17:16:54 18.01.2020
 
Stiri

Peste 100 de analiști financiari externi, bancheri și oameni de afaceri s-au reunit la Chișinău pentru a discuta despre dezvoltarea pieței financiare a R. Moldova

Economie 24.09.2019 12:00 Vizualizări600 Autor: Ziarul National
Peste 100 de analiști financiari externi, bancheri și oameni de afaceri s-au reunit la Chișinău pentru a discuta despre dezvoltarea pieței financiare a R. Moldova


Peste 100 de oficiali, analiști financiari externi, bancheri, oameni de afaceri, parteneri de dezvoltare, experți independenți ș.a. s-au reunit marți, 24 septembrie, la Chișinău pentru a discuta despre perspectivele de dezvoltare a pieței financiare în Republica Moldova.

Organizatorii conferinței „Dezvoltarea instrumentelor financiare în Republica Moldova”, Banca Națională a Moldovei (BNM) și CFA Society Romania, și-au propus să facă un schimb de experiență între investitorii profesionali din Republica Moldova și cei de peste hotare, cu scopul de a sprijini dezvoltarea pieței financiare și de a implementa excelența profesională în sectorul financiar din Republica Moldova.

În cadrul conferinței se discută despre oportunitățile și provocările de dezvoltare a instrumentelor financiare, gestiunea riscului valutar și accesul investitorilor la piețele financiare, arată un comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei.

„Ne propunem să identificăm necesitățile mediului de afaceri și ale gospodăriilor, să vedem ce soluții poate oferi sistemul financiar în prezent și, eventual, ce noi instrumente sau mecanisme putem prelua sau atrage de la partenerii și colegii noștri”, a subliniat șeful băncii centrale. Totodată, Octavian Armașu a accentuat rolul politicii monetare în crearea precondițiilor pentru inițierea activităților investiționale și luarea deciziilor în mediul de afaceri: „Dezvoltarea piețelor financiare și diversificarea instrumentelor existente pe aceste piețe ar asigura pârghii suplimentare pentru îmbunătățirea transmisiei monetare”, a declarat, în deschiderea evenimentului, guvernatorul BNM Octavian Armașu.

Anna Akhalkatsi, directorul Biroului Băncii Mondiale în Republica Moldova, a spus că piețele financiare locale și instrumentele financiare nu se pot dezvolta fără politici macroeconomice solide, instituții puternice și un cadru solid de reglementare. „Succesiunea adecvată a reformelor, inclusiv sincronizarea cu reformele din alte domenii, precum statul de drept și mediul de afaceri, este importantă”, a afirmat oficialul Băncii Mondiale.

„Dezvoltarea pieței financiare are potențialul de a oferi beneficii importante, cum ar fi mobilizarea unei finanțări mai ieftine și mai stabile. Pentru a facilita dezvoltarea acesteia, factorii de decizie politică trebuie să depășească provocările legate de dimensiunile reduse ale economiei locale, factorii structurali și influența intereselor personale”, a declarat reprezentantul permanent al Fondului Monetar în Republica Moldova, Volodymyr Tulin.

Reprezentantul Consiliului Director al CFA Society Romania, Maria Duduman, a invocat certificarea CFA drept una dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniștilor din domeniul financiar: „Organizația este un campion în ceea ce înseamnă comportamentul etic și profesionist pe piețele de investiții și o sursă de cunoștințe respectată în comunitatea financiară globală. Scopul final al CFA Institute este acela de a crea un mediu în care interesele investitorilor sunt respectate, piețele funcționează la cel mai înalt nivel și economia crește".

Un alt membru al Consiliului Director al CFA Society Romania, Andreea Nica, și-a exprimat convingerea că Republica Moldova are „o oportunitate extraordinară pentru că poate să „ardă etape" în implementarea unor produse și instrumente financiare care au acumulat bune practici în ceea ce privește distribuirea lor, înțelegerea rolului lor, adecvării lor la nevoile companiilor și populației”.

Aceasta este prima conferință desfășurată la Chișinău cu participarea reprezentanților CFA Society Romania, care îi întrunește pe unii dintre cei mai bine pregătiți specialiști certificați în industria financiară. Calificarea CFA este administrată de CFA Institute (USA) și este deținută în prezent de peste 165 000 de profesioniști din lume.

Mai multe detalii aflați AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

15.01.2020 11:30 Ziarul National Victor Chirilă // Opriți-l pe șahmati...

13.01.2020 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Maia Sandu ar ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md