15:29:56 25.04.2024
Stiri

Norul toxic provenit de la vulcanul care a erupt în La Palma a ajuns în România, dar meteorologii din R. Moldova spun că aerul popuat nu ne va afecta, întrucât se va opri „la hotar”

Actualitate 27.09.2021 11:39 Vizualizări1614 Autor: Ziarul National
Norul toxic provenit de la vulcanul care a erupt în La Palma a ajuns în România, dar meteorologii din R. Moldova spun că aerul popuat nu ne va afecta, întrucât se va opri „la hotar”


Vulcanul din insula spaniolă La Palma generează un nor de poluanți care a ajuns și în România. Norul toxic, cu particule și compuși chimici, a intrat în statul vecin prin vest și se va întinde peste toată țara până luni seară, atenționează specialiștii de peste Prut.

Meteorologii din R. Moldova afirmă, însă, că pe cetățenii republicii noastre nu i-ar paște niciun pericol.

Șefa Laboratorului din cadrul Agenției de Mediu, Marina Lungu, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că deocamdată nu au fost înregistrate depășiri alarmante ale poluanților din aer pe teritoriul R. Moldova.

Potrivit Marinei Lungu, totul depinde de deplasarea maselor de aer, prognoze care pot fi făcute de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Șeful Direcției prognoze meteorologice din cadrul SHS, Ghenadie Roșca, susține că R. Moldova se află acum sub influența circulației curenților de aer din nordul continentului.

„Într-adevăr, circulația aerului în România are loc dinspre vest, dar norul respectiv se va opri la hotar, fiindcă R. Moldova este sub influența circulației curenților de aer din nordul continentului”, a declarat Ghenadie Roșca pentru Ziarul NAȚIONAL.

Menționăm că Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică, a afirmat la Digi24 că o cantitate mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa. Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari (acizi, sulfați, etc.) care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații și influențează concentrația ozonului.

„Modelele sunt în evoluție. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă. Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă", a declarat Silviu Gurlui.

Specialistul a recomandat persoanelor care stau afară, mai ales în zona de vest, să poarte mască, deoarece sunt condiții pentru o poluare mai mare.

Erupția vulcanului din La Palma devine din ce în ce mai periculoasă, la aproape o săptămână după ce a început. Conul principal s-a rupt și s-a format un alt curs de lavă, care se mișcă mai repede, pe o altă parte a muntelui. De asemenea, a apărut și o nouă fisură din care ies gaze toxice și fum.

„Este un fenomen extrem de violent, care după primele estimări și după modelele dezvoltate în prezent, pare că ar putea să se întindă măcar pentru două-trei luni de acum înainte. Fenomenul a fost precedat de foarte multe cutremure, a fost prevăzut, iar populația a putut fi avertizată. Pagubele sunt enorme. În aer au fost împrăștiate cantități foarte mari de cenușă, dar și de alte gaze toxice care afectează calitatea aerului. Au fost împrăștiate în atmosferă clor, brom, care pot interacționa cu compuși din atmosferă și să scadă destul de mult stratul de ozon la înălțimi foarte mari. Se presupune că, dacă vulcanii ar avea forță foarte mare, vom vedea dacă va fi cazul și acum, s-ar putea diminua cantitatea de ozon cu câteva procente. Oxidul de sulf ridicat în atmosferă la înălțime, alți compuși formează acizi, ceea ce e important pentru climă și pentru oameni. Compuși secundari rezultați după interacțiunile cu compușii primari din atmosferă se comportă ca un ecran și împiedică razele solare să pătrundă mai adânc spre pământ, creează un efect de răcire", a adăugat Silviu Gurlui.

Aeroportul din La Palma s-a închis, niciun om nu a fost rănit, dar pagubele materiale sunt semnificative - peste 400 de clădiri au fost distruse, iar 190 de hectare de teren au fost arse.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md