12:36:18 14.07.2020
 
Stiri

VIDEO // Punctul de trecere a frontierei R. Moldova unde toate procedurile de control vor dura mai PUȚIN de zece minute: A fost dat în exploatare după ce a fost construit din temelie

Economie 28.12.2018 19:40 Vizualizări1240 Autor: Ziarul National
VIDEO // Punctul de trecere a frontierei R. Moldova unde toate procedurile de control vor dura mai PUȚIN de zece minute: A fost dat în exploatare după ce a fost construit din temelie PNUD Moldova


Punctul de trecere a frontierei Palanca, operat în comun de vameşii şi poliţiştii de frontieră din Republica Moldova şi Ucraina, a fost dat astăzi în exploatare în prezența premierului Pavel Filip și a președintelui ucrainean, Petro Poroșenko.

Cu o investiţie de 4,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene și 1,68 de milioane de euro din partea Guvernul Republicii Moldova, punctul de trecere a fost edificat din temelie în cadrul unui proiect implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.Construcția este amplasată pe un teritoriu de 2,6 hectare și include o clădire administrativă modernă cu trei etaje, peste 30 de birouri pentru angajații Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal din Republica Moldova și Ucraina, spații special amenajate pentru controlul mărfurilor, autoturismelor și camioanelor etc. Cu sprijinul UE, toate încăperile au fost dotate cu echipamente moderne, necesare pentru activitatea vameşilor şi poliţiştilor de frontieră, tehnică de calcul şi mobilier.


Controlul comun la frontieră va fluidiza traficul prin această zonă de frontieră, toate procedurile de control urmând să dureze mai puţin de zece minute. Astfel, dacă până în prezent aproximativ 600 000 de persoane traversau anual frontiera prin punctul Palanca, graţie noii construcții, numărul acestora s-ar putea dubla. Totodată, va crește și numărul vehiculelor care trec frontiera prin acest punct, iar rândurile de la frontieră vor rămâne în trecut.

Punctul de trecere a fost proiectat şi construit în conformitate cu principiile europene de management integrat al frontierei. Astfel, acesta asigură condiţii optime pentru toţi călătorii care îl vor traversa, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, solicitanții de azil, antreprenori etc. În premieră, la Palanca a fost construit un post de control pietonal pentru oamenii care au terenuri agricole după şoseaua Odesa-Reni. Prin acest post, frontiera va putea fi traversată pe jos sau cu bicicleta.

Noul punct de trecere este legat de șoseaua șoseaua Odesa – Reni de un drum nou de acces pentru construcția căruia Guvernul Republicii Moldova a alocat 630 000 de euro. Acesta dispune de iluminare stradală şi are trei benzi de circulație.

„Acest punct de trecere, așa cum arată el astăzi, înseamnă mai mult confort pentru cetățeni, întrucât noile echipamente vor facilita traversarea frontierei, iar oamenii nu vor mai sta ore în șir la coadă. Vorbim astăzi și despre condiții mai bune pentru angajați: vameși și polițiști de frontieră. Am reușit să construim aici infrastructură modernă și europeană care ne aduce și pe noi mai aproape de Europa”, a declarat premierul Pavel Filip, prezent la ceremonia de inaugurare a punctului de trecere Palanca.

„Nu doar inaugurăm un punct comun de trecere a frontierei, nu doar scurtăm timpul de trecere a frontierei între Republica Moldova și Ucraina. Va fi un control comun al pașapoartelor, vor fi proceduri vamale comune”, a adăugat Petru Poroșenko.

Autoritățile estimează că datorită controlului comun la frontieră va fi diminuată corupţia la frontieră.„Uniunea Europeană își menține angajamentul de a oferi sprijin pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățenilor Republicii Moldova. Graţie asistenţei oferite de UE, punctul de trecere a frontierei de la Palanca va contribui la stabilitatea economică și dezvoltarea durabilă în regiune și va asigura confortul călătorilor și a oamenilor de afaceri, prin introducerea standardelor europene", a afirmat la eveniment Urszula Pałłasz, Însărcinată cu afaceri la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Potrivit Valeriei Ieșeanu, șefă de programe la PNUD Moldova, punctul de trecere a frontierei Palanca va produce mai multe efecte pozitive, printre care: proceduri optimizate de control la frontieră, flux accelerat de trafic, risc redus de corupție și oportunități mai bune de combatere a criminalității transfrontaliere: „Sperăm că aceasta va determina intensificarea schimburilor comerciale și economice între țări, ceea ce va contribui la dezvoltarea durabilă a regiunii și la reducerea sărăciei”.

Punctul de trecere a frontierei de la Palanca este situat la frontiera de sud-est a Republicii Moldova, la aproximativ 140 kilometri de Chișinău.

Crearea punctelor comune de trecere a frontierei se înscrie în Acordul de Asociere semnat între Moldova și Uniunea Europeană.Natalia Porubin

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md