18:19:05 19.05.2024
Stiri

Iluzii și deziluzii electorale

Opinii 21.05.2018 09:19 Vizualizări6663 Autor: Nicolae Negru
Iluzii și deziluzii electorale


Semne diacritice

Ar trebui să-i fim recunoscători Silviei Radu. Dacă nu candida, Ion Ceban câștiga din primul tur și aveam un primar cu stea sovietică în frunte și binecuvântare de la Putin, spre dezamăgirea și rușinea tuturor care s-au despărțit de trecutul sovietic fără regrete.

Deși la început era preferata chișinăuenilor, dacă e să credem sondajelor, ea a avut iluzia că poate deveni primar fără să lupte, prin simpla exercitare a funcției respective timp de câteva luni. Silvia Radu și-a supraapreciat faptele și impresia pe care a produs-o asupra chișinăuenilor și nu și-a constituit o echipă profesionistă care să o ajute în campanie. Cu toate acestea, rezultatul ei nu este de neglijat: aproape 18%, circa patruzeci de mii de alegători și-au dat votul pentru ea, în pofida faptului că era considerată candidata lui Plahotniuc.

Pe de altă parte, rezultatul de 32% al lui Năstase, în cifre absolute, nu mai pare la fel de impresionant: „doar” 71 mii de voturi (cu doar treizeci de mii de voturi mai mult decât rivala sa „impostoare”), într-un Chișinău cu peste 630 mii de alegători. Nu e o veste rea pentru liderul PD în preajma alegerilor parlamentare, blocul electoral PDA-PAS nu are cum să ia peste 50 la sută din voturi pe restul teritoriului, dacă nu a reușit acest lucru în capitală, și viitoarea guvernare proeuropeană va fi imposibilă fără partidul lui Plahotniuc.

El pare să fi anticipat eșecul Silviei Radu. Eliminarea din cursă a Reghinei Apostolova, din partidul lui Șor, nu s-a putut face doar prin implicarea lui Anatol Șalaru, președintele PUN.

Dacă în turul doi se va atesta o prezență similară, de circa 36 la sută, Năstase nu îl va putea învinge pe Ceban, decât apelând la electoratul Silviei Radu și cel al „râsurilor” de Codreanu și Munteanu. Ultimii, posibil, vor face abstracție de ofensele care li s-au adus și își vor îndemna alegătorii să-l voteze în turul doi pe liderul PDA. Nu și Silvia Radu, căci ea nu este politician.

Ce va face PD? Cel mai probabil, îi va întinde lui Năstase „mărul otrăvit” refuzat de Maia Sandu în prezidențiale, dar îl va sprijini pe Ceban, care, dacă va câștiga, și-ar putea suspenda în schimb apartenența de partid, ca să nu compromită prea mult guvernarea și să nu avantajeze prea mult PSRM. Nu Silvia Radu, ci Ion Ceban se arată să fie adevăratul candidat al lui Plahotniuc.

Nu vorbea el despre necesitatea identificării unui candidat proeuropean comun și pericolul unei victorii a forțelor pro-rusești? „Prezicerea” sa e pe cale de a se împlini. Pierderea Primăriei Chișinăului ar fi umilitoare pentru toate partidele proeuropene „autentice” și unioniste. De aceea, oricât de „inadecvată” ne-ar părea persoana lui Năstase (despre care am scris cu diferite ocazii), ele trebuie să formeze un front comun împotriva candidatului socialist. În politică simbolistica este uneori mai importantă decât realitatea.

Spre deosebire de PL, PUN putea obține un scor mai solid. Insuccesul candidatului său era previzibil și aparține liderilor partidului, nu unionismului. Trebuia să fii mult rupt de realitățile Chișinăului ca să propui pentru funcția de primar un alt Chirtoacă.

Aflat în proces de disoluție, participarea la alegerea primarului de Chișinău îi oferea PL o vagă speranță de salvare. Munteanu era tot ce putea oferi PL mai bun. Dar prea grea a fost „moștenirea” lui Chirtoacă-Ghimpu. Acum se confirmă că demisia lui Chirtoacă, deși nelipsită de logică, a fost o gravă eroare, o procedură de eutanasiere politică. El a lovit, din resentiment, în Silvia Radu, crezând că lovește în Plahotniuc, dar a nimerit în Ghimpu. Comparativ cu Chirtoacă, Usatâi la Bălți pare mai perspicace. Liderul PN nu a pornit „scandalul din avion” fără să se asigure cu o „parașută”.

Chiar dacă Năstase ar putea să piardă în turul doi, scorul obținut ieri îi dă dreptul să insiste asupra principiului parității pe lista comuna PDA-PAS la viitoarele alegeri parlamentare. El devine „number one” al opoziției. După cum era de așteptat, steaua Maiei Sandu începe să piardă din strălucire.


Top stiri
19.05.2024 10:33 522 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md