13:25:10 23.01.2021
 
Stiri

Opt străini reținuți la Chișinău pentru SPĂLARE DE BANI! Cifrele ajung la sute de milioane de euro

Anticorupție 08.07.2015 15:26 Vizualizări1599 Autor: Stela Mihailovici
Opt străini reținuți la Chișinău pentru SPĂLARE DE BANI! Cifrele ajung la sute de milioane de euro


Opt cetățeni străini au fost reținuţi de Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori, fiind bănuiți într-un dosar penal pentru spălare de bani. Aceștia au venit în R. Moldova în calitate de investitori, dar au dezvoltat o schemă de sustragere şi tranzitare a mijloacelor băneşti cu provenienţă ilicită prin băncile moldovenești.

Potrivit oamenilor legii, prin sistemul bancar autohton, banii erau trimiși pe conturile corespondente ale unor bănci din străinătate. Sumele vehiculate se cifrează la sute de milioane de euro. În schemă apar bănci renumite: „Deutche Bank” din Germania, „Bank of Vatican” sau „Credit Suisse” dn Elveția.

Potrivit informaţiilor deţinute, unul dintre membrii grupului a fondat în 2013 pe teritoriul Republicii Moldova o companie pentru producerea automobilelor sportive cu motoare electrice. De facto, compania a fost utilizată pentru facilitarea accesului în ţara noastră a membrilor grupării specializate pe fraude bancare şi spălare de bani, iar persoanele vizate au intrat în țară în calitate de investitori străini.

Membrii grupului realizau tranzacţii bancare frauduloase de proporţii, de tip SWIFT şi DTC, prin intermediul unor conturi din mai multe bănci străine. În schema au fost implicați și hackeri, care pătrundeau nesancţionat în sistemele informaţionale ale băncilor şi realizau operaţiuni fără autorizarea acestora de către persoanele responsabile din aceste bănci.

Au fost planificate mai multe operaţiuni bancare frauduloase și într-o bancă comercială din Republica Moldova, unde au fost deschise mai multe conturi. În urma analizei probelor acumulate, CNA şi procurorii au stabilit că bănuiţii foloseau câteva scheme de sustragere a banilor de pe conturile băncilor străine prin intermediul entităţilor financiare din Republica Moldova.

Cei opt cetățeni străini au fost reținuți pentru 72 de ore. Trei sunt francezi, doi mexicani, un dominican, unul este cetăţean al Canadei, unul al SUA şi unul este din Gabon.

CNA a informat misiunile diplomatice şi instituţiile de drept din ţările de origine a bănuiților și au cerut suport informaţional pentru a stabili dacă persoanele respective sunt implicate în activităţi infracţionale pe teritoriul altor state.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md