11:03:15 27.03.2023
Stiri

Premierul Dorin Recean comentează scandalul iscat în jurul inițiativei de a retroceda Mitropoliei Basarabiei un bloc din centrul Chișinăului: „Cel mai important este să avem grijă de acel fond de carte, care nu este acolo în siguranță”

Actualitate 16.03.2023 15:36 Vizualizări1327 Autor: Ziarul National
Premierul Dorin Recean comentează scandalul iscat în jurul inițiativei de a retroceda Mitropoliei Basarabiei un bloc din centrul Chișinăului: „Cel mai important este să avem grijă de acel fond de carte, care nu este acolo în siguranță”


Grija față de carte și de bibliotecari, precum și discuțiile despre cum să citim mai mult ar trebui să fie subiectul primordial, nu cel privind faptul „că avem de transferat un bloc al Bibliotecii Naționale”, susține premierul Dorin Recean cu referire la discuțiile antagoniste din spațiul public vizavi de intenția autorităților R. Moldova de a transmite cu titlu gratuit, din proprietatea statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, a clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău, situată pe str. 31 august 1989 și gestionată astăzi de Biblioteca Națională a R. Moldova.

„Primul lucru și cel mai important este să avem grijă de acel fond de carte (rară - n.r.). În clădirea în care se află astăzi acest fond de carte, el nu se află în siguranță. Cu cât cărțile sunt mai vechi, trebuie să înțelegem că hârtia, mai ales a cărților care sunt importante din punct de vedere istoric, începe să se deterioreze și, atunci, tehnologia modernă permite să avem atmosferă controlată în așa fel, încât să avem un termen de păstrare a acestor cărți în continuu, cât mai mult. Iată acest lucru este important. Guvernul oricum lucrează la un proiect de dezvoltare a unei biblioteci unde să fie concentrat cel mai important fond de carte, se analizează o opțiune, vom aloca în curând și un buget pentru proiectarea tehnică”, a comentat astăzi Dorin Recean în timpul vizitei pe care a efectuat-o în mai multe localități de la nordul R. Moldova.

CITIȚI și OPINII // Disputa publică legată de transmiterea unui bloc al Bibliotecii Naționale către Mitropolia Basarabiei: „Acest bun a fost confiscat abuziv în perioada ocupației sovietice”; „Derogarea de la lege - crearea unui precedent cu riscuri majore”

Premierul a adăugat că, în biblioteci, cel mai important este ca lumea să citească.

„La fel, este important să avem grijă de bibliotecari. Nu mă refer doar la faptul că trebuie să găsim o soluție pentru a le majora salariile, ca la celelalte categorii de angajați din sectorul public, dar și să le oferim instrumente ca ei să poată să găsească repede referințele de care au nevoie cititorii, ca să-și organizeze munca, să crească în sens profesional. (...) Cred că în societate trebuie să discutăm cum să citim mai mult, cum să avem grijă de bibliotecari și cum să încurajăm toată lumea să citească și să învețe pe parcursul vieții”, a adăugat șeful Guvernului.

CITIȚI și VIDEO // Maia Sandu, MESAJ TRANȘANT pentru cei care contestă transmiterea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău Mitropoliei Basarabiei: „Relația R. Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens”

Amintim că un grup de deputați, în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, a înregistrat un proiect de lege „cu privire la transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil”, având ca obiect restituirea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău către ultimul proprietar bisericesc legitim – Mitropolia Basarabiei. Inițiativa legislativă a împărţit societatea. În timp ce o parte salută repararea unui abuz comis de sovietici, alţii se arată preocupaţi de soarta cărţilor rare depozitate în acea clădire de către Biblioteca Națională.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Miticu Mitica 16.03.2023 16:43

Instigatorilor de obedineta ruseasca le amintiti ca rusii au distrus artefacte moldovei lui stefan din Herson...au furat trezoare din românia precum closca cu pui de aur, au lapidat tone si tone de aur duse spre pastrare de România in Rusia iar acolo jumatate erau din contributia ale Moldovei si moldovenilor. Daca rusii le dau inapoi si jumatate revine la noi, trecem cu usurinta peste crize. Sa le amintim mizeriilor rosii ca Rusia nu a dat ultimatum României pentru Insula Serpilor si Tinutului Herta care in baza tutror drepturilor posibile si inimaginabile trebuiau alaturate corpului RSSM iar Transnistria Ucrainei. Cea mai mare dreptate istorica ar fi fost ca URSS sa ne dea la schimbul Transnistriei - Bugeacul. Doar obedienta fratelui slav ucrainian (lumea rusa)...si strategia Rusiei de a pastra iesire la gurile Dunarii spre Balcanii de Est si Europa de SUd-Est s-a facut in detrimetul "fratelui slav latinizat". A venit vremea sa lichidam capatul rusesc de pod din Transnistria !!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md