DOC // Persoanele cu conturi FALSE pe rețelele de socializare riscă amenzi de până la 100 de mii de lei sau închisoare de până la un an: Și patronii portalurilor web care se ascund în spatele unor identități false riscă pedepse
Falsul de identitate va fi pedepsit în R. Moldova. Guvernul a operat în ședința astăzi mai multe modificări la Codul penal și Codul contravențional care înăspresc pedepsele pentru infracțiuni militare, de mediu, cibernetice, traficul de ființe umane, dar și falsul de identitate etc.
Astfel, prezentarea ilegală sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identități altei persoane, prin semnarea unui act de dispoziție, înregistrarea sau utilizarea conturilor de utilizatori pe platformele de socializare, portalurilor web, adreselor poștale electronice, numerelor de telefon, a cardurilor de acces sau a altor servicii ale societății informaționale sunt infracțiuni ce vor fi pedepsite cu amenzi între 25 000 și 100 000 de lei sau închisoare de la 6 luni până la 1 an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la 5 ani.
Excepție va face doar utilizarea unor pseudonime care nu duc atingere identității sau pseudonimelor unor altor subiecți de date, pentru a induce sau a menține în eroare în scopul producerii unei consecințe juridice.
Totodată, pentru prezentarea ilegală sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identități altei persoane, prin fabricarea sau utilizarea frauduloasă a unui act de identitate din sistemul național de pașapoarte, legitimație, permis, diploma, certificat, extras, cazier, a unui cont de plăți a numerelor de înmatriculare auto, polițelor de asigurare sau oricare alt act sau mijloc prin care se pretinde o anumită calitate sunt prevăzute amenzi între 125 000 și 50 000 de lei sau închisoare de la 6 luni până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la 7 ani.
În timpul dezbaterilor la subiect, premierul Dorin Recean a solicitat Ministerului Justiției să propună înăsprirea pedepselor și pentru fraudele electorale.
„Din ce văd eu cum progresează investigațiile și ceea ce transpare în public despre cum gestionăm noi pedepsele pentru fraude electorale, mi se pare că noi aici trebuie să revenim și să aplicăm pedepse mai mari. Pedepsele pentru utilizarea resurselor financiare pentru a cumpăra voturi, dar de asemenea, foarte important, utilizarea cu caracter personal în acest proces, de asemenea trebuie pedepsită mult mai aspru”, a afirmat șeful Guvernului.
DOC // După producătorii de carne, de lapte, apicultori și crescătorii de animale, și vinificatorii au sărit în apărarea vicepremierului Vladimir Bolea: „O eventuală demitere a ministrului ar pune în pericol proiectele pentru dezvoltarea industriei”
Când vine IARNA peste Europa. „Schimbarea meteo așteptată în următoarele două săptămâni va aduce anomalii”
Președinta Sandu va purta săptămâna viitoare consultări cu partidele politice referitoare la lupta împotriva corupției