Omul aprobat de RUȘI în funcția de director al „Moldovagaz” îl LAUDĂ pe vicepremierul Spînu pentru „FLEXIBILITATEA” și „principialitatea” de care a dat dovadă în timpul negocierilor cu șefii „Gazprom”


Șeful Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, l-a lăudat pe ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, pentru că a reușit să negocieze un contract pe cinci ani cu „Gazprom”.
Vadim Ceban, participant și el la negocierile dintre Spînu și președintele Consiliului de Administrație al „Gazpom”, Alexei Miller, a menționat că discuțiile au fost dificile.
„Au fost negocieri dificile, dar sunt bucuros că echipa „Moldovagaz” a arătat și demonstrat profesionalismul său înalt. Vreau personal să mulțumesc vicepremierului, domnul Andrei Spînu, pentru flexibilitate, principialitate și o poziție definită în procesul de negocieri. Well done! (bine făcut) La fel, vreau să mulțumesc colegilor de la „Moldovagaz” și „Gazprom” pentru verticalitate, răbdare și înțelege a complexității de întrebări și apeluri. Avem mult de lucru în față. Și cum spun lucrătorii de gaze naturale – vom continua să muncim”, a scris Vadim Ceban într-o postare pe Facebook.
Amintim că premierul Natalia Gavrilița a declarat zilele trecute că „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, nu a asigurat presiunea necesară în rețeaua de gaze, iar din acest motiv a fost instituită stare de urgență în R. Moldova.
„Moldovagaz nu a reușit să mențină o presiune acceptabilă în rețeaua națională. Intervenția Guvernului este forțată de acest comportament și vine să asigure cetățenii cu gaze, până nu se clarifică situația pe termen lung”, spunea Gavrilița în Parlament.
Totodată, Vadim Ceban a fost acuzat că, la începutul anului curent, a modificat formula de formarea a prețului, iar din această cauză R. Moldova a fost nevoită să plătească mai mulți bani pentru gazele consumate.
„Acum nimeni nu vorbește de formula care ne-a adus în situația aceasta de criză. Formula a fost modificată și semnată de Vadim Ceban pe 29 ianuarie 2021, cu acordul reprezentantului statului. Decizia a fost luată la Moscova în decembrie 2020, iar după aceasta s-a organizat Adunarea Generală a acționarilor pe 29 ianuarie. Deci, decizia a fost luată cu data din urmă. L-a adunare s-a spus că trebuie de modificat formula, pentru că va fi în avantajul R. Moldova. Am stenograma acelei ședințe. Asta spunea juristul de la „Moldovagaz”. A votat și reprezentantul statului dintr-un guvern aflat în demisie. M-am ridicat și am spus că nu are împuterniciri și cum poate vota pentru miliarde. Uite așa se face din an în an”, a declarat fostul deputat comunist Alexandr Petkov, acționar minoritar la „Moldovagaz”.









































































