15:49:54 29.03.2024
Stiri

România, pe prima pagină a New York Times. Marele pericol care îi amenință creșterea economică record

Reportaj 20.10.2017 09:01 Vizualizări2571 Autor: Ziarul National


România, pe prima pagină a New York Times. Marele pericol care îi amenință creșterea economică record Sursa: digi24.ro

Economia României a înregistrat o creştere economică record - cea mai mare din toată Europa: aproape 6% în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Însă acest lucru nu înseamnă neapărat vești bune, remarcă publicația The New York Times, care explică într-un amplu articol, pe prima pagină a ziarului, de ce riscă România să ajungă în situația Greciei, în ciuda aparenței de dezvoltare economică.

„România este una dintre cele mai sărace țări europene, aflată încă în recuperare după excesele cleptocratice ale dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. Această performanță de a fi prima economie a Uniunii Europene a venit ca o afirmare a începutului unei noi ere.

Însă mulți economiști sunt pesimiști în ceea ce privește situația economică a României, iar unii afirmă că o nouă criză se formează în Europa. Creșterea economică a României este produsul creșterii consumului, finanțat de măririle salariale din sectorul public, măriri oferite de un guvern a cărui generozitate populistă testează limitele aritmeticii”, scrie The New York Times.

Pentru a face rost de bani, guvernul a continuat să se împrumute și să taie banii pentru investiții importante, care ar fi putut duce la o creștere de durată. Publicația notează faptul că „infrastructura șubrezită a României limitează de mult timp comerțul”, iar limitarea investițiilor pentru construcția unor noi autostrăzi sau terminarea tronsoanelor aflate în lucru nu are cum să aibă un impact pozitiv, pe termen lung.

„Temerea este că măririle salariale, plus reducerile de taxe, au generat un moment de extaz economic, care va lăsa țara îndatorată”, scriu jurnaliștii americani.

„Facem aceleași greșeli ca Grecia. Continuăm să creștem datoria publică în boom economic”, spunea Cristian Păun, economist la Academia de Științe Economice din București, într-un interviu la emisiunea „În fața ta”.

Deocamdată, orice comparație cu Grecia, exemplul extrem de cum poate fi prăbușită o economie de un guvern cu mână largă, pare greu de crezut. La finele lui 2016, datoria publică a României era de 39% din randamentul anual, doar o fracțiune din valorile pentru SUA (74%), Marea Britanie (92%) sau Grecia (182%).

Cu toate acestea, datoria publică a României s-a dublat în ultimii 20 de ani. „Este un lucru foarte periculos. Când va veni următoarea criză, vom fi expuși”, adaugă Cristian Păun.

Guvernul respinge orice astfel de avertismente. „Guvernul se află sub presiunea de a crește nivelul de trai. Creșterea salariilor este o modalitate de a face acest lucru. «Facem progrese. Creșterea este sustenabilă» - le-a declarat Andrei Pop, parlamentar PSD, jurnaliștilor de la New York Times.

Însă agenția Fitch a avertizat recent România că riscă să creeze un deficit mai mare de 3% din PIB. Fitch atenționează că deficitul bugetar a crescut de câteva ori în ultimii ani.

„Deficitul bugetului general al României s-a majorat la 3% din PIB în 2016, de la 0,8% în 2015, în ciuda economiei în plină expansiune. Creșterea s-a datorat reducerilor mari de impozite și creșteri ale salariilor publice și plăților sociale”, spun economiștii agenției.

România a căutat să amplifice creșterea economiei prin atragerea investitorilor străini. Efortul a fost susținut de un asalt asupra corupției la nivel înalt, de către o agenție creată în urmă cu mai bine de 10 ani, parte din campania de succes a României pentru a se alătura Uniunii Europene.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au condamnat miniștri, membri ai Parlamentului și chiar un fost prim-ministru. Însă în ultimele luni, Guvernul a încercat să slăbească legile anticorupție. În ianuarie, a vrut să introducă un prag pentru abuzul în serviciu. Furioși, cetățenii au ieșit în stradă, iar ordonanța a fost retrasă. Însă noile propuneri pentru legile justiției i-ar putea constrânge pe procurori și judecători.

„Sunt momente în care mediul politic ne arată că nu există nicio dorință de a eradica în totalitate corupția. Există un asalt cât se poate de real asupra sistemului de justiție”, a declarat Laura Codruța Koveși, șefa DNA.

Pe de altă parte, în primele șapte luni ale anului, investițiile străine au scăzut cu peste 17%, potrivit Băncii Naționale a României. Investitorii sunt puși pe fugă nu numai de problemele cu corupția, dar și de schimbările fiscale.

Numai în 2017, guvernul a făcut 22 de modificări asupra codului fiscal. Iar dacă ar putea trece peste aceste două probleme, investitorii nu pot trece peste infrastructura îngrozitoare, care le pune bețe în roate la tot pasul, mai notează jurnaliștii americani.

Sursa: digi24.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md