Reacții contradictorii, cine pierde, cine câștigă după schimbarea sistemului electoral


Semne diacritice
Mai multe linii de subiect merită urmărite în legătură cu schimbarea sistemului electoral la sfârșitul săptămânii trecute: reacțiile externe (UE, inclusiv România, SUA), reacțiile interne, declarația Parlamentului Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse și transformarea în misiune civilă a misiunii militare de pacificare de pe Nistru.
1. De
Și Comisarul european pentru Politică Externe și Securitate, Federica Mogherini, și cel pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, consideră , în rezonanță evidentă cu declarația PPE, că votul de joi „contravine direct” recomandărilor Comisiei de
2. Un avocat convins al guvernării actuale se anunță a fi Bucureștiul. Premierul Mihai Tudose, venit vineri în vizită de lucru
3. Sâmbătă a reacționat și Ambasada SUA, care a transmis că SUA sunt „dezamăgite de decizia Parlamentului și Guvernului moldav de a ignora cele mai importante recomandări ale Comisiei de
4. Votarea sistemului electoral mixt pare să-i fi luat prin surprindere pe liderii opoziției. Ei dau impresia că mizează în continuare mai mult pe UE, decât pe propriii membri de partid și simpatizanți. Din varii motive, care mai urmează a fi elucidate, cetățenii Republicii Moldova au reacționat pasiv la chemarea de a se opune schimbării sistemului de vot, deși, conform sondajelor, circa o treime din cei chestionați preferă să voteze listele de partid. Posibil, alegătorii nu văd sistemul electoral mixt în culori atât de dramatice ca Maia Sandu și Andrei Năstase și nu e de mirare în condițiile în care s-a ales tactica, eronată din punctul nostru de vedere, a boicotării dezbaterilor televizate pe marginea revizuirii codului electoral.
5. Cine este câștigătorul „final” în urma schimbării sistemului electoral? Pentru a sensibiliza cât mai tare Bucureștiul și Bruxelless-ul, s-a lansat ideea că schimbarea îl avantajează pe Dodon, că Plahotniuc și-ar fi pus în gând să le asigure socialiștilor majoritatea absolută în alegerile parlamentare din 2018. Ideea aceasta a fost „cumpărată” și de unele publicații de peste Prut.
Deși l-a ajutat pe Dodon să câștige alegerile prezidențiale, Plahotniuc se gândește în primul rând
De ce a renunțat Dodon la sistemul electoral (la vrabia din mână) care îl favoriza cel mai mult? La această întrebare trebuie să răspundă simpatizanții săi. Faptul că a pus unele condiții, principala fiind votul într-un singur tur, demonstrează că, făcând în mod conștient un pas în dezavantajul partidului său, el a încercat să minimalizeze pierderea.
Șansele celorlalte partide de a intra în Parlament rămân aceleași, ca în sistemul proporțional, cu condiția să obțină 6% din voturile valabil exprimate în ansamblu pe Republica Moldova (art. 89). Doar că numărul mandatelor va fi de două ori mai mic, dacă nu vor fi suplimentate cu mandate din circumscripțiile uninominale. Unele partide ar putea fi astfel reprezentate în Parlament fără să fi trecut pragul electoral. PD speră probabil să-l treacă și să obțină, cu ajutorul candidaților „independenți”, maximumul posibil din cele 51 de mandate puse la bătaie în circumscripțiile uninominale.
6. Da, declarația Parlamentului prin care solicită Rusiei să reia şi să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale, cu muniţiile, armele şi echipamentul militar, de pe teritoriul Republicii Moldova trebuie privită „la pachet” cu schimbarea sistemului electoral, dar valoarea ei nu este „egală cu zero”, după cum s-a exprimat cineva. La declarația respectivă ne vom referi în detalii vinerea viitoare.




























In primul rind cred ca are de cistigat populatia, acum cel putin jumatate din deputati vor fi alesi direct de catre cetateni, astfel vom ajunge sa avem in Parlament oameni mult mai responsabili decit in prezent.
De pierdul se a vedea cone vor pierde, dar de câștigat rămâne să vedem, oricum este un prag electoral și multe partide nu vor trece, dar au șanse să ajungă pe circumscripții!
Dodon a fost constrans sa sustina MXTUL-gherila. Or, din lipsa de judecata lucida, din ticalosie congenitala, din prostie endemica, din sminteala, din ignoranta si lasitate, paznicul de closet presidential lucreaza la comanda samodului alfaMafiot Plahoit. Sigur, si bouLeanca, capetenia lesinata al Pupiniristilor Popoului Escrocului Malign, a fost silit/siluit de catre samodurul PLahoit. In acest context rusinos, Pizdose, prim-sinistru, s-a facut de muci si complice la crimele impotriva RM, savarsite de alfaMafiotul PLahoit si toata banda sa de banditi notorii. Cine pierde? Libertatea pierde? Cine castiga? Timpul castiga. Iar timpul va demonstra ca satrapul Plahoit va avea soarta impuscatului Nicolae, pentru ca nimic nu ramane nerasplatit pe lumea asta. Deocamdata, kremlinezul, politru(c)sul Plahoit si camarila care troneaza vulgar la umbra unei tari (fara stat) in agonie se regrupeaza, abereaza si viseaza ca papucii lor danseaza. Oligofrenii, imunzii, impotentii, Mafiotii demni de Cartea Erorilor, penalii, sadicii, ucigasii, uzurpatorii, demni de Enciclopedia Ororilor, cauta sa-si dovedeasca nerozia si nelegiuirea. Sfidand UE, SUA, sfidand rigorile vremii, raspandind aer fetid si groaza, putem spune ca sceleratii din pd - un tomberon cracanat in mijlocul drumului - a ajuns la limita deplorabilului. Intrebare! Si-o fi epuizat RMica rezerva umana de cadre? Oare singura solutie este ca ea, MoldoSicilia, sa fie condusa de o fiara turbata, de un piticiclop care calca pe gat pe toti supusii si nesupusii? Pana cand criminalul maniaco-depresiv Plahoit, tarfa publica care o face pe democratul cel cucernic, va fi lasat sa tese plasa sa josnica, sa traumatizeze active o tara, in timp ce inventeaza fantasmagorii, petarde cosmaresti? Oare nu se vede clar ca RMica care a devmit o golanie controlata de un neciplit cu tunuri de banisi dosare, merge dinspre nicaieri inspre niciunde?
Scenariul UKRAINA are toate sansele sa se repete la o scară mult mai complicată. PARADOXAL: MOLOTOVIA este mult mai mică teritorial , dar mult mai ”mare” geopolitic.Ea are în spate suprafete colaterale mult mai vaste ca UKRAINA



