03:06:19 05.06.2020
 
Stiri

Opt partide de opoziție, declarație COMUNĂ: „Cerem Guvernului să conștientizeze că protejarea medicilor este prioritatea numărul 1”

Politică 03.04.2020 14:44 Vizualizări1784 Autor: Ziarul National
Opt partide de opoziție, declarație COMUNĂ: „Cerem Guvernului să conștientizeze că protejarea medicilor este prioritatea numărul 1”


Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Liberal Democrat din Moldova și Mișcarea Politică Unirea, ultima formată din cinci formațiuni, au semnat astăzi o declarație comună prin care cer Guvernulului să spună situația reală legată de pandemia de COVID-19 și să sporească măsurile de protecție pentru medicii implicați în lupta cu această infecție.

„Suntem extrem de îngrijorați de faptul că sistemul medical al Republicii Moldova riscă să nu poată face față acestei situații, din cauza măsurilor insuficiente întreprinse de autorități pentru protejarea personalului medical și pregătirea spitalelor. Numărul medicilor infectați raportat la numărul total de persoane infectate este mai mare decât în alte țări, inclusiv în state unde epidemia a luat proporții foarte mari. În timp ce autoritățile ne asigură că nu există probleme cu asigurarea medicilor cu echipament de protecție, auzim tot mai multe voci din sistem care afirmă contrariul: oamenii sunt speriați pentru că nu au costume și măști, pentru că nu sunt instruiți corespunzător, pentru că nu au protocoale clare pentru situațiile cu care se confruntă”, se arată în declarația comună a partidelor de opoziție.

Astfel, semnatarii declarației cer Guvernului să publice „situația reală de asigurare cu echipamente de protecție a medicilor”, pentru ca toți cei care pot contribui la rezolvarea acestei probleme să poată să o facă rapid și eficient, să identifice și aloce resurse suficiente pentru procurarea de echipamente de protecție, să majoreze salariile angajaților din sistemul medical etc.

Vedeți mai jos Declarația integrală semnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Liberal Democrat din Moldova și Mișcarea Politică Unirea:

Fiind conștienți cu toții de necesitatea eforturilor comune pentru realizarea unor acțiuni eficiente de combatere a răspândirii pandemiei de COVID-19, conștientizând că fiecare dintre noi, în calitate de cetățean, trebuie să acționeze în mod responsabil, respectând cerințele privind distanțarea socială și măsurile impuse pe timp de situație de urgență, facem apel la toți cetățenii să respecte cu rigurozitate aceste cerințe.

În același timp, suntem extrem de îngrijorați de faptul că sistemul medical al Republicii Moldova riscă să nu poată face față acestei situații, din cauza măsurilor insuficiente întreprinse de autorități pentru protejarea personalului medical și pregătirea spitalelor. Numărul medicilor infectați raportat la numărul total de persoane infectate este mai mare decât în alte țări, inclusiv în state unde epidemia a luat proporții foarte mari. În timp ce autoritățile ne asigură că nu există probleme cu asigurarea medicilor cu echipament de protecție, auzim tot mai multe voci din sistem care afirmă contrariul: oamenii sunt speriați pentru că nu au costume și măști, pentru că nu sunt instruiți corespunzător, pentru că nu au protocoale clare pentru situațiile cu care se confruntă.

Pentru că să nu ne pomenim fără medici în cea mai acută fază a pandemiei, cerem Guvernului:

  1. publicarea situației reale de asigurare cu echipamente de protecție a medicilor pentru ca toți cei care pot contribui la rezolvarea acestei probleme să poată să o facă rapid și eficient,
  2. identificarea și alocarea resurselor suficiente pentru procurarea de echipamente de protecție,
  3. creșterea salariilor angajaților din sistemul medical,
  4. publicarea listei de necesități de echipamente strict necesare pentru spitalele destinate tratării bolnavilor de Covid-19,
  5. organizarea transportării lucrătorilor medicali, folosind parcurile de mașini subordonate instituțiilor statului,
  6. testarea regulată a personalului medical și altor categorii de angajați care sunt implicați în prevenirea și combaterea virusului,
  7. transmiterea de urgență către Comisia Europeană a solicitărilor concrete de asistență pentru sistemul medical: echipamente de protecție, aparate de ventilare, alte echipamente indispensabile tratamentului bolnavilor infectați cu Covid-19.

Înainte de toate, indiferent de opțiunile noastre politice, suntem cetățeni responsabili care cred în puterea exemplului personal și cred în puterea unirii în jurul unei cauze comune. Astăzi, o cauză comună importantă este protejarea medicilor noștri.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md