04:54:51 03.03.2024
Stiri

Purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov și-a amintit de R. Moldova și cât de mult ,,ajută Rusia" republica noastră. Zaharova a atacat-o și pe Maia Sandu: ,,Ce a făcut cetățeanca României Sandu pentru cetățenii R. Moldova?"

Actualitate 30.11.2022 19:50 Vizualizări2564 Autor: Ziarul National
Purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov și-a amintit de R. Moldova și cât de mult ,,ajută Rusia stiri.md


,,Ce a făcut cetățeanca României Maia Sandu pentru cetățenii R. Moldova?". Atacul asupra șefului statului a fost lansat de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a declarat într-o conferință de presă că Rusia ,,a ajutat întotdeauna" R. Moldova, livrând ,,tot ce este posibil și primind la muncă cetățeni moldoveni". În schimb, afirmă portavocea MID-ului, autoritățile de la Chișinău ,,propagă rusofobia la comanda curatorilor din Occident".

,,C
ine a lăsat cetățenii R. Moldova în întuneric și frig, Rusia? Atâția ani i-am ajutat, livrându-le și asigurându-i cu tot ce este posibil, primind cetățeni moldoveni, oferindu-le de lucru. Aceasta a fost o investiție în economia R. Moldovei în toți acești 30 de ani. Ce, cetățeanca României Maia Sandu nu știe asta? Ce-a făcut ea pentru poporul ei? Și ce face actuala conducere, care deține cetățenia unui alt stat, nimeni nu înțelege. Această stare a lucrurilor provoacă regrete. La fel, noi vedem că tentativele de a băga în conștiința prietenosului popor moldovenesc imaginea de agresor a Rusiei nu funcționează. Oamenii au văzut cum Rusia a rezistat de una singură, formând un stat nou. Și, în ciuda tuturor acestor greutăți, am ajutat R. Moldova și cetățenii săi. Poporul R. Moldova știe și ține minte acest lucru și sunt sigură că nimeni nu va uita”, a declarat Zaharova, potrivit Deschide. MD.

Ea a mai acuzat Chișinăul că ,,propagă rusofobia" și că posturile de televiziune ,,independente" din R. Moldova sunt zilnic intimidate, întrucât le este interzisă transmiterea buletinelor de știri rusești.

,,Urmărim cu atenție situația din R. Moldova. Cu regret, observăm că Vestul continuă cu ajutorul autorităților de la Chișinău să bage republica într-o campanie antirusească. Scenariul este asemănător cu cel care a fost în Ucraina, curățarea spațiului informațional de părerile incomode, represiunea politică, rusofobie arzătoare, statutul de neutralitate, legături cu NATO. Toate acestea le fac politicienii care s-au alimentat din hrănitoarea vestică. Noi am atras atenția și anterior la încălcarea drepturilor mass-mediei din Moldova, unde până în prezent este interzisă transmiterea buletinelor de știri rusești. Vă explic de ce este important acest lucru. Sunt lăsate doar posturile TV care propagandă activ rusofobia, iar cele care echivalau acest fenomen anomal sunt distruse”, a declarat portavocea MID-ului rusesc.

Zaharova consideră că actuala guvernare este ,,temporară și finanțată din bani străini” și că acuză Rusia de toate relele pentru a distrage atenția de la problemele interne.

Amintim că ,,relațiile frățești” și ,,ajutorul” oferit de Rusia Basarabiei a început în 1812, odată cu anexarea teritoriilor dintre Prut și Nistru. După 106 ani de ocupație, Basarabia a reușit să scape în urma Marii Uniri din 1918, însă a urmat raptul din 1940. ,,Ajutorul” Moscovei a urmat cu trei valuri de deportări forțate ale populației băștinașe, precum și cu foametea organizată din 1946-1947.

Totodată, timp de mai bine de 50 de ani a fost promovată o campanie agresivă de rusificare a celor rămași, cu inventarea unei limbi artificiale, cea moldovenească, și cu predarea unei istorii false.

,,Prietenia” rusă s-a făcut simțită și după destrămarea URSS. În 1992, Rusia provoacă un război pe teritoriul R. Moldova pentru a o împiedica să se reunească cu România și să iasă astfel din sfera sa de influență. În războiul de pe Nistru, oamenii Moscovei au ucis cu arme livrate de Moscova sute de cetățeni moldoveni.

Regimul separatist de la Tiraspol a fost întreținut timp de 30 de ani de Rusia, care a ținut să ,,ajute” economic și malul drept al Nistrului ori de câte ori Chișinăul dădea semne de nesupunere. Embargouri, tăierea livrărilor de energie electrică de către Transnistria controlată de Rusia, susținerea unor politicieni corupți și organizarea schemelor criminale de spălare a banilor pe teritoriul R. Moldova. Cu asta ne-a ajutat Rusia, concluzionează Deschide.MD.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md