16:25:55 17.10.2021
Stiri

Iluzii și deziluzii electorale

Opinii 21.05.2018 09:19 Vizualizări6000 Autor: Nicolae Negru
Iluzii și deziluzii electorale


Semne diacritice

Ar trebui să-i fim recunoscători Silviei Radu. Dacă nu candida, Ion Ceban câștiga din primul tur și aveam un primar cu stea sovietică în frunte și binecuvântare de la Putin, spre dezamăgirea și rușinea tuturor care s-au despărțit de trecutul sovietic fără regrete.

Deși la început era preferata chișinăuenilor, dacă e să credem sondajelor, ea a avut iluzia că poate deveni primar fără să lupte, prin simpla exercitare a funcției respective timp de câteva luni. Silvia Radu și-a supraapreciat faptele și impresia pe care a produs-o asupra chișinăuenilor și nu și-a constituit o echipă profesionistă care să o ajute în campanie. Cu toate acestea, rezultatul ei nu este de neglijat: aproape 18%, circa patruzeci de mii de alegători și-au dat votul pentru ea, în pofida faptului că era considerată candidata lui Plahotniuc.

Pe de altă parte, rezultatul de 32% al lui Năstase, în cifre absolute, nu mai pare la fel de impresionant: „doar” 71 mii de voturi (cu doar treizeci de mii de voturi mai mult decât rivala sa „impostoare”), într-un Chișinău cu peste 630 mii de alegători. Nu e o veste rea pentru liderul PD în preajma alegerilor parlamentare, blocul electoral PDA-PAS nu are cum să ia peste 50 la sută din voturi pe restul teritoriului, dacă nu a reușit acest lucru în capitală, și viitoarea guvernare proeuropeană va fi imposibilă fără partidul lui Plahotniuc.

El pare să fi anticipat eșecul Silviei Radu. Eliminarea din cursă a Reghinei Apostolova, din partidul lui Șor, nu s-a putut face doar prin implicarea lui Anatol Șalaru, președintele PUN.

Dacă în turul doi se va atesta o prezență similară, de circa 36 la sută, Năstase nu îl va putea învinge pe Ceban, decât apelând la electoratul Silviei Radu și cel al „râsurilor” de Codreanu și Munteanu. Ultimii, posibil, vor face abstracție de ofensele care li s-au adus și își vor îndemna alegătorii să-l voteze în turul doi pe liderul PDA. Nu și Silvia Radu, căci ea nu este politician.

Ce va face PD? Cel mai probabil, îi va întinde lui Năstase „mărul otrăvit” refuzat de Maia Sandu în prezidențiale, dar îl va sprijini pe Ceban, care, dacă va câștiga, și-ar putea suspenda în schimb apartenența de partid, ca să nu compromită prea mult guvernarea și să nu avantajeze prea mult PSRM. Nu Silvia Radu, ci Ion Ceban se arată să fie adevăratul candidat al lui Plahotniuc.

Nu vorbea el despre necesitatea identificării unui candidat proeuropean comun și pericolul unei victorii a forțelor pro-rusești? „Prezicerea” sa e pe cale de a se împlini. Pierderea Primăriei Chișinăului ar fi umilitoare pentru toate partidele proeuropene „autentice” și unioniste. De aceea, oricât de „inadecvată” ne-ar părea persoana lui Năstase (despre care am scris cu diferite ocazii), ele trebuie să formeze un front comun împotriva candidatului socialist. În politică simbolistica este uneori mai importantă decât realitatea.

Spre deosebire de PL, PUN putea obține un scor mai solid. Insuccesul candidatului său era previzibil și aparține liderilor partidului, nu unionismului. Trebuia să fii mult rupt de realitățile Chișinăului ca să propui pentru funcția de primar un alt Chirtoacă.

Aflat în proces de disoluție, participarea la alegerea primarului de Chișinău îi oferea PL o vagă speranță de salvare. Munteanu era tot ce putea oferi PL mai bun. Dar prea grea a fost „moștenirea” lui Chirtoacă-Ghimpu. Acum se confirmă că demisia lui Chirtoacă, deși nelipsită de logică, a fost o gravă eroare, o procedură de eutanasiere politică. El a lovit, din resentiment, în Silvia Radu, crezând că lovește în Plahotniuc, dar a nimerit în Ghimpu. Comparativ cu Chirtoacă, Usatâi la Bălți pare mai perspicace. Liderul PN nu a pornit „scandalul din avion” fără să se asigure cu o „parașută”.

Chiar dacă Năstase ar putea să piardă în turul doi, scorul obținut ieri îi dă dreptul să insiste asupra principiului parității pe lista comuna PDA-PAS la viitoarele alegeri parlamentare. El devine „number one” al opoziției. După cum era de așteptat, steaua Maiei Sandu începe să piardă din strălucire.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Dragos 21.05.2018 11:01

Dle Negru, priviti sondajul de pe site-ul asta. Andrei Nastase 27%, curvasarita pd-rasta si talharoaica ticaloasa "cu main"Silva 17%. Daca Latrina Publika si celelalte fose abisale tembelizante plahoido-dodoniste nu aruncau tone de borhot in ventilatoare, toate in capul candidatului PPE, Andrei Nastase, castiga, poate, din primul tur. De aici incolo, incepe razboiul, pe fata, la baioneta, al binomului odios si asasin, inclusiv impotriva dlui Daul. Dna Maia Sandu si-a demonstrate cu brio inteligenta. Dna Maia Sandu este o briza de aer curat. Cetatenii onesti, cu verticalitate si demnitate, o apreciaza si o pretuiesc mult pe dna Maia Sandu. De-ar avea RMica uzurpata mai multe asemenea doamne, politica nu ar mai fi o latrineala. Asadar, steaua sus rasare, ca o taina mare, steaua straluceste si lumii vesteste ca astazi Mafia pierde primaria...Si ca nu e departe momentul cand Mafia Plahoitului va fi casapita. Nu mor caii, cand vor cainii...pd-rasti. Cat priveste "parasuta"...Vezi DEX. BRadu - parasuta, terfeloaga, cutra etc. - pentru unii Muma, pentru ceilalti Ciuma, s-a dovedit a fi cu adevarat de departe copac inverzit, dinauntru lac imputit.

P.S. 21.05.2018 11:01

Datorita S.Radu nu avem primar cu stea in funte din primul tur, dar nu si din al doilea. Fapt, ce nu ne bucura si nici nu ne intristeaza pe multi din alegatorii, majoritatea carora n-au participat la votare. Cred, ca nici n-o sa participe, caci n-ai din ce alege. In turul doi nu mai avem rau mic sau rau mare. Avem doua "risuri" total antimoldovenesti si mai mult antirominesti, dar si anti Chisinau. Adio pe un an visul unui Chisinau dorit de toti noi.

N. Caramescu 21.05.2018 11:47

Domnule-tovarăș N. Negru,știm că tare ai vrut ca S. Radu să treacă în turul doi și ai mucit în stil CGB-ist alături de prietenul P. Bogatu. N-a fost să fie. Iar dacă câștigă candidatul pe care voi nu-l doriți, cine o să fiți voi? Deși, deja e clar cine sunteți.

Radu Octav 21.05.2018 12:33

Individul N. Negtru scrie:”După cum era de așteptat, steaua Maiei Sandu începe să piardă din strălucire”. În realitate Doamna M. Sandu a demonstrat că este o personalitate integră, puternică și cu rațiune și succesul lui . A, Năstase în mare parte e datorează ei și ea strălucește și mai tare. Iar individul N. Negru nu pentru prima dată demonstrează că e un personaj toxic. Cum s-ar spue, fosta-i bade când ai fost...

Ciobanu 21.05.2018 14:10

Codreanu,Munteanu şi Can nu pot fi unionişti.Unioniştii nu se urăsc unul pe altul.Priviţi deybaterile electorale şi vă veţi convinge.Câtă ticăloşie în tabăra lor.

Ilie Garaz 21.05.2018 14:23

S. Radu deja s-a dus pe apa sâmbetei, iar N. Negru tot prelungește să-i cânte ode. Dar, nu uită să-i atingă ”de bine” și pe A. Năstase și M. Sandu. Slujește omul... Doamne apără-ne de prieteni (ca acest negru) că de dușmani ne vom apăra singuri.

Polilogu 21.05.2018 17:17

Din BASORELIEFUL alegerilor de bașcani ai marii mahalale CHISINAU. unde i s-au plamadit genele mancurte de peste doua veacuri .lipsesc multe elemente . SI TOATE CONVERG SPRE ILUZII SI DEZILUZII ROMANESTI. RASUNATOR SI DULCE ADEMENITOR RAMANE DOAR ȚAMBALUL SI BATISTA.Așa incep stelele sa se stinga .

V. Darie 21.05.2018 18:45

Admit că domnul N. Negru crede că spune adevăruri. Numai că deseori este mai util să taci, chair dacă și dorești să spui ceva care îți pare un adevăr. Iar dela un timp încoace, gura lui domnul Negru nu mai tace. Păcat.

I. Dadu 22.05.2018 13:56

Este o iluzie de crezut că N. Negru e jurnalist și analist. Dar viața bate filmul și nu e departe timpul când va fi înscris în specia târâtoarelor.

Mihai 24.05.2018 21:03

Cat de mult tine "jurnalistul" "independent" Negrisor la "independenta S.Radu! Rezultatul impostoarei "nu e de neglijat" (dupa atata spalare de creiere timp de jumate de an la tv ale lui Plohis),pe cand al lui Nastase "nu e atat de impresionant" (dupa atatea minciuni si zoi aruncate peste el de aceleasi tv)... Nu uita Negrisor si de interesele de viitor ale proxenetului,zicand ca acesta are de ce se bucura...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

11.10.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Stoianoglo, dr...

08.10.2021 09:08 Ziarul National Nicolae Negru // Ce ne pregătesc Mosc...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md