Lovitura primită de britanici din cauza Brexitului. Va fi tot mai rău
Preţurile produselor alimentare în Marea Britanie au crescut în martie în cel mai rapid ritm din ultimii trei ani, notează The Independent.
Brexitul, căderea lirei, inflaţia şi nu numai şi-au pus amprenta pe costurile alimentelor.
„Deşi preţurile alimentelor în magazine au urcat cel mai mult în martie, creşterea este totuşi de 1%, reflectând competiţia intensă dintre retaileri. Iar această creştere limitată este cu atât mai impresionantă ţinând cont de cât de mult s-a depreciat lira”, a declarat șefa British Retail Consortium, Helen Dickinson, potrivit The Independent.
Retailerii din industria alimentară şi restaurantele s-au confruntat cu presiunea creşterii preţurilor din cauza prăbuşirii lirei, ceea ce face importul şi mai scump. În plus, anul acesta, recoltele interne au fost distruse din cauza condiţiilor meteo defavorabile, cantităţile de legume obţinute fiind foarte mici.
Potrivit datelor Statistice britanice, preţul unei salate a urcat cu 67.2% între ianuarie şi februarie, iar roşiile s-au scumpit de la £2.05 kg la £2.20 în două luni.
Iar trendul va continua, spun specialiştii. Preţul fructelor şi legumelor în Marea Britanie ar putea să urce cu 5-8%, după ce aceasta va ieşi din UE, pentru că nu prea are alte variante de import, iar producţia internă nu poate face faţă.
Luna trecută, unul dintre directorii Mars a avertizat că preţul ciocolatei va creşte, dacă Londra nu va ajunge la o negociere comercială bună cu Uniunea Europeană, absenţa unui astfel de acord putând să ducă la acceptarea obligatorie a unui tarif de 30% pentru importurile de dulciuri.
Sursa: gustarte.ro
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”