09:48:27 25.03.2019
 
Stiri

PESIMISMUL jucătorilor de pe piaţa petrolului

Economie 08.08.2016 20:26 Vizualizări1488 Autor: Ziarul National
PESIMISMUL jucătorilor de pe piaţa petrolului foto simbol

Petrolul este o resursă preţioasă şi epuizabilă dar, la acest moment cel puţin, se pare că avem prea mult, scrie The Guardian. Preţurile ţiţeiului sunt la cel mai redus nivel de la începutul lui aprilie şi până acum, lovite de supraproducţia continuă, îngrijorările privind cererea globală şi pesimismul jucătorilor de pe piaţă petrolului.


Iar această situaţie pare că va continua şi în viitorul apropiat.

Sortimentul de referinţă pentru preţurile de pe piaţa americană, West Texas Intermediate se vindea la sfârşitul şedinţei de marţea trecută de la bursa de mărfuri din New York cu 39,51 dolari/baril, nivel atins pentru prima oară după 6 aprilie.

Petrolul Brent, referinţă la nivel mondial, a închis tot marţi la nivelul de 41.59 dolari, un minim al ultimelor trei luni şi jumătate.

Preţurile şi-au revenit puţin până la sfârşitul săptămânii trecute după un raport privind piaţa muncii din SUA mai bun decât se prognozase.

Dar cotaţiile ţiţeiului sunt cu circa 25% mai scăzute faţă de maximele din luna iunie, ceea ce le plasează într-o „bear market” (piaţă pe trend de scădere). Totuşi acestea rămân sus faţă de minimele ultimului deceniu atinse în februarie, când cotaţiile din SUA au căzut sub 30 de dolari pe baril.

Unele dintre motivele scumpirii ţiţeiului din iunie sunt responsabile şi pentru ieftinirea de acum, spun cei care urmăresc piaţa.

A existat o serie de stopări de producţie anul acesta, spune Bill O’Neill, director pe sectorul mărfuri de la grupul de consultanţă Logic Advisors, referindu-se la incendiile din regiunile petroliere canadiene, la scăderile abrupte de producţie în Nigeria şi Libia şi la grevele lucrătorilor din Kuwait.

„Acestea s-au rezolvat mai mult sau mai puţin sau s-au atenuat. Aşa că vedem o supraabundenţă a furnizărilor în condiţiile în care reîncepe producţia în majoritatea acestor zone”, spune O’Neill.

La acel moment, existau speranţe că întreruperile de producţie şi preţurile relativ mici vor crea o cerere mai mare ce va reduce stocurile pentru ca pe piaţa petrolului să se ajungă, în sfârşit, la un echilibru între ofertă şi cerere, spune Rob Haworth, strateg senior la US Bank Wealth Management.

Totuşi, când preţul ţiţeiului american a atins 50 de dolari, i-a încurajat pe unii dintre producătorii de petrol de şist din SUA să deschidă robinetele din nou, după cum s-a văzut timp de câteva săptămâni şi din statisticile privind numărul de sonde, spune Stewart Glickman, şef pe cercetare în sectorul energetic la S&P Global Market Intelligence.

„Ceea ce ar fi putut fi un declin destul de precipitat al producţiei SUA nu mai pare că va fi atât de precipitat”, spune Glickman. Pe măsură ce noi producţii intrau în piaţă, profiturile rafinăriilor se micşorau.

Cu marje de rafinare mai mici şi cu stocuri mari de benzină şi motorină, rafinăriile nu erau prea puţin motivate să producă mai mult, ceea ce a făcut că stocurile să se tot mărească, a adăugat Glickman.

Tot în acest tablou intră şi decizia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a continua lupta pentru cota de piaţă şi de a pompa cât mai mult ţiţei cu putinţă. Unele informaţii sugerează că producţia OPEC din luna iulie ar putea fi una record, din cauza creşterilor din Iran şi Nigeria.

Rapiditatea cu care petrolul a crescut recent până la nivelul de 50 de dolari a speriat consumatorii, spune Jay hatfield, manager de portofoliu la fondul InfraCap Active MLP.

„Oamenii sunt atenţi la preţuri... avem nevoie de preţuri mai mici pentru a lichida stocurile în exces”, a spus el.

Haworth, Hatfield şi O’Neill au spus că, pe măsură ce preţurile scădeau în iulie, cei care tranzacţionează pe termen scurt au urmat trendul descrescător şi au luat poziţii pentru a beneficia de următoarele corecţii de preţ, ceea ce a ajutat la coborârea cotaţiilor până la nivelul de 40 de dolari.

Hatfield apreciază că, pe termen scurt, sunt puţine motive pentru creşterea cererii pentru că pieţele de energie intră în sezonul în care rafinăriile îşi întrerup producţia pentru lucrări de întreţinere, în condiţiile în care trec de la sortimentele de vară de combustibil la cele de iarnă.

În plus vremea va fi temperată în următoarele luni fără ca nevoile de răcire sau încălzire să crească.

Preţurile ar putea scădea şi mai mult, dar niciun expert din piaţă nu se aşteaptă la o retragere până la nivelul de 20 de dolari şi nici ca preţurile să sară de 50 de dolari.

Sursa: hotnews.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2019 09:14 Nicolae Negru Martir sau violator, cu palma sau cu ...

22.03.2019 09:51 Nicolae Negru Alegerile s-au încheiat, dar campania...

18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md