10:16:02 22.02.2024
Stiri

Nicolae Negru // Nebunia rusă

Actualitate 20.01.2023 09:10 Vizualizări5159 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Nebunia rusă


Semne diacritice

Patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, a făcut niște declarații apocaliptice, care le repetă, la alt nivel paroxistic, pe cele ale ex-președintelui Dmitri Medvedev, rezumându-se la o singură idee: nu vă puneți cu Rusia, fiindcă ea posedă arme nucleare...

„Astăzi există amenințări foarte mari la adresa lumii, a țării noastre și a întregii rase umane, pentru că unii nebuni au ideea că marea putere rusă, care posedă arme puternice, populată de oameni foarte puternici, care din generație în generație au fost întotdeauna motivați spre victorie, care nu s-au predat niciodată în fața niciunui inamic, care au ieșit întotdeauna victorioși, că în condițiile actuale pot fi învinși... Ne rugăm Domnului să îi instruiască pe acești nebuni și să îi ajute să înțeleagă că orice dorință de a distruge Rusia ar însemna sfârșitul lumii", a declarat Kirill, citat de agenția Interfax.

Citind acest text, un extraterestru și-ar face impresia că armatele statelor vecine au atacat Rusia din toate părțile, strâmtorând-o, că armata rusă rezistă vitejește, dar e nevoită să se retragă cedând tot mai mult teritoriu rusesc, lațul se strânge în jurul Moscovei, așa încât Putin stă să apese butonul unui război nuclear.

În realitate, situația e complet diferită: armata rusă este cea care a înconjurat și a invadat Ucraina, a ocupat teritorii ucrainene, iar armata ucraineană, ajutată de statele vecine (cu excepția Belarusului) și multe alte state ale lumii, opune rezistență crâncenă. Și anume împotrivirea ucrainenilor ajutați de alte popoare l-a determinat pe Patriarhul Kirill să facă această declarație deșănțată, elucubrantă, de pe niște culmi ale fariseismului, fățărniciei pe care un preot creștin adevărat nu are cum să ajungă.

Eșecul „operației militare speciale” începute de Putin în Ucraina, perspectiva retragerii armatei ruse pe teritoriul său, părăsind teritoriile ucrainene ocupate, este echivalent pentru Kiril cu înfrângerea și distrugerea Rusiei, poate aduce, consideră el, „sfârșitul lumii”. Că „distrugerea” Rusiei poate înceta în orice clipă, dacă armata rusă se întoarce acasă, aceasta nu-i trece prin cap sau nu vrea să admită.

„Rezistența victimei în fața criminalului, lăsându-l pe Putin cu buza umflată, poate declanșa apocalipsa. Lăsați Rusia să ocupe teritoriile statelor vecine, altfel va fi sfârșitul lumii” – acesta e de fapt mesajul Patriarhului Kirill, el acuzându-i de nebunie pe cei care se opun planurilor expansioniste ale lui Putin, celor care vor să se apere. Nebunul strigă nebunul! Cu o zi mai înainte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, îi compara cu Hitler pe cei ce încearcă să-i dea peste mâini lui Putin, asemănând soarta rușilor cu a evreilor din perioada Holocaustului.

În aceste condiții, era de așteptat ca statele vecine cu Rusia, cele care mai pot acționa de sine stătător, să caute căi de a se proteja de nebunia rusă, de a o anticipa. Până și clasa politică din Republica Moldova se vede nevoită să recunoască un adevăr evident: că „neutralitatea” nu ne poate apăra, că e o iluzie, o ficțiune și că trebuie să facem ceva pentru a ne păstra „suveranitatea și independența”. Se discută despre o nouă strategie de apărare și securitate, se întreprind unele acțiuni de consolidare și modernizare a armatei naționale, Maia Sandu a cerut partenerilor occidentali să ne ajute cu sisteme de apărare antiaeriană, ca rachetele rusești să nu zboare peste capetele noastre... Sigur, trompetele ruse, ca Irina Vlah, reacționează imediat, acuzând guvernarea de intenții belicoase, căci dorința secretă a lui Putin e ca tancurile ruse să fie întâmpinate cu flori, nu cu Javelinuri.

Trebuie însă să fim sinceri, nu putem să ne apărăm singuri în fața pericolului rus, oricâte eforturi financiare am face și oricât de mult ar fi dispusă România, Occidentul, să ne ajute să rezistăm. Iată ce a răspuns premierul Finlandei, Sann Marin, întrebată de ce finlandezii au renunțat la neutralitate. „Când Rusia a atacat Ucraina, totul s-a schimbat. …. finlandezii s-au întrebat ce graniță nu ar putea Rusia să treacă? Răspunsul este granița NATO. Și, de aceea, finlandezii au vrut să aderăm la NATO”.

Cam același răspuns ar putea să-l dea suedezii, care au renunțat la peste două sute de ani de neutralitate. Doar frontiera NATO îl mai poate opri pe Putin. NATO e singura umbrelă care ne poate feri de nebunia liderilor ruși. Cei care sunt împotriva NATO, fie sunt naivi, fie sunt falși „stataliști”, așteptând în taină armata rusă.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md