22:46:42 29.05.2023
Stiri

VIDEO // Maia Sandu, MESAJ TRANȘANT pentru cei care contestă transmiterea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău Mitropoliei Basarabiei: „Relația R. Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens”

Actualitate 14.03.2023 19:59 Vizualizări1909 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu, MESAJ TRANȘANT pentru cei care contestă transmiterea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău Mitropoliei Basarabiei: „Relația R. Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens”


Președinta Maia Sandu le amintește contestatarilor deciziei de a transmite clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău Mitropoliei Basarabiei că relația R. Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens.

Potrivit șefei statului, România a salvat de la degradare puținele clădiri istorice din Chișinău.

Citește și: Reprezentanții societății civile din zona PROGRESISTĂ, puși la punct de Dan Perciun. „Ne-am obișnuit doar să cerem fără să oferim ceva în loc, toată lumea e datoare să ne ajute. România a investit sute de MILIOANE în R. Moldova…”

„Autorii acestui proiect de lege vor organiza consultări publice și vor da mai multe detalii. Vom vedea care sunt soluțiile pentru îngrijorările care au fost formulate. E devreme să comentez, dar pot să spun doar câteva lucruri. În primul rând, relația R. Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens. Un alt lucru important pe care trebuie să-l spunem este că puținele clădiri istorice din Chișinău au fost restaurate cu sprijinul statului român. Asta nu înseamnă că noi nu vrem să reabilităm aceste clădiri istorice, dar suntem într-o realitate economică de care nu putem face abstracție”, a declarat Maia Sandu pentru NordNews.

Citește și: Nicolae Negru // Într-un cerc vicios, între bibliotecă și biserică

Amintim că un grup de deputați, în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, a înregistrat un proiect de lege „cu privire la transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil”, având ca obiect restituirea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău către ultimul proprietar bisericesc legitim – Mitropolia Basarabiei.

Inițiativa legislativă de a reîntoarce clădirea situată la intersecția str. 31 august 1989 cu Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni în proprietatea Mitropoliei Basarabiei a împărţit societatea. În timp ce o parte salută repararea unui abuz comis de sovietici, alţii se arată preocupaţi de soarta cărţilor rare depozitate în acea clădire de către Biblioteca Națională.

Citește și: Alexandru Tănase // „Bibliofilii” moldoveni și „karandașul lui Sangheli”. Acum câțiva ani, Nicolae Cantarean a dăruit Catedrala „Înălțarea Domnului” lui Vladimir Gundeaev, care astăzi instigă la RĂZBOI. Vorba moldoveanului: „aici îi tăt normal!”

Mitropolia Basarabiei a dat asigurări că nu intenționează să schimbe destinația imobilului, se angajează să suporte toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric, iar Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile aflate în prezent la dispoziția ei.

„Mitropolia Basarabiei subliniază că inițiativa legislativă nr. 57 din 6 martie 2023 nu constituie acordarea cu titlu gratuit a unui bun al statului, ci restituirea unui bun bisericesc către proprietarul său anterior, de dinaintea ocupației sovietice”, a anunțat Mitropolia Basarabiei.

Citește și: DECLARAŢIE // Biblioteca Națională va putea folosi în continuare spațiile pe care le gestionează în clădirea de pe str. 31 august 1989 ce ar urma să fie restituită Mitropoliei Basarabiei: „Nu va fi schimbată destinația"

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md