08:58:42 23.07.2018
 
Stiri

OPORTUNITATE pentru horticultorii din R. Moldova: 120 de milioane de euro de la BEI

Economie 14.11.2017 12:40 Vizualizări1445 Autor: Ziarul National
OPORTUNITATE pentru horticultorii din R. Moldova: 120 de milioane de euro de la BEI

Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă R. Moldova un împrumut de circa 120 de milioane de euro de care pot beneficia peste 300 de agenţi economici şi peste 52 de mii de gospodării ţărăneşti.

Beneficiarii vor putea accesa banii în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și îi vor putea cheltui pentru tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare, dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele moldoveneşti.

Proiectul va fi implementat până în anul 2021 și are drept obiectiv reabilitarea sectorului horticol din R. Moldova și la creşterea competitivității produselor moldoveneşti pe pieţele europene.

În cadrul Proiectului sunt disponibile credite investiționale acordate prin intermediul băncilor comerciale „Energbank” SA, „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” SA, „Procredit Bank” SA și „Comerțbank” SA.

Horticultorii și operatorii economici pot beneficia de finanțarea în leasing accesibilă prin intermediul „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” SA.

Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5 000 de euro însă pot fi accesate credite de până la 5 milioane de euro. Termenul de creditare este de maximum 10 ani cu o perioadă de grație de până la 4 ani. Rata dobânzii este de aproximativ 5-6% pentru credite în valută. În cadrul Proiectului sunt acordate facilități fiscale, aplicarea cotei TVA „Zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și procedurilor vamale, accize și TVA la importul utilajelor sau serviciilor.

Pentru investiții în laboratoare, instituții educaționale și asigurarea siguranței alimentelor, în cadrul proiectului sunt rezervate 12 milioane de euro, adică 10 la sută din valoarea totală a creditului disponibil.

Menționăm că sectorul horticol asigură, în R. Moldova, circa 14 la sută din veniturile provenite din export.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.07.2018 09:29 Nicolae Negru Oligarhia pre limba ei piere, iar Dod...

16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md