16:46:43 27.01.2020
 
Stiri

NOU // Cum vor fi aleși membrii Consiliului Superior al Magistraturii

Social 26.02.2015 16:57 Vizualizări2170 Autor: Stela Mihailovici
NOU // Cum vor fi aleși membrii Consiliului Superior al Magistraturii


După ce a fost nevoită să organizeze șase Adunări Generale ale Judecătorilor (AGJ) timp de un an pentru a desemna membrii Consiliului Superior al Magistraturii, instituția propune modificarea Regulamentului cu privire la funcţionarea AGJ.

Pentru înregistrarea cât mai operativă a judecătorilor prezenți la adunare şi eliberarea rapidă a buletinelor de vot, se propune completarea unei singure liste a magistraților, fără a fi delimitați pe judecătorii și Curți de Apel.

Se va schimba și procedura de numărare a voturilor. Va fi desemnat membru al CSM candidatul care a acumulat „50 plus un vot din numărul majorităţii simple a judecătorilor participanţi la procedura de vot”, pentru a fi evitate situaţiile în care judecătorii se înregistrează la adunare, dar nu participă la votare.

Dacă niciun candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, sau dacă doar un singur candidat a trecut de vot, fiind necesară alegerea mai multor membri CSM, în aceeași zi va fi organizat un al doilea tur de vot. „Astfel se va evita organizarea şi desfăşurarea ineficientă, de mai multe ori, a Adunării Generale a Judecătorilor, economisind timp și resurse financiare, iar judecătorii nu vor fi sustrași de la sarcinile de înfăptuire a justiţiei”, explică autorii noului Regulament.

Noul document mai prevede că, în cazul cererii de demisie, suspendării din funcție, revocării mandatului sau decesul unui membru CSM, fotoliul vacant îi va reveni automat membrului supleant care a acumulat cel mai mare număr de voturi la Adunarea Generală a Judecătorilor la care a fost desemnat în funcție. „La moment, în regulament nu există dispoziţii care ar reglementa, expres, care dintre cei doi membri supleanţi îl poate înlocui pe membrul permanent al Consiliului”, motivează autorii.

Cei care au propuneri pentru modificarea Regulamentului cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor, le pot expedia la CSM prin poșta electronică până pe 10 martie curent.

Precizăm că, anul trecut, au fost organizate șase Adunări Generale ale Judecătorilor până au fost ocupate toate fotoliile libere din CSM. Fiecare eveniment a costat în jur de 20 de mii de lei. Cea mai mare parte a banilor s-a cheltuit pentru arenda localului în care au avut lor adunările - „Casa Sărbătorii" de pe teritoriul „Moldexpo".

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Falimentul politicii...

24.01.2020 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cauza adevărată a de...

20.01.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Exemplul lui Plahotn...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md