16:36:07 05.06.2020
 
Stiri

Premierul Filip, despre VIITORUL Parteneriatului Estic: „Transformările din țările PaE merită, în perspectivă, o decizie politică vizionară de apropiere din partea UE”

Politică 14.05.2019 18:58 Vizualizări710 Autor: Vitalie Hadei
Premierul Filip, despre VIITORUL Parteneriatului Estic: „Transformările din țările PaE merită, în perspectivă, o decizie politică vizionară de apropiere din partea UE”


Premierul Pavel Filip optează pentru conferirea unui nou impuls Parteneriatului Estic (PaE), astfel ca R. Moldova să aibă o perspectivă europeană clară. „Transformările din țările PaE merită, în perspectivă, o decizie politică vizionară de apropiere din partea UE”, a declarat astăzi la Bruxelles Pavel Filip, în cadrul Conferinţei de nivel înalt dedicată aniversării a 10-a de la instituirea PaE.

Prim-ministrul a declarat că, de la lansarea PaE acum 10 ani și până în prezent, obiectivul principal al Parteneriatului constă în continuare în apropierea celor şase ţări de UE. Pentru R. Moldova acest obiectiv este materializat prin implementarea Acordului de Asociere.

Referindu-se la lecțiile învățate, premierul a spus că „nu poți face nimic fără o echipă dedicată, capacități consolidate ale tuturor actorilor vizați, comunicare eficientă, dar în mod deosebit voinţă politică pentru promovarea reformelor”.

Actualmente, urmare a eforturilor de implementare a agendei de asociere, UE este primul partener comercial al R. Moldova, iar peste 2 milioane de cetăţeni moldoveni au beneficiat de regimul fără vize, a precizat premierul.

Pavel Filip a salutat Declaraţia de la Sibiu, care confirmă perspectiva europeană pentru ţările din Europa. La fel, acesta a apreciat lansarea procesului de reflecţii cu privire la viitorul PaE, subliniind importanţa elaborării unei noi viziuni de lungă durată.

În acest context, prim-ministrul a enunțat 5 mesaje-cheie:

1. Trecerea de la cooperare la coeziune,

2. Mai multe schimbări pozitive pentru cetățeni, cu accent mai pronunțat pe dezvoltarea serviciilor,

3. Dezvoltarea economică, inclusiv atenuarea vulnerabilităților la șocurile externe,

4. Securitatea şi reziliența, care trebuie să devină priorități reale ale PaE,

5. Noi orizonturi și noi oportunități de cooperare şi integrare.

Tot la Bruxelles, premierul Filip a avut o întrevedere cu omologul său din Georgia, Mamuka Bakhtadze. Pavel Filip și Mamuka Bakhtadze au spus că R. Moldova și Georgia sunt interesate să confere un nou impuls PaE, pentru atingerea unor rezultate tangibile.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Tarnacop 14.05.2019 19:36

Filip nu stie ca violatorii corupti a democratiei nu sunt acceptati in UE. Nici sistarea ajutorului macrofinanciar nu i-a adaugat minte. Stie sa protejeze afacerea stapanului (MetalFeros) si colaboreaza cu criminalii de stat a regimului anticonstitutional din Tiraspol, dar nu stie sa aduca cartofi in tara pentru populatia care nare de unde se dea 25 lei per KG. Fapte - nu vorbe.

Spencer 14.05.2019 20:24

Mă bucur de un așa premier care pe lângă toate mai știe să ceară și beneficii pentru cetățenii săi.

Juju 14.05.2019 21:14

Să fim serioși, Premierul Moldovei chiar a făcut multe în dezvoltarea cursului european și pot să spun că a fost cel ami lucrativ Guvern.

Juju 14.05.2019 21:47

Maia Sandu și Năstase nu au fost invitați la UE, oare de ce?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2020 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Prezidentul pmr și ...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md