20:36:52 17.01.2021
 
Stiri

Statul polonez a cumpărat o COLECŢIE DE ARTĂ FAIMOASĂ, estimată la peste două miliarde de euro, la un preţ de chilipir

Monden 30.12.2016 17:02 Vizualizări1701 Autor: Ziarul National


Statul polonez a cumpărat o COLECŢIE DE ARTĂ FAIMOASĂ, estimată la peste două miliarde de euro, la un preţ de chilipir Sursa: ziare.com

Guvernul Poloniei a cumpărat o colecţie de artă privată estimată la două miliarde de euro cu doar 100 de milioane de euro.

Colecţia a aparţinut Fundaţiei Czartoryski şi include lucrarea „Dama cu hermină” a lui Leonardo da Vinci, dar şi opere de Rembrandt şi Renoir, potrivit BBC.

Reprezentantul familiei Czartoryski a precizat că a fost vorba de o „donaţie”, însă membrii consiliului de administraţie al fundaţiei familiei au demisionat în semn de protest, deoarece nu au fost consultaţi cu privire la vânzarea colecţiei a cărei valoare estimată depăşeşte două miliarde de euro.

Tranzacţia a fost negociată pe parcursul mai multor luni de ministrul polonez al Culturii şi de Adam Karol Czartoryski, descendent al prinţesei Izabela Czartoryska, cea care a pus bazele colecţiei în 1802.
Colecţia cuprinde aproximativ 86.000 de obiecte de artă, precum şi 250.000 de manuscrise şi cărţi. Cele mai multe dintre acestea se află la Muzeul Naţional din Cracovia.

Tranzacţia recentă are loc în contextul în care partidul conservator şi eurosceptic Lege şi Justiţie insistă pentru naţionalizarea unor bunuri culturale şi economice importante. Ministrul polonez al Culturii, Piotr Glinski, a declarat că achiziţia „asigură dreptul naţiunii poloneze asupra colecţiei”.

Pictura „Dama cu hermină”, realizată în 1490, este unul dintre cele patru portrete feminine ale lui da Vinci şi o înfăţişează pe Cecilia Gallerani, amanta a lui Ludovico Sforza, duce de Milano. Acesta era poreclit „hermina albă”, explicându-se astfel prezenţa animalului în tablou.

Portretul a fost confiscat de nazişti în 1939 şi restituit după sfârşitul războiului familiei Czartoryski, care îl cumpărase în 1798.

Sursa: ziare.com

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md