19:31:02 23.04.2024
Stiri

O Gală a actorilor, de teatru şi din politică

Social 29.03.2014 11:45 Vizualizări2733 Autor: Aurelia Borzin
O Gală a actorilor, de teatru şi din politică


Viziune // „Avem nevoie de teatru ca să ne clădim din interior”

Uniunea Teatrală din R. Moldova a organizat, în ajunul Zilei Mondiale a Teatrului, tradiţionala Gală a premiilor UNITEM, un megaeveniment ajuns la cea de-a XIII-a ediție, care a adunat în aceeaşi sală politicieni deopotrivă cu artişti, reprezentanţi ai ministerelor şi diverselor instituţii alături de oameni de cultură. Un juriu final, alcătuit din trei persoane: Nelly Cozaru – actriţă, maestru în artă, preşedinte al juriului; Pavel Pelin – scriitor, cronicar de teatru; Nicolae Jelescu – actor, regizor, director artistic al Teatrului „Alexei Mateevici”, a decis în privinţa celor mai bune producţii realizate de teatrele din R. Moldova pe parcursul ultimului an. În competiţie au intrat 40 de spectacole, cinci dintre care fiind spectacole radiofonice.

Teatrul independent de perspectivă

Majoritatea oamenilor de teatru care au urcat pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” pentru a li se înmâna distincţiile au ţinut să-şi manifeste recunoştinţa faţă de profesorii pe care i-au avut, faţă de colegii de breaslă, convingându-ne că teatrul este o muncă de echipă, fără de care premiul nu ar valora mare lucru. „Faptul că ţin în mâini o medalie nu este nicidecum meritul meu, ci este meritul celor care mă înconjoară. Eu sunt doar o norocoasă care am avut de la cine să învăţ”, a mărturisit actriţa Diana Decusară de la Naţional, distinsă cu Medalia „Victor Ciutac”.

Premiul pentru cel mai bun rol feminin i-a revenit actriţei Snejana Puică (de la Teatrul Municipal al Unui Actor, pentru rolurile „Justyna”, „Anna” şi „Zofia” din spectacolul „Lamentări”), de altfel, unul dintre puţinii reprezentanţi ai teatrului independent din R. Moldova. Actriţa a sugerat actorilor începători să vină la platformele libere, la teatrele independente, unde li se va oferi posibilitatea să se manifeste liber şi să facă un teatru modern, mai aproape de scenele teatrelor europene.

Valoarea unui premiu

Pentru cei mai mulţi actori, premiile acordate sunt un însemn al consideraţiei şi un prilej de bucurie. Unii, deşi nu sunt la prima lor distincţie, s-au arătat copleşiţi de această apreciere. „Nouă, actorilor, ne trebuie foarte puţin pentru a fi fericiţi: aplauze şi o floricică, dar dacă ne mai daţi şi un premiu, ne-aţi cucerit definitiv”, a afirmat Vladimir Cobasnean, actor, maestru în artă, distins cu Premiul Preşedintelui UNITEM pentru cei peste 50 de ani consacraţi pedagogiei artistice. Medalia „Nelly Kameneva”, ajunsă la Ala Doreanu, actriţă la Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol, i-a stârnit laureatei, precum afirmă, „emoţii la limita stresului”. Pentru Ludmila Gheorghiţă, actriţă emerită la Teatrul Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale”, Premiul Preşedintelui UNITEM este o bună motivaţie ca să-şi facă în continuare meseria cu dedare, bucurie şi mare plăcere. De la înălţimea vârstei şi experienţei pe care o are, cu spiritul veşnic tânăr şi ludic, actorul Mihai Curagău, care s-a învrednicit de Premiul de Excelenţă, a dat poate cea mai succintă definiţie acestor premii, mai temperând totodată din fastuozitatea evenimentului: „E un fleac, da-i plăcut!”.

Politicul – o sursă de inspirație

Premiul pentru cel mai bun spectacol în teatru de păpuşi i-a revenit Teatrului Republican „Licurici”, pentru reprezentaţia „Steaua lui Guguţă”, de Spiridon Vangheli. Valeriu Cosarciuc, copreşedinte al Partidului Popular, înmânând acest premiu, a remarcat că „în Moldova sunt multe păpuşi, sunt mulţi păpuşari, dar cele mai bune păpuşi, cei mai buni păpuşari sunt în teatrul de păpuşi”. Domnia Sa a îndemnat publicul să meargă mai des la teatru, ca să devină mai bun, ca să facă distincţia dintre bine şi rău. Aceeaşi recomandare, doar că în adresa politicienilor, a avut-o şi preşedintele PLR, Ion Hadârcă, care a decernat Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin. Premiul i-a fost conferit lui Anatol Răcilă, de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, pentru rolul „Boschetarul”, din spectacolul „Buchetul”. „În drumul nostru european, teatrul are un rol deosebit, este o garanţie a acestei mişcări înainte”, a mai adăugat Ion Hadârcă. Veaceslav Untilă, vicepreşedinte al PL, a decernat Medalia „Ion Sandri Şcurea” regretatului actor Iuliu Pâslariuc, plecat la cele veşnice câteva zile înainte de Gală. În discursul său, Veaceslav Untilă a menţionat că „actorii politici au foarte mult de muncit până vor ajunge şi ei la recunoştinţa care o au astăzi în societate oamenii din teatru”. Dorin Recean, ministru al Afacerilor Interne, înmânând Premiul de Excelenţă actorului Iurie Negoiţă de la Naţional, şi-a exprimat convingerea că „avem nevoie să ne clădim din interior şi teatrul ne ajută să o facem”.

Valeriu Streleţ, vicepreşedinte al PLDM, conferind Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală, „Hronicul Găinarilor”, în regia lui Petru Hadârcă, a afirmat cu încredere că astăzi există foarte multe condiţii pentru a face spectacole bune şi pentru a avea „bune surse de inspiraţie”. „Cât face la acest capitol doar punerea în scenă a dramei „guvernarea în coaliţia pro-europeană”. Ne-am dori şi noi, actorii politici, să ajungem să ni se înmâneze din partea actorilor premii pentru o prestaţie excelentă pe scena politică.”

Premiu pentru întreaga activitate

Artistului emerit Mihai Volontir, actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, i s-a decernat Premiul pentru întreaga activitate. În discursul său, actorul a ţinut să mulţumească tuturor celor care îl ţin minte şi să-şi exprime dorinţa de a mai juca spectacole. „Eu nu-s nemuritor, oameni buni. Îmi vine şi mie rândul, dar nu chiar astăzi. Vreau să mai fac spectacole, să mai joc în ele. Dacă bunul Dumnezeu îmi ajută, aşa o să fie”.

La propunerea Uniunii Teatrale din R. Moldova şi cu susţinerea tuturor consilierilor municipali din Chişinău, recent, Consiliul municipal Chişinău a decis să-i confere maestrului Volontir titlul de „Cetăţeam de onoare al Chişinăului”. Preşedintele UNITEM, Sandu Grecu, s-a arătat încrezător că se va găsi şi posibilitatea de a-i acorda şi un apartament în Chişinău, ceea ce se va întâmpla în scut timp, la o întâlnire cu preşedintele PLDM, Vlad Filat.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md