02:56:53 20.04.2024
Stiri

Parcurile capitalei, „ÎNGHIȚITE” de șantiere

Anticorupție 02.11.2014 10:30 Vizualizări4822 Autor: Mariana Rață
Parcurile capitalei, „ÎNGHIȚITE” de șantiere


Spații verzi // Pe terenuri cumpărate sau obținute în arendă cu bani puțini, tot mai multe firme își construiesc blocuri, hoteluri și chiar benzinării în parcurile capitalei

În doar 20 de ani, Chișinăul a pierdut o mie de hectare de spații verzi, un sfert din toate parcurile din capitală. În locul acestora, pe terenurile arendate pe zeci de ani înainte sau cumpărate cu sume derizorii, sunt ridicate blocuri, restaurante, benzinării. Tranzacții de acest fel au fost încheiate atât pe timpul primarului Serafim Urechean, cât și pe timpul interimarului Vasile Ursu, dar și al actualului edil Dorin Chirtoacă.

Chilipir pentru benzinărie

Parcul Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al capitalei s-a transformat în ultimii ani într-un adevărat șantier de construcții. În prezent, aici se construiesc 11 blocuri de locuit, un hotel de cinci stele chiar în „inima” parcului.

De câteva luni, într-o „coastă” a parcului au început lucrările de construcție a unei benzinării. În noiembrie 2010, Consiliul Municipal Chișinău a permis transmiterea în arendă a unui lot de cinci ari din teritoriul parcului de la intersecția străzii Trandafirilor și bd. Dacia pentru construcția unui salon auto. Licitația organizată de autoritățile locale a fost câștigată de o companie creată cu o săptămână înainte de semnarea contractului de arendă, „Fibexmol”, a cărui fondator și administrator unic este Nicolae Boghiu, din Mileștii Mici, Ialoveni. Terenul a fost transmis în chirie pe un termen de 15 ani contra sumei de 5 900 de lei pe an. Peste doi ani, firma s-a adresat la primărie cu solicitarea de a privatiza 11 ari de pământ, aferent construcției (inexistentă atunci – n.r.). Prin semnătura viceprimarului Nistor Grozavu, primăria a acceptat cererea, vânzându-i pământul cu 172 de mii de lei, mai puțin de zece mii de euro. Precizăm că doar un ar de pământ în această regiune costă zece mii de euro.

Conform ultimului certificat de urbanism pentru acest lot, eliberat anul trecut, aici urmează să fie construit nu doar un salon auto, așa cum își dorea CMC, dar și o benzinărie, și o clădire cu oficii.

Proprietarul, șofer de „Kamaz”

Ziarul NAȚIONAL a încercat să discute cu patronul firmei, dar bărbatul nu a fost de găsit. Telefonul mobil indicat de Nicolae Boghiu în documentele de la primărie este deconectat. Secretarul primăriei din Mileștii Mici și profesoarele de la liceul din localitate ne-au comunicat, însă, că bărbatul nu este businessman și lucrează șofer pe un „Kamaz”.

„Nu sunt o familie bogată. Nici vorbă să poată construi o benzinărie și un salon auto. Trăiesc așa și așa”, ne-a explicat secretara liceului.

Contactat pentru a explica de ce a decis să vândă terenul la un preț mult mai mic decât cel de piață, viceprimarul capitalei Nistor Grozavu ne-a declarat că nu își amintește de acest caz, redirecționându-ne să discutăm cu cei de la Direcția arhitectură a primăriei.

Case în parc, pentru procurori

La vreo 200 de metri de la viitoarea benzinărie și câțiva metri distanță de la mall-ul de pe viaduct, pe un teren de mai bine de un hectar și jumătate de parc de pe care au fost defrișați sute de arbori, două companii de construcții - „Etelma” și „Basconslux” - construiesc 10 blocuri de locuit. Ultima construiește un complex de locuințe pentru Procuratura Generală, pe terenul acesteia, iar prima - a obținut în arendă, de la primărie, aproape jumătate de hectar de pământ în schimbul unui alt lot în sectorul Buiucani al capitalei pe care nu l-a putut valorifica. În vara anului 2010, Consiliul Municipal Chișinău a decis să îi aloce companiei „Etelma” 0,43 de hectare de pământ în Parcul Valea Trandafirilor pentru a ridica două blocuri de locuit. În contractul de arendă este precizat expres că terenul pe care urmează să fie construite clădirile reprezintă sol fertil, împădurit.



Șiretlicul

Pentru terenul transmis în arendă până în toamna anului viitor, firma a plătit doar câteva zeci de mii de lei. Totuși, la doar doi ani după această „tranzacție”, compania a reușit să se căpătuiască cu un spațiu și mai mare, cerând modificarea planului lotului. Chiar dacă, aparent, suprafața acestuia nu s-a mărit, faptul că lotul, din forma sa dreptunghiulară de la început, acum a devenit arcuit, i-a permis companiei să folosească și spațiul din interiorul arcului (peste zece ari) pentru care nu are contract de arendă și nu plătește niciun bănuț.

În septembrie 2015, contractul de arendă pentru lot va expira. Experții afirmă că, din moment ce în contract nu este prevăzut că terenul este transmis în locațiune fără drept de înstrăinare, compania va putea solicita să-i fie vândut acesteia.

Pământ de 154 de ori mai ieftin

Exact de această schemă s-au folosit acum opt ani patronii de atunci ai unui alt teren din același parc, „Exfactor grup”. În mai 2006, la doar jumătate de an după ce a cumpărat fostul restaurant „Zodiac” (aflat în paragină – n.r.) de la intrarea în parcul Valea Trandafirilor, compania „Exfactor Grup” a solicitat Primăriei Chișinău să-i vândă terenul aferent construcției – 12 ari. Prin semnătura primarului de atunci, Vasile Ursu, terenul care astăzi este gajat la o bancă contra sumei de 4,572 de milioane de lei a fost vândut cu 29 512 lei, adică la un preț de 154 de ori mai mic. La doar o lună de la această tranzacție profitabilă, „Exfactor Grup” a vândut terenul mai departe. Timp de trei ani, acesta și-a schimbat de trei ori proprietarii, ajungând astăzi în proprietatea companiei „Queen’s Resedence Park” care a demolat fosta clădire și a construit în locul acesteia o sală pentru nunți cu o parcare auto pe locul a 68 de tufe de trandafir, plantate de zeci de ani în fața localului. Pentru defrișarea florilor, firma a fost obligată să plătească o amendă de doar cinci mii de lei. Precizăm că parcarea se află în afara limitelor terenului cumpărat.

Hotel în loc de complex sportiv

Tot cu acte în regulă își construiește un hotel cu nouă etaje în același parc și compania „Club Royal Park”. După ce în 2007 a cumpărat o clădire avariată situată în preajma parcului, firma s-a apucat de ridicat în locul acesteia un hotel de cinci stele. În 2010, pentru a-și extinde afacerea, „Club Royal Park” a solicitat primăriei să îi acorde 21 de ari de pământ pentru definitivarea unui complex sportiv-distractiv. În proiectul inițial, aprobat de primărie, construcția urma să aibă trei etaje. Astăzi, pe lotul transmis în arendă companiei, „Club Royal Park” a ridicat o clădire cu nouă etaje. Din cauza lucrărilor de construcție, a fost blocată trecerea spre unul dintre cele mai cunoscute locuri din acest parc, „Podul mirilor”.

Nistor Grozavu, viceprimarul mun. Chișinău:

Nu mă întrebați pe mine despre construcțiile din spațiile verzi. Vorbiți cu cei de la Asociația de gospodărire a spațiilor verzi, cu cei de la Direcția arhitectură. Parcurile nu țin de mine și dacă și mi-am pus semnătura pe vreun contract de arendă sau de vânzare, nu mai țin minte toate cazurile. Până la mine și-au mai pus și alții semnăturile.

Galina Leahu, șef adjunct al Asociației de gospodărire a spațiilor verzi:

Cifra de o mie de hectare de spații verzi defrișate în ultimii 20 de ani în Chișinău este exagerată. Legea spațiilor verzi permite construcția terenurilor de sport și a spațiilor de alimentație publică în parcuri. Blocurile de locuit, hotelurile, alte clădiri sunt ridicate pe terenuri care se află în proprietate privată și de aceea nu mai putem face nimic. Omul are dreptul să își construiască ce vrea el pe aceste loturi. Întrebați-i pe cei care vând aceste terenuri de ce fac asta. Noi însă nu am descoperit încălcări grave în acest sens.

Alexei Dimitrov, inițiatorul mișcării „Salvați Chișinăul Verde”:

Hotarele parcurilor din Chișinău nu sunt stabilite juridic, de aceea se manipulează cu ele de fiecare dată când se dorește ruperea unui nou teren din teritoriul parcului. Noi am insistat de mai multe ori să fie stabilite clar limitele parcurilor, dar de fiecare dată ni s-a răspuns că acest lucru este imposibil, atâta timp cât nu există planuri zonale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md