14:17:05 22.07.2019
 
Stiri

NOUTĂȚILE anului școlar 2018 - 2019: FĂRĂ note și mai puține teme pentru acasă

Social 04.09.2018 08:29 Vizualizări2070 Autor: Ziarul National
NOUTĂȚILE anului școlar 2018 - 2019: FĂRĂ note și mai puține teme pentru acasă Radio Chișinău

Noul an școlar începe cu unele modificări în programul de studii și activitatea pedagogilor. Astfel, elevii vor avea mai puține teme pentru acasă, volumul acestora fiind reglementat printr-o instrucțiune a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. De asemenea, la unele discipline, precum educația plastică sau educația pentru societate, nu vor mai fi puse note, dar eforturile elevilor vor fi apreciate prin descriptori.

În același timp, cadrele didactice vor beneficia din această lună de o majorare cu 8 la sută a salariilor. Profesorii sunt, însă, în așteptarea unei revizuiri a sistemului de salarizare și a unor majorări mai semnificative, spune directoarea Liceului „Minerva” din capitală, Ana Macarevici, în cadrul unui interviu realizat de „Radio Chișinău”.

Reporter: Vor fi mai puține teme pentru acasă, conform acestei noi instrucțiuni?

Ce este nou, spre exemplu, este că în clasa a cincea, în primele două săptămâni de studiu nu se dau teme pentru acasă și timpul estimat zilnic pentru teme nu va depăși, pentru clasele V-VI, o oră și jumătate. Se revede volumul temelor pentru acasă și timpul care trebuie să li se acorde temelor pentru acasă de către elevi.

Va fi posibil de aplicat în mod practic aceste prevederi?

Desigur. Problema din ultimul timp este supraîncărcarea și suprasolicitarea elevilor. Practic, elevilor nu le rămâne timp pentru odihnă. Așteptăm și o decongestionare a curriculei, pentru că într-adevăr sunt suprasolicitați elevii. În primul rând, trebuie să ne gândim la sănătatea lor.

La unele discipline nu se vor mai pune note.

Nu va fi notare cu note, dar prin descriptori, așa cum este în învățământul primar. E bine, copilul nu va fi atât de stresat, pentru că toți punem problema notelor, și părinții îi întreabă mereu ce note au luat. Copilul trebuie să fie motivat să învețe și să fie încurajat pentru a învăța. De aceea, notarea prin descriptori și încurajarea zilnică și motivarea, cred că vor crește ”eul” fiecărui elev și noi mizăm că ei vor crește niște personalități integre, fără să fie subestimate sau subapreciate.

Spuneați că nu aveți o problemă cu lipsa cadrelor didactice. Cum reușiți să îi mențineți pe pedagogi în școală? Pentru că e o problemă la nivel național. Poate în Chișinău e diferit?

Probabil că au prins rădăcini cadrele didactice și nu au plecat. Am avut numai două cadre didactice care au plecat, dar am angajat în loc.

Se majorează și salariile...

Acum se asigură acele procente care se dau anual, iar despre o reformă a salarizării s-a anunțat că va fi începând cu anul 2019.

Este necesară o revizuire în acest domeniu al salarizării?

Este necesară, da. Vom vedea care este noua formulă de salarizare. Acum se majorează cu 8 procente, așa că suntem în așteptare.

Este suficient 8 procente?

Nu este suficient, să zic așa, dacă -i directă întrebarea. Nu este suficient. Pentru volumul de muncă pe care îl depune pedagogul, e necesar mult mai mult. Pedagogul nu trebuie să se gândească zilnic la salariu sau că nu-i ajunge. Trebuie să se gândească numai cum să se pregătească pentru ore. De aceea, un salariu decent este necesare cadrelor didactice și noi îl așteptăm.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md