12:16:16 03.12.2021
Stiri

„Partenerul” de afaceri al lui Șor, ochit de FSB, cu interese la Victoriabank și Aeroportul Internațional Chișinău

Anticorupție 27.07.2016 09:46 Vizualizări7755 Autor: Ziarul National
„Partenerul” de afaceri al lui Șor, ochit de FSB, cu interese la Victoriabank și Aeroportul Internațional Chișinău hotnews.ro


Angajații Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB) au descins marţi, 26 iulie, cu percheziții în biroul șefului Serviciului Vamal al Rusiei, Andrei Beleaninov, și al fostului său consilier, Serghei Lobanov, deținătorul celui mai mare pachet de acțiuni la Victoriabank (39,2 %). Verificările au avut loc în cadrul unui dosar penal inițial pentru contrabandă de alcool etilic în Federația Rusă. Lobanov are însă mai multe conexiuni cu Republica Moldova. Potrivit unor documente, compania administrată de acesta și care figurează și în ancheta penală a FSB-ului rusesc, Arsenal, ar fi fost implicată și în schemele aplicate după concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Cine este Lobanov?

Potrivit jurnaliștilor ruși, Serghei Lobanov este ginerele șefului Serviciului Federal Vamal al Rusiei, Andrei Beleaninov. Tot el este administratorul unui grup de companii din Rusia, cu numele Arsenal. Compania-mamă oferă servicii de asigurări, iar din 2014 este membră a Asociației rusești a asiguratorilor din domeniul aviatic și cosmic. Un an mai devreme, în 2013, aceeași firmă a obținut dreptul de acordare a serviciilor de fidejusiune în relaţiile cu Serviciul Vamal Federal din Rusia în cazul tranzitului vamal. Concurenții Arsenal se declarau atunci surprinși de faptul că o companie atât de mică și neînsemnată a reușit să obțină acest drept.

Lobanov deține 33,21 % din acțiunile Arsenal, prin intermediul companiei Arsenal Kapital, în care este acționar unic. În prezent, Arsenal deține 40 % din acțiunile băncii rusești Nefteprombank, scrie anticoruptie.md.

Acționarul de peste noapte de la Victoriabank

La Chișinău, Labanov a devenit, anul trecut, acționar majoritar la o altă bancă prestigioasă, Victoriabank. Acesta deține, prin intermediul companiei off-shore Insidown Ltd., 39,2 % din acțiuni. La adunarea acționarilor din iulie, curent, Lobanov a fost ales membru al Consiliului de administrare al băncii. Insidown Ltd. a procurat acțiunile de la Victoribank încă în noiembrie 2014, în pachete mici, de până la 5 %. La acel moment, legislația moldovenească permitea tranzacții de acțiuni de până la 5% , fără acordul și controlul Băncii Naționale a Moldovei. Acțiunile au costat 186,7 milioane de lei și, potrivit unor surse invocate încă acum un an de newsmarker.md, au fost procurate de la companii controlate de Veaceslav Platon.

De la Platon, la Șor?

Luni, 25 iulie, și primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, a declarat în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV 7, că Platon a fost obligat în 2014 să-și vândă acțiunile de la Victoriabank, pe care le-ar fi cumpărat anterior de la Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat. Potrivit lui Usatîi, presiunile pentru a fi cedate acțiunile au fost făcute de Serghei Iaralov, cel despre care se spune că ar fi consilierul personal al lui Vlad Plahotniuc și care l-ar fi ajutat pe democrat în mai multe scheme de preluare a unor terenuri, proprietate publică. Tot Usatîi, pretinde că beneficiarul final al acțiunilor vândute de Platon a devenit Ilan Șor.

Tot ieri, în cadrul unui interviu acordat portalului Anticoruptie.md, Veaceslav Platon a dezvăluit că, printr-o schemă similară, ar fi fost constrâns să îi vândă lui Șor acțiunile de la Banca de Economii pe care le cumpărase anterior tot de la Vlad Plahotniuc.

„Partenerul” de la Aeroport

Între Serghei Lobanov și Ilan Șor există însă mai multe conexiuni. Pe 18 iulie 2015, compania Arsenal Kapital, în care Lobanov deține 100 % de acțiuni, i-a acordat companiei Avia Invest, cea care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, un împrumut în valoare de 27 de milioane de euro, pe un termen de zece ani, la o dobândă de 3 % anual. Banii urmau a fi folosiți în calitate de resurse proprii ale Avia Invest la investiții în reparația Aeroportului, conform prevederilor din contractul semnat cu Agenția Proprietății Publice.

Arsenal Kapital a fost fondată în toamna lui 2014, și este specializată în intermedieri financiare. Tot în toamna anului 2014, la Chișinău, a fost fondată o altă companie, Aviaconsulting, al cărei acționar unic este o companie din Moscova, Promgarant. La începutul anului 2015, Aviaconsulting, al cărei administrator a fost inițial Halter Mathias, care în prezent deține funcția de manager în compania de asigurări a lui Ilan Șor, Klassika Asigurări, a primit 262,8 milioane de lei de la Avia Invest pentru livrarea de bitum necesar pentru reparația Aeroportului. În realitate, compania nu a livrat nicio picătură de bitum, se arată în raportul secretizat al comisiei guvernamentale speciale pentru verificare situației de la Aeroportul Internațional Chișinău.

Potrivit unui raport al Centrul Național Anticorupție, ajuns în posesia Ziarului NAȚIONAL, instituția nu exclude faptul că acest împrumut al Arsenal Kapital și contractul semnat cu Aviaconsulting ar putea reprezenta o schemă prin care banii obținuți din credite neperformante de la Banca de Economii și Banca Socială au ajuns să fie investiți la Aeroport.

Întrebat anterior despre acest împrumut acordat de Arsenal Kapital, administratorul Avia Invest, Petru Jardan, a declarat: „Avem și noi parteneri care sunt gata să ne susțină”.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

slava 27.07.2016 11:40

FSB-ul se simte imcomod pentru ca Moldova s-a trezit si a inceput unul cate unul sa distruga schemele prin care se spalau rusesti prin Moldova, si sa aresteze executorii acestor scheme.

Wilson 27.07.2016 12:59

Filat, Shor, Platon si complicii lor sunt vinovatii situatiei critice in care se afla Moldova. Acesti hoti si criminali trebuie sa putrezeasca in puscarie. Poporul vrea dreptate, vrea banii intorsi...

Daniel 27.07.2016 16:48

Ne-au furat, si inca au facut scheme cu lumea criminala din Rusia, inca mai aveti dubii ca Shor, Platon ne-au furat?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md