08:55:57 01.09.2025
Stiri

Pui sare multă în mâncare zilnic? Iată ce boli rişti!

Actualitate 18.08.2020 19:55 Vizualizări3373
Pui sare multă în mâncare zilnic? Iată ce boli rişti!

Cu siguranţă aţi văzut măcar o singură dată (dacă nu aţi şi făcut acest gest) o persoană ce adaugă sare în mâncarea deja sărată. Micile particule de sare se scurg rapid în preparatele culinare şi din gustoase pentru unii devin şi mai gustoase. Până aici nimic rău, însă consumul exagerat de sare este asociat în multe cazuri cu probleme de sănătate precum hipertensiunea arterială.

Pe termen lung, fără tratament specific şi în cocteil cu alţi factori sau afecţiuni hipertensiunea arterială pune viaţa în pericol. Am întrebat-o pe conferenţiar universitar dr. Elisabeta Bădilă, Preşedinte Grup de Lucru Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie de ce nu este bună multă sare în bucate.

CSÎD: Ce este hipertensiunea arterială?
Dr. Elisabeta Bădilă:
Hipertensiune înseamnă atunci când valorile tensiunii arteriale sistolice depăşesc valoarea de 140 mmHg şi valorile tensiunii arteriale diastolice sunt mai mari de 90 mmHg.

CSÎD: De ce nu este bună sarea pentru hipertensivi? Ce reacţie are în organism sarea?
Dr. Elisabeta Bădilă:
Pe termen scurt, în urma unei mese bogate în sare prin vasele de sânge şi artere poate să circule un volum mai mare de sânge. Aceasta poate duce la o creştere temporară a tensiunii arteriale. Potrivit datelor din studii, vârsta şi obezitatea pot amplifica acest efect al sării. Pe termen lung informaţiile analizate sugerează că o dietă bogată în sare creşte semnificativ tensiunea arterială.

De-a lungul timpului s-au acumulat dovezi convingătoare care arată că scăderea consumului de sare se asociază cu scăderea tensiunii arteriale sistolice şi diastolice atât la subiecţii hipertensivi, cât şi normotensivi, într-o manieră dependentă de doză. Un aport crescut de sare asociază risc de boală cardiovasculară şi accident vascular ischemic.

CSÎD: Câtă sare putem consuma într-o zi?
Dr. Elisabeta Bădilă:
Se consideră că aportul optim de sare din alimente este de sub 5 grame pe zi.

CSÎD: Românii sunt cunoscuţi că pun sare în mâncarea deja sărată?
Dr. Elisabeta Bădilă:
Românii consumă frecvent peste 20 de grame zilnic!

Citiți continuarea interviului pe csid.ro

Autor:
Stiri relevante
Top stiri
31.08.2025 08:31 658 Horoscopul zilei 31.08.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte