21:59:22 28.04.2024
Stiri

RAPORT // R. Moldova, în fruntea topului statelor care investesc cel mai mult în educație. Care sunt problemele care ne aruncă în cealaltă extremă

Social 18.11.2014 15:43 Vizualizări2802 Autor: Stela Mihailovici


RAPORT // R. Moldova, în fruntea topului statelor care investesc cel mai mult în educație. Care sunt problemele care ne aruncă în cealaltă extremă

Guvernele statelor din Europa de Est și Asia Centrală trebuie să implementeze de urgență politici bune pentru abordarea sănătății precare și a mortalității în rândul tinerilor, să investească mai mult în studii de calilate, să extindă locurile de muncă și să le permită tinerilor să se împlice în procesul decizional. Acestea sunt principalele concluzii formulate într-un raport realizat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) intitulat „Situația Populației Lumii 2014 – puterea a 1,8 miliarde: adolescenți, tineri și transformarea viitorului”, prezentat astăzi la New York, dar și în R. Moldova, în cadrul unui eveniment organizat în incinta Centrului Medicilor de Familie din Orhei.

Raportul scoate în evidență faptul că în Republica Moldova se investește mult în educația tinerilor, doar că studiile nu sunt de o calitate prea înaltă. Potrivit studiului, în R. Moldova se cheltuiește pentru educație peste 7% din venitul statului, aproape de patru ori mai mult în comparație cu alte state din Europa de Est și Asia Centrală. Într-un clasament care include 18 state, R. Moldova ocupă poziția a doua la capitolul investiții în învățământ, după Uzbekistan, România se regăsește abia pe poziția a 11-a, iar la coada topului se află Armenia și Georgia unde pentru studiile tinerilor sunt alocate doar în jur de 2% din bugetele statelor.

Același raport arată că R. Moldova stă foarte bine la capitolul angajarea tinerilor în câmpul muncii. Din numărul total al șomerilor, doar 13,1% sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Situația e mai bună doar în Kazahstan, unde șomajul printre tineri este de 4,2%. Vecinii R. Moldova sunt mult mai sus în calsament: Ucraina - pe poziția a șaptea, cu 17,5% tineri șomeri, iar România – pe poziția a 12-a cu 22,8% tineri șomeri. Cei mai mulți tineri neangajați în câmpul muncii sunt în Serbia (45,9%), Macedonia (53,8%) și Bosnia și Herțegovina (57,5%).

Stăm prost la capitolul sănătate

Reprezentantul UNFPA în Moldova, Ian McFarlane, a punctat că țara noastră nu se descurcă foarte bine în sectorul sănătate. Asta face ca speranța de viață să fie una mică în comparație cu alte state din Europa. Potrivit studiului, speranța de viață a tinerilor moldoveni care au vârsta de 15 ani este în medie de 55 de ani. Dacă se face o diferență de gen, perspectivele sunt mai proaste în cazul bărbaților.



„Am întâlnit tineri foarte dinamici și talentați în Moldova, fapt care mă determină să cred că există potențial mare pentru prosperitate în viitor. Tinerii trebuie să fie susținuți în mod eficient, iar statul să investească în sănătatea și educația lor. Cred că vom avea o generație tânără mai productivă în cazul în care va avea acces la informație și educație, inclusiv la informații detaliate cu privire la sexualitate și sănătatea reproductivă, informații care să corespundă vârstei”, a declarat Ian McFarlane. Acesta a făcut referire la datele raportului care atestă că R. Moldova se clasează pe locul doi din 20 la capitolul prevalența SIDA în rândul tinerilor. Situația este mai proastă doar în Ucraina. Doar o treime dintre tinerii moldoveni, cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, sunt informați corect despre căile de transmisie a infecției HIV. Totodată, doar jumătate dintre tineri recunosc că au folosit prezervativul la ultimul contact sexual.

„Suntem îngrijorati de cifrele pe care ni le dau statisticile. Sunt necesare câteva interventii-cheie. În primul rând, educatia sexuală trebuie să fie obligatorie în curricula școlară, să-i facă pe tineri responsabili de actiunile lor. Pentru asta am deschis în fiecare raion Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor care oferă tuturor adolescenților informații și servicii confidențiale”, a adăugat Tatiana Zatâc, reprezentanta Ministerului Sănătății.

Tinerii, afectați de migrație

Tataiana Buciuceanu de la Centrul de Cercetări Demografice a amintit de o altă problemă care există în R. Moldova - migrația. Studiile atestă că peste hotare au plecat circa 17% din tinerii moldoveni, care au șanse să-și întemeieze familii în străinătate și astfel scade potențialul demografic al statului. „Dar ne bucurăm că tinerii care au rămas, potivit cercetărilor, au drept valori principale familia, munca și studiile. Acesta este un semafor verde care atestă că lucrurile pot merge bine în R. Moldova”, precizează Buciuceanu.

Campanie inedită în Moldova

Potrivit ONU, astăzi, în lume există 1,8 miliarde de tineri, mai mult ca niciodată, de aceea guvernele din întrega lume sunt îndemnate să-și îndrepte prioritățile spre tineri. Pentru asta, în R. Moldova va fi desfășurată Campania „Vocea Tinerilor – decide prioritățile viitoare de dezvoltare! Aceasta a fost lansată astăzi la Orhei. „Este o campanie foarte inedită. Fiecare tânăr este îndemnat să trimită câte o carte poștală, o felicitare Guvernului în care să spună de ce tinerii merită să fie o prioritate pentru stat. Propunerile vor fi incluse într-o Declarație care va sta la baza strategiilor dezvoltate de Guvern pentru următorii ani. În septembrie 2015, Guvernul va prezenta acest plan de acțiuni la Adunarea Generală a ONU care va avea loc la New York”, a prezentat obiectivele campaniei Natalia Cojohari, analist de Programe în Sănătatea Reproducerii și Tineret, UNFPA.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md