11:49:13 28.03.2024
Stiri

Raportul anual NATO: România, SUA, Marea Britanie și Polonia, țările aliate unde peste 80% dintre cetățeni cred în valorile NATO și în legătura transatlantică

Actualitate 16.03.2021 15:23 Vizualizări1067 Autor: Ziarul National
Raportul anual NATO: România, SUA, Marea Britanie și Polonia, țările aliate unde peste 80% dintre cetățeni cred în valorile NATO și în legătura transatlantică


Alianța Nord-Atlantică a publicat marți, cu ocazia raportului anual de activitate, un nou sondaj privind susținerea publică a cetățenilor din statele aliate față de NATO, iar România, care va aniversa luna viitoare 17 ani de apartenență la Alianță, se află între primele patru state membre ale căror cetățeni care susțin această apartenență și în primii opt aliați care sunt convinși că statutul de membru NATO le protejează țara de un atac din partea unei țări străine, scrie caleaeuropeana.ro.

Cifrele care indică percepția publică din România sunt cu atât mai importante cu cât tendința generală de susținere față de Alianță s-a depreciat cu aproximativ două puncte procentuale față de anul trecut pe întreg barometrul măsurat.

Aceste cifre au fost prezentate marți de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul raportului anual 2020 al Alianței Nord-Atlantice, care a accentuat că într-un an dominat de pandemia COVID-19, prioritatea NATO a fost să contribuie la asigurarea faptului că criza din domeniul sănătății nu a devenit o criză de securitate., în același timp sprijinind răspunsul civil la pandemie.

Sondajul menționat arată că o medie de 79% dintre cetățenii statelor membre, în scădere față de 81% în 2019, consideră importantă colaborarea dintre America de Nord și Europa în materie de siguranță și securitate și au încredere puternică în valorile NATO și ale legăturii transatlantice, însă România, alături de SUA, Canada, Marea Britanie, Polonia, Spania sau Portugalia se numără printre țările unde nivelul de susținere față de această aserțiune se situează între 81% și 100%.



© NATO Annual Report 2020

De asemenea, cetățenii aliați sunt de acord cu principiul de bază al apărării colective, 69% fiind de acord că alți aliați NATO ar trebui să-i apere dacă sunt atacați, în scădere față de 76% în 2019. În același timp, 71% sunt de acord că propria țară ar trebui să acționeze în apărarea altui Aliat.

O medie de 62% dintre cetățeni, față de 64% în 2019, ar vota pentru ca țara lor să rămână în NATO în cazul în care ar fi organizat un referendum în acest sens.

Totodată, o medie de 58%, față de 60% dintre cetățeni consideră că apartenența țării lor la NATO îi face mai puțin susceptibili unui atac inamic.

România, în top 4 țări euro-atlantice în ce privește încrederea în NATO

În ce privește România, țara noastră este între primele patru țări aliate când vine vorba despre susținerea apartenenței la Alianța Nord-Atlantică. Cu alte cuvinte, 80% dintre cetățenii români ar vota pentru ca țara noastră să rămână stat membru al NATO, un procent în scădere față de 85% în 2019.

La acest capitol, România este devansată doar de Albania (94%, față de 95% în 2019), Lituania (83%) și Polonia (82%, față de 90% în 2019).

Cele mai îngrijorătoare cifre în această privință sunt înregistrate în Slovacia, Franța și Muntenegru, unde numai 50-51% ar vota pentru păstrarea calității de țară membră a Alianței.

Citiți AICI continuarea articolului


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md