22:18:05 01.12.2022
Stiri

Rușii nu sunt interesați să RUPĂ contractul de furnizare a gazelor cu R. Moldova. „Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită PRELUNGIREA acordului, chiar dacă nu se va reuși efectuarea auditului asupra datoriilor

Actualitate 12.04.2022 09:59 Vizualizări1816 Autor: Ziarul National
Rușii nu sunt interesați să RUPĂ contractul de furnizare a gazelor cu R. Moldova. „Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită PRELUNGIREA acordului, chiar dacă nu se va reuși efectuarea auditului asupra datoriilor


Federația Rusă nu ar fi interesată să rupă contractul de furnizare a gazelor în R. Moldova, chiar dacă acordul semnat toamna trecută prevede expres efectuarea, până la 1 mai 2022, a unui audit privind pretinsele datorii istorice de circa 720 de milioane de dolari.

Directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a expediat astăzi o scrisoare companiei-mamă „Gazprom”, prin care solicită prelungirea înțelegerii și după 1 mai.

Citește și: DECIS // Bursa Română de Mărfuri începe să opereze în R. Moldova pe piața gazelor naturale: „R. Moldova a făcut astăzi un pas enorm în creșterea securității energetice a statului”

„S.A „Moldovagaz” a expediat o scrisoare pe adresa „Gazprom”, prin care solicităm extinderea perioadei de valabilitate a acordului în privința auditării și semnării unei înțelegeri privind stingerea datoriilor istorice. Conform protocolului din 29 octombrie 2021, acest acord trebuie semnat înainte de 1 mai 2022”, a menționat Vadim Ceban.

Citește și: R. Moldova, INCLUSĂ în platforma comună a UE de achiziție a gazelor naturale, pentru a reduce dependența energetică față de Rusia


Potrivit protocolului adițional contractului semnat cu „Gazprom”, până la data de 1 mai, partea moldovenească urma să realizeze un audit al datoriilor istorice ale „Moldovagaz”, în baza căruia urma să fie stabilit calendarul de achitare a datoriilor. Potrivit reprezentanților Guvernului, războiul din Ucraina ține la distantă companiile străine de audit, care nu acceptă să vină acum în R. Moldova.

Citește și: Autoritățile de la Chișinău se pregătesc de cel mai prost SCENARIU – sistarea livrării gazelor naturale de către „Gazprom” începând cu 1 mai 2022. Care e planul de REZERVĂ anunțat de vicepremierul Spînu

„Un scenariu ar fi să se convină ca termenul de 1 mai să fie amânat pentru o altă dată. Al doilea scenariu este ca „Gazprom” să decidă să nu mai furnizeze gaz pentru R. Moldova și atunci vom ieși pe piață și vom cumpăra gaz de pe piață. Noi ne pregătim și de scenariul doi. Acum capacităm „Energocom”, lucrăm la un proiect, iar în luna mai va fi și decizia BERD pe acest subiect, ca să avem suficiente resurse financiare pentru eventuale capacități de stocare a gazului sau capacități de procurare a gazului. Stocarea o vom face în România”, a declarat anterior vicepremierul Andrei Spînu.

Citește și: R. Moldova nu va rămâne fără gaze naturale rusești de la 1 mai: „Nu cred că acum Kremlinul este gata să renunțe la regiunea transnistreană”

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md