14:51:52 22.05.2019
 
Stiri

Noi REGULI pentru utilizarea buteliilor cu gaze lichefiate în R. Moldova, după explozia din „blocul groazei”: Recipiente moderne și control riguros

Economie 20.11.2018 12:00 Vizualizări1206 Autor: Ziarul National
Noi REGULI pentru utilizarea buteliilor cu gaze lichefiate în R. Moldova, după explozia din „blocul groazei”: Recipiente moderne și control riguros

Butelii moderne pentru gazele lechifiate, licențierea companiile care vor avea dreptul să le comercializeze și sancțiuni pentru cei care nu se vor supune noilor reguli din domeniu.

Aceste prevederi se conțin în Planul de acțiuni privind asigurarea securității și minimizarea riscurilor la utilizarea gazelor petroliere lichefiate, prezentat în Guvern. Documentul a fost elaborat la solicitarea premierului Pavel Filip, în urma exploziei produse la Chișinău în luna octombrie curent, soldată cu cinci mrți și șase răniți.

Printre măsurile prevăzute în acest Plan de acțiuni se numără:

1. Licențierea companiilor care au dreptul să îmbutelieze și să comercializeze gazul lichefiat pentru uz casnic.

2. Introducerea sancțiunilor pentru încălcarea legislației privind utilizarea și comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic.

3. Ajustarea politicii bugetar-fiscale pentru acordarea unor facilități agenților economici. Acestea vor contribui la micșorarea prețurilor pentru gazele petroliere lichefiate de uz casnic.

4. Elaborarea Programului național de înnoire a parcului buteliilor și compensarea costurilor pentru păturile social-vulnerabile. Actualmente, 90% din butelii folosite sunt învechite, cu termene de exploatare depășite.

5. Organizarea campaniilor de informare privind regulile de securitate la utilizarea gazelor.

„Acum trebuie să asiguram securitatea oamenilor, iar în termen util să creăm un cadru legal care va permite folosirea doar a buteliilor de gaz care au trecut verificarea tehnică. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că gazul utilizat este anume cel destinat pentru gospodărie și nu cel care se folosește la alimentarea automobilelor”, a declarat premierul Filip.

Planul de acțiuni urmează a fi definitivat, iar autoritățile vor examina posibilitatea desfășurării activității de livrare și instalare a buteliilor de către companii specializate.

„Obiectivul nostru final este ca cetățenii să poată apela la o companie care va veni la ei acasă, va instala butelia, va purta responsabilitatea pentru starea tehnică a acesteia sau va refuza instalarea, în cazul în care nu sunt respectate toate normele”, a precizat Pavel Filip.

Menționăm că în blocul de pe bd. Moscovei în care a explodat o butelie de gaz au fost deja restabilite trei din cele patru planșee avariate, iar lucrările de reparație a pereților interiori continuă. În scara unde a avut loc deflagrația deja funcționează sistemul de alimentare cu apa și canalizare, sistemul electric, dar și ascensorul. În curând, va fi restabilit și sistemul de încălzire, astfel încât până la sfârșitul acestui an locatarii să poată reveni în apartamente.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md