07:54:03 21.05.2024
Stiri

PROIECT // Două milioane de euro de la UE pentru reformarea instituțiilor responsabile de reglementarea pieței muncii din R. Moldova: Oportunități mai mari de angajare pentru cetățeni

Actualitate 11.04.2024 14:25 Vizualizări1298 Autor: Ziarul National
PROIECT // Două milioane de euro de la UE pentru reformarea instituțiilor responsabile de reglementarea pieței muncii din R. Moldova: Oportunități mai mari de angajare pentru cetățeni


Uniunea Europeană (UE) a lansat la Chișinău un nou proiect menit să asigure un acces sporit la piața muncii și condiții de muncă mai bune în R. Moldova.

Proiectul „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, în valoare de 2 000 000 de euro, va fi implementat timp de doi ani de către Organizația Internațională a Muncii (OIM).

Suportul UE este oferit pentru reformarea instituțiilor responsabile de reglementarea pieței muncii din R. Moldova - Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională de Ocupare Forței de Muncă și Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM).

De asemenea, implementatorii vor acorda sprijin pentru a racorda legislația națională cu privire la forța de muncă în conformitate cu acquis-ul comunitar al UE și standardele internaționale ale OIM.

„Întrucât R. Moldova se pregătește să adere la UE, aceasta este o oportunitate considerabilă de a stimula piața muncii și sistemele de protecție socială. În cele din urmă, sursa de bunăstare a Republicii Moldova este reprezentată de oamenii săi: prin investiții în competențele acestora, prin crearea de locuri de muncă de calitate și prin combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, se obține un câștig reciproc: pentru incluziunea socială și pentru economie. Sunt mândru să lansez astăzi noul proiect UE-OIM împreună cu DG Houngbo al OIM, pentru a îmbunătăți perspectivele de angajare și a transforma Moldova într-o țară mai incluzivă și mai prosperă, înainte de aderarea la UE”, a declarat astăzi comisarul european pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, la conferința de lansare a proiectului.

„După reforma ISM, am lansat o campanie de efectuare a vizitelor inopinate pentru detectarea muncii nedeclarate. În câteva luni doar, ISM a identificat peste 365 de cazuri de muncă nedeclarată și a legalizat peste 80% din cazuri, față de o medie de 40 de cazuri într-o perioadă similară din ultimii 5 ani. În 2023, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a încadrat în muncă peste 11 000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și a oferit consiliere profesională la peste 16 000 de persoane, majoritatea elevi și studenți”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Menționăm că, potrivit datelor statistice, aproape 30 la sută dintre femeile și bărbații tineri din R. Moldova nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională.

În Republica Moldova, rata de participare a femeilor pe piața forței de muncă este de peste 40%. Acesta este un indicator scăzut în comparație cu cel al Uniunii Europene, unde rata este peste 70%. Totodată, în anul 2023, doar 15,8% dintre persoanele cu dizabilități aveau un loc de muncă oficial.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md