18:55:38 19.06.2019
 
Stiri

Cum Dodon și Bătrâncea au subminat șansele electorale ale tovarășului lor de partid Ion Ceban

Opinii 08.06.2018 09:11 Vizualizări5175 Autor: Nicolae Negru
Cum Dodon și Bătrâncea au subminat șansele electorale ale tovarășului lor de partid Ion Ceban

Semne diacritice

Socialiștii au găsit foarte repede un țap ispășitor pentru înfrângerea din 3 iunie: suburbiile Chișinăului, care au votat preponderent pentru Andrei Năstase. „Chișinăul va fi condus din nou de suburbii… Da, iarăși Colonița, Băcioi și Durlești...”, a scris, cu disprețul țopârlanului „urbanizat”, deputatul socialist Vlad Bătrâncea (da, cel care a rupt demonstrativ, în Parlament, harta României).

De la înălțimea orășeanului de primă sau a doua generație, „culturalizat” în mediul colhoznicilor din Tambov, Breansk și alte regiuni defavorizate ale Rusiei, trimiși, după 1944, să rusifice orașele Basarabiei, Bătrâncea scrie că, spre deosebire de țăranii din suburbii, orășenii „cei mai culți”, din sectorul său natal, Râșcani, l-au preferat pe candidatul socialist.

CITIȚI și Un deputat socialist ACUZĂ: „Chișinăul va fi condus din nou de suburbii. Da, iarăși Colonița, Băcioi și Durlești...”

În logica deputatului PSRM, foștii colhoznici din regiunile Rusiei și urmașii lor sunt mai în drept să aleagă primarul general, decât foștii colhoznici din localitățile suburbane, devenite între timp părți organice ale Municipiului Chișinău. Deși în marea lor majoritate lucrează în oraș, asigurând buna funcționare a întreprinderilor și instituțiilor din capitală, locuitorii suburbiilor sunt tratați de socialiști ca chișinăueni de gradul doi.

Și Dodon arată cu degetul spre localitățile din jurul capitalei și propune să li se limiteze dreptul de a participa la formarea administrației locale, permițându-li-se să voteze doar pentru Consiliul Municipal, nu și pentru primarul general. Deputații PSRM moșesc un proiect de lege prin care suburbiile să fie detașate de orașul Chișinău și să-și aleagă un primar general propriu.

Să spunem lucrurilor pe nume: pe socialiști și celelalte partide prorusești îi deranjează faptul că suburbiile „neutralizează” votul etnic al colonizatorilor și urmașilor lor, concentrați în sectoarele Botanica și Râșcani, împiedicând ocuparea Primăriei Municipiului Chișinău de forțele prorusești. Poate să formăm un oraș aparte din aceste două sectoare?

De altfel, și modul cum au fost trasate circumscripțiile uninominale în Municipiul Chișinău, localitățile din suburbii fiind grupate în două circumscripții aparte, ignorându-se criteriul geografic, reflectă gândul ascuns al favorizării votului etnic. Cadoul făcut socialiștilor de majoritatea parlamentară în acest caz să fie o concesie pentru votarea sistemului electoral mixt?

De fapt, nu suburbiile sunt de vină pentru eșecul lui Ceban. Dodon și Bătrâncea, socialiștii înșiși au subminat șansele electorale ale colegului lor de partid. PSRM e de blamat că alegerea primarului s-a transformat într-o confruntare geopolitică. Dacă Dodon nu înlătura drapelul UE de pe Președinția Republicii Moldova, dacă nu ar fi pupincuristul de serviciu al lui Putin, dacă Bătrâncea nu rupea harta României, dacă PSRM nu reprezenta interesele Rusiei, ci ale Republicii Moldova, Ion Ceban ar fi câștigat, căci era un candidat mai bine pregătit decât Năstase pentru funcția de primar și unioniștii nu ar fi ieșit să voteze „răul mai mic”, întruchipat de liderul PPDA.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Dragos 08.06.2018 10:37

Cum sculele profesioanale ale samodurului PLaha au sub-minat sansele lui Ivanuska-Duraciok Sioban sa ajunga primata in fruntea capitalei...Cred ca militianul Cioroila are dreptate cand spune ca Sioban este un impertinent impotent; un incompetent cu gura mare. Neanderhalul communist, cel care i-a mosit pe ineptocratii din bandele pd si ps, cel care si i-a avortat apoi in tomberonul Cocainatorului, spune sincer ca Ivan-Prostovan indruga mosi-parosi cu nemiluita. Asta face parte din Fisa p(r)ostului de candidat, bratanul Nebunului din Sadova care se lupta cu drapelul UE. A fost in istorie un nebun celebru care s-a luptat cu oceanul, copacii etc. Si mai exista unul. Nebunul s(t)atului de (te) inGrozesti care se lupta cu Maia Sandu si Andrei Nastase, dupa principiul: Sa ma urasca, dar sa se teama. Asta, Cocainatorul, intruchiparea despotismului, tiraniei, desfranarii, urla, cuprins de furie si ranchiuna, impotriva PAS si PPDA, deci urla ca nebunul atroce, ca fiara salbatica, impotriva UE, PPE, dl Daul. RMica, asadar, este o pestera a ticalosilor ticalositi. Poghibala Democrizata din Moldova, prin Ivan-Prostovan a vrut sa-si apere Cosa Nostra, miliarale ciordite si puterea tiranica. Dle Negru, samodurul pasaportar si alfaMafiot este un primitiv care nu are nimic nici cu Occidentul, nici cu tara asta...pe care gasca pd si gasca ps, dar si pestiSORul de ...aur au jefuit-o pana la ciolane. In fine, sa nu ignoram psihologia populara. Andrei a castigat si pentru ca dna Maia Sandu este o personalitate cu personalitate, un Lider, un Om respectabil.

violet 08.06.2018 15:04

Ceban este un om antipatic, nu are carisma deloc. De aceea nu cred ca el va castiga ceva undeva. Totusi, si psihologii afirma, ca persoanele urate fizic au mai putine sanse peste tot.

Radu Octav 10.06.2018 18:09

Dacă, dacă, dacă... Dacă N.Negru nu îl atacă măcar pe ultima sută de metri pe A. Năstase, nu o să fie admis să lingă niște blide.

Nicolai 11.06.2018 00:54

In general cistiga cei care comunica si au carisma plus reprezinta un trend. Ceban este urit al dracului , parca-i maimutza. Seamana exact cu profilul invadatorului in Basarabia din taiga nu-i nici macara maldavan dupa nume (nici ala mic nici ala mare) si nici si nu este reprezentat de vreun partid maldafanist cum Nastatse este (PPDA) ci de unul rusofon (psrm). Sunt doi statalisti de stat falit pe o primarie "plina de paduchi si riie" cum zicea mai recent o ucraineanca maldavana stabilita prin Canada relativ la Kisinev si alegeri.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md