03:52:37 26.04.2019
 
Stiri

Unirea morală și pragmatică, „statalișii” conformiști și utili

Opinii 26.03.2018 09:21 Vizualizări4873 Autor: Nicolae Negru
Unirea morală și pragmatică, „statalișii” conformiști și utili

Semne diacritice

Duminică, înainte de a merge la Marea Adunare Centenară, am găsit în cutia poștală un „ziar” de opt pagini A3, colorat în cafeniu, cu conținut plin de ură patologică, de falsuri și chemări agresive împotriva unioniștilor și a României, reprezentate de faimosul jandarm care s-ar pregăti, peste decenii, să fie „la noi stăpân”. Stilul publicației ne amintește de perioada nu chiar demult apusă, când munca creatoare a muncitorilor și țăranilor sovietici era periclitată de uneltirile mârșave ale dușmanilor de clasă și ale imperialiștilor americani, care urmăreau să strice cu orice preț unitatea de granit dintre partid și popor.

Iată câteva lozinci antiunioniste care merită incluse într-un manual de „patriotism” sau rostite în minutele obligatorii de ură, ca în romanul orwellian: „Trebuie să punem capăt acestui curent veninos. Trebuie să interzicem unionismul prin lege”. „Orice patriot al Moldovei nu va tăcea, ci își va apăra țara și prin vorbe, și prin fapte, dacă va trebui!”. „Moldova este patria noastră și o vom proteja cu toate mijloacele existente”.

„Ziarul” a fost editat de „Publicația Periodică Socialiștii” SRL, într-un tiraj de 50 000 de exemplare. Fondatorul publicației este Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Scriem aceste detalii în eventualitatea că există în Republica Moldova instituții care asigură libertatea de exprimare și veghează ca în spațiul public să nu pătrundă îndemnuri la ură și la acțiuni violente contra unor categorii de cetățeni. O știe toată lumea că Dodon a declanșat isteria antiunionistă. El a amenințat deschis că se va răfui cu cei care vor reUnirea cu România, că își va mobiliza simpatizanții și va forma un „front național” împotriva lor. Doar vigilența poliției a preîntâmpinat ieri o posibilă confruntare, oprind un grup de tineri provocatori, 21 de persoane, să ajungă în PMAN. Tinerii respectivi sunt victime ale discursului de ură propagat de Dodon și PSRM. Va simula guvernarea că nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun? Va tăcea în continuare Procuratura Generală?

Guvernarea nu ar trebui să afișeze expresia de detașare și indulgență, de parcă le-ar face unioniștilor o mare favoare, permițându-le să se manifeste. Unionismul nu numai că este legal, conform Constituției Republicii Moldova, ci și moral. A nu fi unionist înseamnă a te împăca cu trunchierea Moldovei în 1812, cu cârdășia dintre Stalin și Hitler în 1939, cu teroarea HKVD-istă, după 28 iunie 1940, foametea organizată, deportări... Lupta împotriva ocupației unui teritoriu străin, a consecințelor unui război nedrept, a genocidului și crimelor de război, a sfâșierii unui popor nu are termen de prescripție. Dreptatea nu se „învechește”, după cum ne demonstrează și experiența altor state și popoare pe care le considerăm în avangarda civilizației. Unioniștii nu luptă decât cu arma cuvântului, iar Dodon îi amenință cu răfuială fizică.

Imorali, conformiști sunt „stataliștii”, inclusiv cei care afișează superioritate „internațională”, „europeană”, ei vor să legifereze, sub diferite pretexte, consecințele unor înțelegeri și acțiuni criminale, inumane. Ei justifică indirect războiul și orice altă formă de agresiune și nedreptate. Ei se consideră „patrioți” ai unui stat care nu ar trebui să existe în principiu, fiindcă s-a născut din fărădelege, din „dreptul” celui mai tare, minciună, propagandă și manipulare.

Unionismul nu vine din România, nu este o „plantă” străină, ci una locală, care a rezistat „înghețurilor” staliniste, la propriu și la figurat, „stagnării” brejneviste, terorii și hărțuielilor kaghebiste și, cu certitudine, va rezista isteriei și amenințărilor lui Dodon. Unioniștii au condus mișcarea de eliberare.

Unionismul nu dezbină, ci însănătoșește moral Republica Moldova. Adevărul rostit de ei doare, dar este folositor. Unirea e și în spiritul vremii, al integrării europene, al unei Europe fără bariere inutile. Cu atât mai mult dacă ele separă același popor. Unioniștii sunt și pragmatici, cetățenii Republicii Moldova ar avea de câștigat din reUnirea cu România, iraționali sunt „stataliștii”, care se cramponează de trecutul sovietic. Ei mint că iubesc Moldova, ei iubesc de fapt Rusia, iar Moldova e doar puținul ce le-a rămas din „patria sovietică”. „Stataliștii” au lipsit de pe baricadele independenței Republicii Moldova.

Acum ei doresc să păstreze patria noastră într-o stare cât mai accesibilă pentru Rusia, până trupele lui Putin vor trece Nistrul. Cine nu vrea reUnirea cu România face, conștient sau inconștient, jocul Rusiei. Republica Moldova e în pericol permanent de destabilizare, dinăuntru și dinafară. După Crimeea și Donbas, ar fi o prostie să ne mai facem iluzii că Rusia a renunțat la teritoriile din „vecinătatea apropiată”, că ne va permite să ne dezvoltăm ca stat independent. Să nu ne amăgim, Moldova are viitor numai în componența României, sub umbrela NATO.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Dragos 26.03.2018 10:42

Dodonimea isi face de cap, nimic nu pateste, pentru ca are dezlegare de la fratele-siamez Plahoit, un filorus, un kremlinez deghizat, un prostata-list incurabil si un romanofob dat dracului. Putina rabdare, dle Negru, si o sa-i vedeti pe Urmasii Vomei nomenclaturiste voroniste, guitand, behaind si urland la unison - pe 9 mai - Traisca, traisca si-nfloreasca armata de ocupatie ruseasca.

Polilogu 26.03.2018 12:09

JOS PALARIA in fata dv, d-le NEGRU !! CRED ca urmatorul pas politic al REINTREGIRII Nationale TREBUIE SA FIE crearea UNIUNII NATIONALE a REZISTENTEI - un raspuns unic si unitar al TUTUROR ROMANILOR la actuala realitate istorica a noastra. Ati sezisat f f bine existenta acestei idei a REZISTENTEI de secole a tuturor romanilor la amenintarea rusa constant si diabolic urmarita. Ideea de REZISTENTA a si devenit de multa vreme un liant puternic al tuturor constiintelor romanesti si trebuie sa ne insufle credinta si speranta pentru multa vreme de acum incolo.Acest articol evidentiaza public in fata opiniei publice romanesti de pretutindeni necesitatea si firul rosu calauzitor ! TOATA STIMA !!!

Neagu 26.03.2018 12:18

Un articol excelent. Ceea ce fac asa zisii "socialisti" este fascism in fapt din ce se vede. Asemenea apucaturi sunt exact caracteristice acestui curent nefast. Ar trebui interzisi prin lege si bagati la duba toti de pe listele de partid din ultimii 5 ani de la primul la ultimul. Insfacati de guler si la duba cu ei in opinia mea (toate actiunile lor sunt documentate public (online media) si nu stiu ce se mai asteapta).

Mihai Dimitriu 26.03.2018 19:29

Mihai Dimitriu Procuratura ar trebui sa deschida dosar penal contra lui Dodon si Voronin care si-au instigat sustinatorii la "lupta"impotriva unionistilor.Avem rezulatul concret al actiunilor criminale ale acestor pretinsi politicieni.Totodata,parlamentul ar trebui sa puna in discutie lichidarea institutiei prezidentiale

ion 26.03.2018 23:07

Din stirile difuzate am inteles, ca in privinta celor 21 tineri retinuti de politie,a fost pornit dosar penal pentru huliganism.Intrebarea:De ce sunt suspectati in acte de huliganism si nu in istigare la ura interetnica sau dezordine in masa?

Apostol 27.03.2018 16:50

Un articol excelent si pertinent

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md