16:23:05 23.02.2024
Stiri

România intenționează să achiziționeze Portul Giurgiulești. Marcel Ciolacu: „România i-a declarat deja BERD interesul pentru achiziționarea și dezvoltarea ulterioară a portului și acum așteptăm un răspuns”

Actualitate 28.09.2023 18:10 Vizualizări1995 Autor: Ziarul National


România intenționează să achiziționeze Portul Giurgiulești. Marcel Ciolacu: „România i-a declarat deja BERD interesul pentru achiziționarea și dezvoltarea ulterioară a portului și acum așteptăm un răspuns”

România este interesată să achiziționeze Portul de Stat Giurgiuleşti din R. Moldova. Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat într-un interviu pentru Digi24.ro că ministrul român al Transporturilor a discutat deja acest subiect cu un reprezentant al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), singurul proprietar final al companiei care administrează portul la Dunăre.

„România i-a declarat deja BERD interesul pentru achiziționarea și dezvoltarea ulterioară a portului și acum, după negocieri cu reprezentantul băncii, așteptăm un răspuns”, a spus Ciolacu.

Citește și: Portului de Stat Giurgiulești, MODERNIZAT din temelii până în 2028. „Va deveni un port modern, un motor al economiei R. Moldova”

Întrebat de jurnalist dacă această chestiune a fost discutată cu oficiali ai R. Moldova, premierul României a răspuns că negocierile nu trebuie purtate cu autoritățile moldovenești, întrucât acționarul Portului Giurgiulești este BERD şi, prin urmare, negocierile vor fi purtate cu banca.

Portul Giurgiulești din R. Moldova a devenit un punct de tranzit comercial strategic pentru importul de cereale din Ucraina, după ce Federația Rusă a blocat porturile de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre. Compania care operează portul este controlată integral de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

De menționat că Guvernul R. Moldova intenționează să modernizeze din temelii Portul Giurgiulești până în 2028. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la un eveniment public în cadrul căruia a fost prezentat proiectul de dezvoltare a obiectivului strategic.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md