08:27:36 19.04.2019
 
Stiri

PPDA și PAS critică reforma fiscală, promovată de guvernarea de la Chișinău

Alegeri 2018 26.07.2018 13:00 Vizualizări817 Autor: Ziarul National
PPDA și PAS critică reforma fiscală, promovată de guvernarea de la Chișinău facebook

Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA) critică intenția guvernării de a aproba un pachet de legi care prevede reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice, reducerea contribuției angajatorului la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, dublarea scutirii personale, de la 11 280 de lei la 24 000 de lei, precum intenția de a aduce banii din economia tenebră în economia reală, prin declararea voluntară a bunurilor nedeclarate.

„Apropo, în cazul micșorării impozitului pe venit pentru persoanele fizice este și altă latură a problemei. Acest impozit totalmente merge la autoritățile locale. CALM deja a estimat pierderile, care se cifrează la circa 650 de milioane de lei. Nu este clar mecanismul de compensare. Aceasta este o lovitură pentru administrația publică locală. În general, autonomia locală degradează tot mai mult, iar Moldova a devenit un stat excesiv centralizat. De fapt, regimul autoritar nici nu poate fi altfel”, a declarat Slusari pentru Ziarul NAȚIONAL.

De asemenea, vicepreședintele PDA a criticat și propunerile guvernării de a aduce banii din economia tenebră în economia reală, prin declararea voluntară a bunurilor nedeclarate.

„Proiectul de lege prevede că pot fi legalizați banii din orice colț al lumii. Nu există nicio restricție privind transferurile din zonele off-shore. Procedura verificării proveninței mijloacelor bănești declarate practic nu există. Mai mult ca atât, dat fiind faptul că banii sustrași din sistemul bancar au trecut deja prin zeci de firme, declarantul poate fi o persoana interpusă, care formal n-a încălcat legislația moldovenească”, spune acesta.

Vicepreședintele PPDA s-a referit și la micșorarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii și neimpozitarea veniturilor ce asigură minimumul de existență.

„Cine a împiedicat acum un an această guvernare să realizeze aceste propuneri ale formațiunii noastre? Cine le-a încurcat să implementeze sau, cel puțin, să discute tot programul nostru? Apropo, programul a fost întocmit în baza mai multor consultări cu antreprenorii din R. Moldova, a experienței lor. E de remarcat faptul că acești antreprenori s-au adresat de mai multe ori, dar fără succes, către diverși miniștri ai economiei – exponenți ai PD. Anul trecut guvernarea a tăcut și s-a prefăcut că nu ne observă. Iar acum, în mare pripă, fură ideile noastre în ajunul alegerilor parlamentare.Guvernarea face acest lucru fără consultări publice, în special cu patronatele și sindicatele. Fără abordarea sistemică a fenomenului economiei tenebre și evaluarea impactului. Este evident că decizia respectivă a fost luată absolut subit în cercul foarte restrâns oligarhic, în condițiile disperării pronunțate a mafiotului Plahotniuc, care este izolat pe plan extern și detestat de 98 % din populația țării”, a explicat Alexandru Slusari.

Și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a criticat reforma fiscală, afirmând că „sub retorica falsă a unor reforme de ordin fiscal se ascunde o banală spălare de bani şi legalizare a banului furat de la popor”.

Amintim că Parlamentul urmează să aprobe astăzi pachetul de legi anunțat ca „reformă fiscală”. Fracțiunile PSRM, PLDM, PCRM și PL au părăsit sala de ședințe, în semn de protest față de intenția majorității parlamentare de a aproba aceste legi. De partea cealaltă, spicherul democrat Andrian Candu a declarat că deputații care au plecat de la ședință sunt împotriva reformei fiscale, al cărei scop este „creșterea veniturilor populației prin scăderea impozitelor”, liberalizare pentru mediul de afaceri pentru a da imbold dezvoltării afacerilor, dar și combaterea economiei tenebre.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!timofei 26.07.2018 15:25

cei care critica astazi sunt de fapt vinoveti ca oamenii fac evaziune... pentru ca sefii lor din PLDM doar stiau sa mareasca impozitele in loc sa detenebrizeze economia!

Mihai 26.07.2018 16:11

Pentru @timofei: la Ministerul Economiei,din 2009 pana azi,sef a fost omul PD-ului! Are R.Moldova economie?

Alexei 26.07.2018 18:15

La dînsii strategia e clară cu cît mai bine pentru țară și popor cu atît mai huiova pentru PPDA și PAS pentru că nu mai pot folosi și manipula oamenii și nu-i mai pot scoate la proteste

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

12.04.2019 09:16 Nicolae Negru De ce Sandu și Năstase fac jocul lui ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md