12:04:59 24.04.2019
 
Stiri

Rusia își pierde răbdarea

Politică 20.08.2018 09:39 Vizualizări6483 Autor: Nicolae Negru
Rusia își pierde răbdarea

Semne diacritice

În timp ce Dodon escaladează Muntele Sfânt și îi aprovizionează pe monahii pravoslavnici de pe Atos cu „vin pastoral”, trupele ruse, aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, exersează forțarea Nistrului și atacarea unor adversari imaginari de pe malul drept („teroriști”), care nu pot fi decât militarii moldoveni.

Organizarea unor exerciții militare în Zona de Securitate, fără autorizația Comisiei Unificate de Control, este interzisă prin acordul moldo-rus din 1992, semnat de Elțin și Snegur, dar acest detaliu este prea neînsemnat pentru Moscova ca să-l ia în seamă, iar Misiunea OSCE, care și-a trimis echipa să monitorizeze acțiunile trupelor ruse, a fost împiedicată în modul cel mai clar să-și facă datoria.

La începutul acestei luni militarii ruși s-au antrenat în forțarea Nistrului împreună cu unitățile paramilitare separatiste, pe care tot Moscova le finanțează și tot ei i se supun. Reacția Chișinăului a lăsat-o rece, ea continuându-și acțiunile „sfidătoare şi inadmisibile”.

Își exprimă Rusia în felul acesta supărarea pentru faptul că Chișinăul s-a plâns pe ea la ONU sau pentru că trupele ruse sunt considerate o amenințare în Strategia de Apărare a Republicii Moldova, adoptată recent? Supărarea există, firește, și a fost manifestată chiar de la tribuna ONU, dar activitatea Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) s-a intensificat mai înainte de evenimentele respective, manevre militare s-au organizat și anul trecut, având o altă explicație, mai curând legată de războiul ruso-ucrainean.

În mod evident, în văzul lumii, Rusia își consolidează prezența militară pe Nistru și încearcă să legitimeze aflarea trupelor sale sub coasta Ucrainei, pe teritoriul Republicii Moldova, conferindu-le, unilateral, rolul de „pacificatori”, de forțe „antiteroriste” și orice îndemn de a le retrage îi provoacă imediat o isterie „pacifistă”, acuzând Chișinăul că ar intenționa să pună în pericol pacea pe care ar asigura-o militarii ruși. Moscova dorește ca Chișinăul și aliații săi să nu mai facă vreo deosebire între batalionul de „pacificatori” și GOTR și unii europeni se conformează de facto acestei dorințe, considerând că suveranitatea și independența noilor state desprinse de Rusia nu pot fi egale cu ale Rusiei.

Deși se numesc diferit, misiunea acestor unități este comună și deloc pașnică: a unei baze militare, ca să marcheze „sfera de influență” pe care Rusia o pretinde în relațiile cu Occidentul (și pe care o parte din Occident pretinde că nu o recunoaște, dar acționează ca și cum sfera respectivă ar exista) și să o recucerească la momentul potrivit, când procesul de „ridicare din genunchi” a Rusiei se va încheia.

Sigur, Moscova va semna cu plăcere orice document de recunoaștere internațională a neutralității Republicii Moldova, doar că nu își va retrage trupele până nu va fi soluționat conflictul transnistrean, iar acesta nu va fi soluționat până nu va dori ea. Rusia de altfel s-a angajat, prin memorandumul de la Budapesta, semnat în 1994, împreună cu SUA și Marea Britanie, să garanteze suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, în schimbul renunțării acesteia la armele nucleare. „Garanția” Rusiei a ținut doar douăzeci de ani.

Ucraina, care nu a tras învățăminte din războiul ruso-georgian, a fost atacată în 2014, pierzând Crimeea și o mare parte din Donbas. Dacă nu tragem învățăminte din războiul ruso-ucrainean, următoarea victimă vom fi noi. Intensitatea exercițiilor militare ale Rusiei pe Nistru ar sugera că „respectul” ei pentru suveranitatea și independența Republicii Moldova se epuizează. Cine crede că o va opri „neutralitatea” noastră este un idiot util sau agent al Moscovei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Ciocana 20.08.2018 12:08

Idioţii utili nu se deosebesc mult de agenţi al Moscovei deoarece rezultatul activităţii lor este dependenţa RM de interesele imperiale ale Rusiei. Idioţii utili destul de conştient promovează aşa numita neutralitate şi independenţă faţă de România, urmărind scopuri de propria îmbogăţire uşoară şi menţinerea în funcţii publice fără a avea calităţi necesare pentru aceasta. Acestor idioţi nu le ajunge minte să înţeleagă că toate beneficiile lor nemeritate se vor spulbera odată cu reocuparea acestui teritoriu de către FR. Înaintaşii noştri au înţeles în 1918 că Basarabia n-are nici o şansă de existenţă în condiţiile de dezmăţ a soldaţilor ruşi în retragere de pe front, a dorinţei Ukrainei de a îngloba Basarabia şi a eventualei intervenţii a Rusiei sovietice pentru reocuparea fostei sale gubernii. Înaintaşii noştri au reuşit să salveze populaţia acestui teritoriu. Actuala situaţie nu se deosebeşte mult de cea din 1918. Şi acum trăim un dezmăţ ai bandiţilor şi hoţilor de sorginte rusofilă care s-au aciuat la putere şi în preajma ei, şi acum Rusia dă semne clare că are de gând să ne ţină veşnic în zona ei de interese şi să ne ocupe încă o dată cu prima ocazie. Noi am ratat posibilitatea de a intra în NATO şi UE odată cu ţările baltice, lucru care ne-ar fi oferit o siguranţă şi stabilitate. Acum ne-a rămas ultima şansă de supravieţuire - Unirea cu România. Această şansă este şi cea mai sigură din toate posibile, dar necesită minte, voinţă şi operativitate. Le vom avea oare?

VasileStroiu 31.08.2018 18:49

Шантаж и угрозы со стороны России в адрес Республики Молдова будут продолжаться до тех пор, пока Республика Молдова не вступит в НАТО, вероятнее всего, путем объединения с Румынией – члена НАТО и ЕС. Так объединились ГДР и ФРГ и решиили быстро и одновременно стратегическую проблему перехода ГДР от социализма к капитализму, проблему вступления ГДР в состав Евросоюза и НАТО и проблему улучшения жизни людей. А активная комсомолка из ГДР Анжела Меркель сегодня канцлер ФРГ. Граждане Молдавы, хорошо подумайте, какое будущее вы желаете для своих детей !!!!!!!!!!!!!

VasileStroiu 31.08.2018 18:46

Шантаж и угрозы со стороны России в адрес Республики Молдова будут продолжаться до тех пор, пока Республика Молдова не вступит в НАТО, вероятнее всего, путем объединения с Румынией – члена НАТО и ЕС. Так объединились ГДР и ФРГ и решиили быстро и одновременно стратегическую проблему перехода ГДР от социализма к капитализму, проблему вступления ГДР в состав Евросоюза и НАТО и проблему улучшения жизни людей. А активная комсомолка из ГДР Анжела Меркель сегодня канцлер ФРГ. Граждане Молдавы, хорошо подумайте, какое будущее вы желаете для своих детей !!!!!!!!!!!!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md