10:16:12 18.05.2024
Stiri

Noul Cod Vamal face „victime”: Parlamentul vrea să schimbe legea și să amâne cu trei ani prevederea privind prezentarea unei garanții pentru agenții economici

Actualitate 15.05.2024 14:20 Vizualizări861 Autor: Ziarul National
Noul Cod Vamal face „victime”: Parlamentul vrea să schimbe legea și să amâne cu trei ani prevederea privind prezentarea unei garanții pentru agenții economici
Poză simbol


Odată cu implementarea noului Cod vamal, autoritățile au identificat unele probleme de administrare vamală și impedimente în desfășurarea activității de întreprinzător de către agenții economici din Republica Moldova.

Pentru a îmbunătăți procesele vamale în relațiile între Serviciul Vamal și contribuabili, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian, anunță că a înregistrat în Legislativ un proiect de lege care prevede amânarea cu trei ani a intrării în vigoare a prezentării garanției pentru agenții economici care activează în regim de perfecționare activă, adică procesează materia primă pentru a-i crește valoarea adăugată, fără a plăti drepturile de import.

„Garanția este un instrument folosit în toate țările UE care stabilește faptul că agentul economic plătește o anumită sumă sub formă de garanție la introducerea materiei prime și primește înapoi această sumă dacă întreprinderea a îndeplinit toate obligațiile vamale și fiscale. Am decis să extindem perioada de tranziție, urmând exemplul altor țări UE, care au amânat intrarea în vigoare a acestui mecanism cu trei ani de la aprobarea lui, pentru a oferi mai mult timp agenților economici să se adapteze, dar și statului ca să creeze instrumente financiare pentru a facilita plata acestor garanții. Această modificare de lege vine urmare a solicitărilor și adresărilor venite de la mediul de afaceri, inclusiv de la Asociația industriei ușoare APIUS. Voi propune aprobarea acestui proiect în prima lectură în această săptămână”, a scris Marian pe Facebook.

Totodată, elaborarea acestui proiect de lege mai derivă și din necesitatea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale a statului prin intermediul mecanismului de asigurare a stocurilor de securitate de către entitatea desemnată de Guvern responsabilă de formarea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale.

Mecanismul de recuperare a costurilor aferente creării și menținerii stocurilor de gaze naturale suportate de către entitatea desemnată de Guvern corespunde obligației stabilite la nivelul Uniunii Europene și țărilor părți ale Comunității Energetice, precizează autorul proiectului de lege.

Marian mai arată că necesitatea intervenției este argumentară și prin asigurarea unor condiții echivalente de participare la tranzacțiile pe piața gazelor naturale pentru toți furnizorii de gaze naturale, cu excluderea mecanismelor juridice care sunt utilizate cu rea-credință de către unii participanți ai pieței de gaze naturale pentru tergiversarea executării hotărârilor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate a gazelor naturale, pentru a obține avantaje concurențiale pe piața gazelor naturale.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md