14:33:11 23.02.2024
Stiri

DOC // Persoanele cu conturi FALSE pe rețelele de socializare riscă amenzi de până la 100 de mii de lei sau închisoare de până la un an: Și patronii portalurilor web care se ascund în spatele unor identități false riscă pedepse

Actualitate 07.06.2023 14:12 Vizualizări3724 Autor: Ziarul National
DOC // Persoanele cu conturi FALSE pe rețelele de socializare riscă amenzi de până la 100 de mii de lei sau închisoare de până la un an: Și patronii portalurilor web care se ascund în spatele unor identități false riscă pedepse
Poză simbol


Falsul de identitate va fi pedepsit în R. Moldova. Guvernul a operat în ședința astăzi mai multe modificări la Codul penal și Codul contravențional care înăspresc pedepsele pentru infracțiuni militare, de mediu, cibernetice, traficul de ființe umane, dar și falsul de identitate etc.

Astfel, prezentarea ilegală sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identități altei persoane, prin semnarea unui act de dispoziție, înregistrarea sau utilizarea conturilor de utilizatori pe platformele de socializare, portalurilor web, adreselor poștale electronice, numerelor de telefon, a cardurilor de acces sau a altor servicii ale societății informaționale sunt infracțiuni ce vor fi pedepsite cu amenzi între 25 000 și 100 000 de lei sau închisoare de la 6 luni până la 1 an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la 5 ani.

Excepție va face doar utilizarea unor pseudonime care nu duc atingere identității sau pseudonimelor unor altor subiecți de date, pentru a induce sau a menține în eroare în scopul producerii unei consecințe juridice.

Totodată, pentru prezentarea ilegală sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identități altei persoane, prin fabricarea sau utilizarea frauduloasă a unui act de identitate din sistemul național de pașapoarte, legitimație, permis, diploma, certificat, extras, cazier, a unui cont de plăți a numerelor de înmatriculare auto, polițelor de asigurare sau oricare alt act sau mijloc prin care se pretinde o anumită calitate sunt prevăzute amenzi între 125 000 și 50 000 de lei sau închisoare de la 6 luni până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de până la 7 ani.În timpul dezbaterilor la subiect, premierul Dorin Recean a solicitat Ministerului Justiției să propună înăsprirea pedepselor și pentru fraudele electorale.

„Din ce văd eu cum progresează investigațiile și ceea ce transpare în public despre cum gestionăm noi pedepsele pentru fraude electorale, mi se pare că noi aici trebuie să revenim și să aplicăm pedepse mai mari. Pedepsele pentru utilizarea resurselor financiare pentru a cumpăra voturi, dar de asemenea, foarte important, utilizarea cu caracter personal în acest proces, de asemenea trebuie pedepsită mult mai aspru”, a afirmat șeful Guvernului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md