15:23:00 23.05.2024
Stiri

R. Moldova și Ucraina, în proces de elaborare a unui nou concept de produs comercial, cu tarif unic de intrare-ieșire în sistemele gaziere ale celor două state

Actualitate 12.04.2024 09:26 Vizualizări884 Autor: Ziarul National
R. Moldova și Ucraina, în proces de elaborare a unui nou concept de produs comercial, cu tarif unic de intrare-ieșire în sistemele gaziere ale celor două state


Aderarea Republicii Moldova la coridorul vertical, care permite transportul gazelor naturale din Grecia prin Bulgaria, România către Republica Moldova și depozitele subterane din Ucraina, a ajutat statul nostru să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și a minimizat dependența față de concernul rus „Gazprom”, susține secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

Începând cu luna decembrie 2022, Republica Moldova procură gaze din surse alternative, a amintit joi Constantin Borosan, în cadrul celei de-a IX-a reuniuni anuale a Forumului Economic Delphi, care a început pe 10 aprilie, în oraşul istoric grecesc Delphi, sub patronajul preşedintei Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, și se va încheia pe 13 aprilie.

Secretarul de stat a anunțat că R. Moldova lucrează în prezent, împreună cu Ucraina, la un nou concept de produs comercial, cu tarif unic de intrare-ieșire în sistemele gaziere ale celor două state.

În discursul său, Constantin Borosan a subliniat importanța majoră a coridorului vertical de transport a gazelor naturale, la care recent s-a alăturat și Republica Moldova, din perspectiva asigurării securității energetice a Europei Centrale și de Sud-Est.

La începutul lunii aprilie, „Energocom” a importat, în regim de test, gaze naturale lichefiate prin terminalul nou de la Alexandroupolis din Grecia, pe aceeași rută.

„Coridorul vertical deja contribuie la securitatea energetică a Republicii Moldova, fapt demonstrat încă în noiembrie 2022, când statul nostru a transportat gaze prin gazoductul transbalcanic, demonstrând fezabilitatea lui tehnică și economică”, a declarat Constantin Borosan.

Menționăm că la ediția actuală a Forumului Economic Delphi sunt abordate diferite schimbări globale, precum tensiunile geopolitice, provocările de mediu, inițiativele inovatoare și sustenabilitatea economică, incluziunea socială și dezvoltarea societății.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md