Premierul Filip, mesaj pentru opoziția care se opune REFORMEI Guvernului: „Reformele vor merge înainte cu sau fără suportul acestor politicieni populiști”


Proiectul de lege cu privire la Guvern, care prevede reformarea administrației publice centrale, a fost aprobat astăzi în prima lectură, cu votul deputaților din majoritatea parlamentară. Deputații din opoziție au criticat dur inițiativa, iar comuniștii și socialiștii au solicitat retragerea acestui proiect de lege.
În replică, premierul Pavel Filip a mulțumit deputaților care au sprijinit și sprijină reforma Guvernului, dar i-a criticat pe „cei populiști care pozează în mari promotori ai modernizării europene”.
„Am urmărit cu interes dezbaterile care au avut loc astăzi în Parlament pe tema reformei Guvernului. Mulțumesc celor care au sprijinit această reformă importantă și au votat-o în prima lectură. Aș vrea să remarc, în același timp, câteva opinii critice halucinante ale unor reprezentanți ai opoziției, care pozează în mari promotori ai modernizării europene a țării noastre, dar când se discută o reformă la care, apropo, au lucrat și experți europeni, acești politicieni așa-ziși proeuropeni le spun cetățenilor că nu e bine că se reduce numărul de ministere, că nu le place reforma asta”, a scris Pavel Filip pe Facebook.
Potrivit lui, reformele vor merge înainte „cu sau fără suportul acestor politicieni populiști”.
„Aceste reforme se fac pentru cetățeni și pentru modernizarea țării. Ar fi fost însă un gest de maturitate din partea opoziției să susțină și să contribuie constructiv măcar la această reformă importantă, care face parte din angajamentele noastre externe. Vreau să mulțumesc întregii echipe care a lucrat la acest proiect, a fost o muncă de luni de zile, în care funcționarii noștri au avut ocazia să lucreze cu experți străini la una dintre cele mai ambițioase reforme din ultimii ani”, a conchis oficialul.
Anterior, premierul a anunțat că această reformă va duce la eficientizarea activității Executivului și la îmbunătățirea serviciilor publice acordate cetățenilor.
Printre noutățile incluse în noua lege se regăsește divizarea funcţiilor politice de cele de administrare, exercitate de către miniștri, cu transferarea funcțiilor de administrare în competența secretarilor generali de stat și ai secretarilor de stat. Totodată, este prevăzută excluderea funcției de viceministru și, în acest context, reglementată înlocuirea expresă a ministrului de către un alt membru al Guvernului în alte cazuri decât interimatul, iar în activitățile curente de administrare - de către secretarul general de stat și secretarii de stat.
O altă modificare prevede omiterea enumerării ministerelor și a altor autorități administrative centrale și acordarea prim-ministrului a dreptului de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată. Documentul asigură și o expunere clară a funcțiilor, a împuternicirilor și a domeniilor de activitate ale Guvernului și fortificarea capacităților Cancelariei de Stat în calitatea sa de „Centru al Guvernului”.
Proiectul mai prevede fortificarea principiilor de integritate la numirea membrilor Executivului, reglementarea clară a cazurilor de încetare a funcţiei de membru al Guvernului, dar şi aplicarea unei noi terminologii juridice ajustată la evoluţiile în materie de drept.
Directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a menționat că documentul a fost avizat de experții internaționali.








































































