04:39:57 25.03.2019
 
Stiri

Proiectul legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a trecut de Guvern: Niciun angajat NU va avea salariu mai mic de 2 000 de lei pe lună

Economie 08.11.2018 16:47 Vizualizări2547 Autor: Ziarul National
Proiectul legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a trecut de Guvern: Niciun angajat NU va avea salariu mai mic de 2 000 de lei pe lună

Proiectul legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost aprobat astăzi de Executiv, iar premierul Pavel Filip afirmă că acesta va genera salarii echitabile și atractive pentru angajații statului.

Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului. Astfel, potrivit proiectului, bugetarii vor fi remunerați în baza sistemului de gradare constituit din grade și trepte de salarizare. Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.

CITIȚI și Judecătorii NU sunt de acord cu proiectul legii salarizării în sistemul bugetar, pentru că la sfârșit de an vor avea cu O MIE de lei în minus: „Să fie menținută legea noastră specială”

Legea garantează păstrarea integrală a salariului, în cazul în care, conform noilor reguli de salarizare, angajatului i se stabilește un salariu mai mic decât cel deținut anterior. Astfel, angajații își vor păstra cel puțin veniturile pe care le au în prezent. Totodată, în urma implementării reformei nimeni din angajații din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2 000 de lei, iar diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu 33 cum este în prezent.

Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţia, sănătatea, asistenţa socială.

„Această lege va reprezenta acel fundament de creșteri salariale pentru cei care-și primesc salariul din bugetul statului, oferindu-le, de fapt, un sistem echitabil. În același timp, vom avea posibilitatea să venim în fiecare an cu majorări de salarii”, a declarat premierul la ședința de astăzi a Guvernului.

Costul implementării acestei legi pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55 % - pentru cele finanțate din bugetele locale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Alexei 08.11.2018 20:55

Iată acum am înțeles și eu ce zicea Plaha cînd anunța cursul pentru Moldova, asta înseamnă pensii mai mari, salarii mai mari drumuri mai bune, asta și vrea poporul

Alexei 08.11.2018 21:28

Asta măi e ceea ce am aștepta cu toții 25 de ani, o guvernare care să muncească pentru oameni, o guvenrare care să crească pensiile și salariile, care să facă drumuri și să se găndească cum să ține tinerii acasă

Sandu 08.11.2018 21:40

Astfel de proiecte avem nevoie

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2019 09:51 Nicolae Negru Alegerile s-au încheiat, dar campania...

18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

15.03.2019 09:23 Nicolae Negru Când „principialitatea” politicienilo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md