09:34:47 21.03.2019
 
Stiri

R. Moldova va trebui să majoreze tarifele pentru energia electrică și să liberalizeze piața

Economie 11.07.2015 19:06 Vizualizări1311 Autor: Ziarul National
R. Moldova va trebui să majoreze tarifele pentru energia electrică și să liberalizeze piața

Vicedirectorul Secretariatului Comunității Energetice, Dirk Buschile, susține că Republica Moldova are nevoie de o reformare complexă a sistemului energetic pentru a liberaliza piața.

Potrivit oficialului european, reforma sectorului energetic nu este doar o condiție care trebuie atinsă de un stat membru al Comunității Energetice, dar și o precondiție pentru buna funcționare a sistemului energetic al unei țări.

Declarația a fost făcută de Dirk Buschile la Chișinău, în cadrul unei întâlniri cu oficiali de la Ministerul Economiei, ai Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică, BERD, Delegației Comisiei Europene la Chișinău, companiilor „Gaz Natural Fenosa”, RED Nord, Red Nord Vest și ai altor structuri care activează în acest domeniu.

Referindu-se la problema tarifelor, vicedirectorul SCE a specificat că ajustarea lor reprezintă o precondiție pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, iar Secretariatul Comunității Energetice contează că ANRE va stabili într-o perioadă de timp rezonabilă un tarif ajustat, care va permite acoperirea costurilor suportate de operatori.

Anterior, furnizorii de energie electrică din R. Moldova au solicitat o majorare a tarifului cu circa 60% din cauza devalorizării leului. Autoritățile nu au anunțat, deocamdată, când și cu cât vor fi majorate aceste tarife.

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a informat oficialii europeni la aceeași întâlnire că autoritățile Republicii Moldova întreprind măsuri pentru asigurarea securității energetice a țării, printre care construcția gazoductului Iași-Ungheni și prelungirea acestuia până la Chișinău, semnarea Memorandumului privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și de energie electrică dintre Republica Moldova și România etc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

15.03.2019 09:23 Nicolae Negru Când „principialitatea” politicienilo...

11.03.2019 09:04 Nicolae Negru Fiindcă alegerile anticipate nu rezol...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md