03:30:26 25.06.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Șansa Platformei Demnitate și Adevăr

Actualitate 23.04.2021 09:28 Vizualizări3569 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Șansa Platformei Demnitate și Adevăr


Semne diacritice

O veste îmbucurătoare pentru simpatizanții Platformei Demnitate și Adevăr: recentul sondaj de opinie, publicat de IRI, relevă că PPDA are șanse de acces în Parlament, cu 5% din intențiile de vot, dacă alegerile s-ar organiza în viitorul apropiat. Potrivit sondajelor IMAS și iData, efectuate cam în aceeași perioadă (prima și cea de-a doua jumătate a lunii martie), intențiile de vot pentru PPDA erau mult sub necesarele 6% (1,6%, IMAS, și 2,85%, iDATA).

(IMAS și IRI obțin cifre asemănătoare pentru PAS, Partidul Șor, PCRM, PD, iar datele iDATA sunt comparabile cu ale IRI în privința PSRM, Partidului Șor, PN, PCRM, PD).Sincer vorbind, echipa deputaților PPDA pare mult subapreciată, chiar și cifra de 5% intenții de vot e prea mică în raport cu meritele grupului parlamentar constituit de Igor Munteanu, Alexandru Slusari, Iurie Reniță, Inga Grigoriu, Chiril Moțpan, Dinu Plîngău, Maria Ciobanu… Acesta e de departe cel mai activ, mai implicat grup parlamentar, concurând cu toate celelalte grupuri din Parlamentul actual.

Dacă meritocrația, competența și dedicația ar fi pentru alegătorii din Republica Moldova principalul criteriu de selectare a reprezenanților săi în Legislativ, PPDA ar fi fost pe primele, nu pe ultimile poziții în intențiile de vot. Cetățeanul nostru însă preferă să voteze liderul formațiunii în primul rând și nu se prea interesează de celelalte nume din lista candidaților. Și din acest unghi de vedere șansele PPDA, dacă e să judecăm după rezultatele alegerilor prezidențiale, nu sunt prea mari, dar nici de neglijat. Andrei Năstase, președintele PPDA, e al treilea în topul politicienilor care se bucură de cea mai mare încredere din partea alegătorilor (cu 12%, după Maia Sandu cu 41% și Dodon cu 19%).

Problema lui Năstase e ușoara propensiune către gongorism, către fraza patetică, zornăitoare, el vorbește mult, dar spune puțin, voalându-și frustrările, lustruindu-se pe sine în loc să reprezinte echipa, să-i expună calitățile. (Nu se uită nici votul său la APCE de partea Rusiei. Din păcate, și deputatul Liviu Vovc i-a urmat exemplul, refuzînd, joi, 22 aprilie, să voteze rezoluțiile APCE în sprijinul lui Navalnîi și cu privire la situația din Belarus). Ar fi însă regretabil să se piardă în van experiența acumulată de deputații PPDA, un deputat bun e un avis rara și trebuie prețuit. Năstase ar putea lua exemplu de la Maia Sandu în privința sobrietății, preciziei și eficienței mesajelor sale.

Pe de cealaltă parte, și alegătorii proeuropeni, și cei unioniști trebuie să conștientizeze că PAS, cu tendința sa evidentă de a ocupa tot centrul spectrului politic, de a substitui PD și a cuprinde până și o parte din bazinul electoral al PSRM, încercând să îmbuneze electoratul prorus, adoptând limbajul lui Dodon în relațiile cu Rusia, nu îi va reprezenta în măsură adecvată. După cum s-a mai spus, e nevoie de un partid proeuropean „autentic” și de o echipă unionistă în viitorul Parlament pentru a menține echilibrul geopolitic al Republicii Moldova, pentru o preîntâmpina înclinarea ei „realpolitik”-istă spre Est. Nu numai de liderii PPDA și liderii unioniști (care nu se pot uni), ci și de alegătorii proeuropeni și unioniști va depinde reușita acestui demers.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Dle Negru ! 23.04.2021 09:47

În linii mari sunteți corect, dar trebuie de ținut cont de ceea cum voteaza PPDA la Asamblea Parlamentară Europeană - e ”foiță de turnesol” - nu votează împotriva ursului.

Ciobanu 23.04.2021 12:18

D-le Negru, ar fi un mare păcat, o mare pierdere pentru republică, dacă actualii parlamentari ai PPDA nu ar accede în viitorul parlament. A.Năstase ar trebui să se gândească bine la alcătuirea listei viitorilor candidați.

Garda veche 24.04.2021 17:17

Domnule Negru, în primul rând, sunteţi subiectiv şi chiar tendenţios în raport cu PAS-ul, care este o formaţiune politică fără nici un gram de asemănare cu poziţia coruptului şi lichelei Dodon. PAS-ul e un partid foarte serios, intelegent, cu un discurs echilibrat şi realist, care nu dezbină societatea moldovenească, ci încearcă s-o unească şi s-o cimenteze în lupta cu corupţia, pentru un stat democratic şi de drept, aducă - european. În al doilea rând, în PPDA într-adevăr sunt persoane care merită mult respect. Însă, discursul lor uneori e unul populist şi nerealist, fapt demonstrat în timpul alegerilor din Hînceşti, apoi a celor prezidenţiale, ş.a. Apropo, faptul că PAS-ul s-a detaşat de PPDA e cauzat de prestaţia agresivă şi populistă a ultimului, îndeosebi a lui A. Năstase, pe care nu o comentăm. Iar azi cea mai reuşită variantă ar fi ca la alegerile parlamentare PPDA să meargă într-o echipă comună cu PLDM, PL, PUN şi Partidul schimbării, şi o aşa echipă, dacă îşi alege un discurs echilibrat, are şanse la 8-10% din voturi şi împreună cu PAS-ul să formeze o majoritate solidă în Parlament.

Leon 25.04.2021 10:41

Blocul ACUM a avut rolul său. Dar despărţirea PAS de PPDA a fost şi este una logică, prea sunt diferiţi. Spre exemplu, când liderii PPDA se întreceau care mai tare o va ataca pe M. Sandu şi îi va da sfaturi "înţelepte", aceasta şi PAS niciodată nu au răspuns şi şi-au căutat de treabă. Dar să nu se îmbete cu rezultatele sondajului IRI.

marin 25.04.2021 11:29

din păcate e așa.... Dacă ar acorda mai puțină atenție frustrărilor...care sunt un fel de invidie că uite,ăia n-au meritat atâta etc.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md