14:48:18 22.05.2019
 
Stiri

Proiectul privind sistemul unitar de salarizare, trecut de primul VOT în Parlament: „Tindem să micșorăm diferența dintre cel mai mare salariu și cel mai mic”

Economie 15.11.2018 15:30 Vizualizări1276 Autor: Ziarul National
Proiectul privind sistemul unitar de salarizare, trecut de primul VOT în Parlament: „Tindem să micșorăm diferența dintre cel mai mare salariu și cel mai mic”

Proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, care instituie o grilă unică de salarizare pentru toate autorităţile şi instituţiile publice, a fost votat astăzi în prima lectură de către Parlament.

„Tindem să micșorăm diferența dintre cel mai mare salariu și cel mai mic. Dacă astăzi în sistem avem diferența de circa 33 la 1, scopul legii este ca să ajungem la un coeficient de 15 la 1. Deci, cel mai mare salariu să fie de 15 ori mai mare decât cel mic”, a explicat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în Parlament.

Potrivit lui Armașu, partea fixă a salariului va fi mai mare, iar cea variabilă - mai mică, fiind păstrate doar sporurile pentru gradele de calificare, gradele militare, titlurile științifico-didactice, titlurile onorifice, sprorurile de performanță, cele pentru munca în zile de sărbătoare sau de odihnă și în condiții nocive. Restul sporurilor au fost anulate, inclusiv cele prevăzute în legea specială care vizează procurorii.

Majorările de salarii vor viza 200 000 de bugetari, iar în anul 2019 vor fi cheltuite 1,3 miliarde de lei pentru implementarea legii.

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin a acuzat că această lege face parte din „campania electorală a democraților și socialiștilor”, iar Zinaida Greceanîi a întrebat de ce această lege nu a fost aprobată acum patru ani, ci pe final de mandat al actualului Legislativ.

Deputatul democrat Cornel Dudnic a întrebat-o pe Greceanîi ce a încurcat-o pe ea să majoreze salariile bugetarilor atunci când deținea funcția de premier.

Valoarea minimă de referinţă pentru cea mai joasă clasă de salarizare din domeniul administraţiei publice, justiţie, apărare naţională, ordine publică şi securitate a statului, învăţământ şi cercetare, cultură, tineret şi sport, asistenţă socială şi sănătate se propune a fi stabilită la nivel de 1 500 de lei.

Costul implementării proiectului în instituţiile finanţate din bugetul de stat şi bugetele locale este estimat, pentru perioada anilor 2019-2021, la 3,95 de miliarde de lei. Către anul 2021, se preconizează o creştere de circa 30 % a salariului mediu lunar pentru angajaţii instituţiilor finanţate din bugetul de stat şi de peste 55% - celor din bugetele locale.

Noul sistem se propune să intre în vigoare la 1 decembrie curent.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md