07:14:02 17.08.2018
 
Stiri

Poroșenko a PROMULGAT Legea cu privire la controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană. Evenimentul a avut loc în prezența premierului Filip

Politică 12.04.2018 14:07 Vizualizări935 Autor: Ziarul National
Poroșenko a PROMULGAT Legea cu privire la controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană. Evenimentul a avut loc în prezența premierului Filip

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat astăzi Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, în prezența prim-ministrului Pavel Filip, care se află la Kiev.

Potrivit lui Pavel Filip, acest pas va permite R. Moldova să controleze pe deplin frontiera de stat moldo-ucraineană, inclusiv pe segmentul transnistrean. Totodată, oficialul a precizat că acest control în comun la frontieră a fost început pe 17 iulie 2017 în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, aflat pe teritoriul Ucrainei.

Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene a fost ratificată de Rada Supremă a Ucrainei la 1 martie curent, iar intrarea în vigoare a Acordului va permite extinderea controlului în comun la toate punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene.

Serviciul de presă al Executivului de la Chișinău notează că Pavel Filip și Petro Poroșenko au menționat că astfel va fi asigurată o luptă mai eficientă împotriva criminalității și contrabandei la hotar și va spori securitatea regională.

Oficialii au remarcat relațiile excelente între țări și au convenit să mențină în continuare un dialog politic activ pentru implementarea tuturor documentelor bilaterale semnate.

Drept priorități pentru perioada următoare, Pavel Filip și Petro Poroșenko au evidențiat deschiderea podului dintre localitățile Unguri și Boronița și urgentarea procesului de demarcare a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Părțile au discutat despre activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică, precum și despre colaborarea dintre autoritățile de profil din cele două țări. În context, a fost menționată organizarea, în ultima perioadă, a mai multor întâlniri și negocieri privind subiectele de interes comun de pe agenda bilaterală, în special – protejarea ecosistemului bazinului râului Nistru și proiectul Acordului privind funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean.

Prim-ministrul Pavel Filip a apreciat, în această ordine de idei, nivelul avansat al discuțiilor dintre state, în acest an urmând să fie organizate o serie de evenimente care vor consolida dialogul bilateral. În luna mai curent, ministrul de Externe moldovean urmează să efectueze o vizită în Ucraina, iar în iunie, la Chișinău, va avea loc reuniunea prim-miniștrilor statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM.

La rândul său, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, s-a arătat convins că acestea și alte evenimente vor contribui la avansarea relațiilor moldo-ucrainene, inclusiv pe dimensiunea comercial-economică, și a reconfirmat angajamentul pentru realizarea tuturor acțiunilor comune planificate.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!timofei 12.04.2018 14:55

foarte interesant imi este cum o sa scanceasca propagandistii pro-rusi de la Chisinau si krasnoseliskii din Tiraspol ...

Rustin 12.04.2018 15:08

Relatiile cu Ucraina sunt ca niciodata bune, mai ales cand avem acelasi inamic de la care statele noastre au suferit cel mai mult (Rusia).

realist 12.04.2018 16:26

Transnitria acum o sa se simta putin cam incomod, si sa vedeti cum singuri vor merge la dialog cu Chsisinaul

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.08.2018 09:30 Nicolae Negru Împotriva tragediilor anacronice

10.08.2018 09:27 Nicolae Negru Oligarho-unioniștii, oligarho-europen...

06.08.2018 09:30 Nicolae Negru Unor colegi

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md