17:56:45 25.04.2019
 
Stiri

O grădiniță dintr-o suburbie a Chișinăului, reparată din banii României, inaugurată!

Social 19.10.2018 14:00 Vizualizări2736 Autor: Ziarul National
O grădiniță dintr-o suburbie a Chișinăului, reparată din banii României, inaugurată!

Grădinița din localitatea Cruzești, suburbie a municipiului Chișinău, a fost inaugurată astăzi, după ce a fost renovată cu ajutorul Guvernului României.

Micuții de la grădiniță au pegătit cu această ocazie un program artistic, pentru a mulțumi astfel pentru faptul că vor frecventa o instituție cu condiții europene.

Grădinița de copii nr. 224 din Cruzești era amplasată în incinta unui edificiu vechi, o fostă casă pentru tinerii specialiști. Instituția nu avea bloc alimentar, iar mâncarea era adusă în găleți de la cantina gimnaziului din localitate.

Pentru reparația grădiniței din Cruzești au fost alocate 1,9 milioane lei, contribuția Guvernului României fiind de 1,5 milioane lei, iar a autorităților publice locale – 449 583 de lei.Din aceste fonduri au fost efectuate lucrări pe interior, au fost montate uși și ferestre noi, au fost reparate sistemele de apă și canalizare interioară, sistemul electric și cel de ventilare. Totodată, au fost realizate lucrări de reparații pe exterior.

Bogdan Ionel Rodeanu, președintele Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, prezent la eveniment, a declarat că Republica Moldova rămâne în continuare o prioritate pentru România. „Acest complex educațional se mai dezvoltă, pentru că va mai fi încă o grupă de copii. Am depășit deja 845 de proiecte pe care România le-a finanțat direct pentru reabilitarea și dotarea unor astfel de instituții preșcolare. Ne bucurăm că e un succes real și e atât de bine simțit de cei care au nevoie. România se implică direct în asistența tehnico-financiară pe care o oferă atât în domeniul educațional, cât și în alte domenii care țin de progresul și bunăstarea cetățenilor din Republica Moldova”, a declarat deputatul român.

Clădirea în care se află instituția a fost construită în anul 1976, are o suprafață totală de 2 272 de metri pătrați, dintre care 700 de metri pătrați au fost adaptați pentru grădiniță. În prezent, instituția este frecventată de 69 de copii. În urma renovării se preconizează să mai fie deschisă o grupă nouă de creșă.
Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, România a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 845 de grădiniţe, prin intermediul a 940 proiecte gestionate de FISM.

La evenimentul de la Cruzești au participat reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ai Parlamentelor României și Republicii Moldova, ai Ambasadei României la Chișinău, precum și ai autorităților publice locale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md