18:56:47 24.04.2024
Stiri

Nicolae Negru // Cum a pierdut Dodon, cum a câștigat Maia Sandu

Actualitate 16.11.2020 09:11 Vizualizări8405 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Cum a pierdut Dodon, cum a câștigat Maia Sandu


Semne diacritice

Dodon pleacă în istorie pentru că a crezut că își va spăla petele de corupție folosind detergent geopolitic. El a încercat să ignore rezultatele deplorabile din primul tur, apăsând pedala „politicii externe echilibrate”, speriindu-i pe cetățeni că Maia Sandu va distruge puntea pe care a construit-o el în relația cu Rusia, dar alegătorii nu s-au lăsat înșelați de demagogia sa.

Imaginile cu Dodon acceptând „kulioașe” de la Plahatniuc au tras mai greu la cântar decât rusofilia afișată, teatrală până la grotesc, a candidatului „independent”. Slugărnicia, lichelismul cu care Dodon se declara dispus să testeze pe propriul organism vaccinul Sputink V le trezea sentimente de jenă până și unor etnici ruși. Faptul că el a pierdut răsunător în Chișinău și chiar în sectorul Botanica, pe care îl câștigase în primul tur, dovedește că o bună parte din electoratul rusofon l-a considerat inadecvat.

A contat și demersul anti-„kuliok” al lui Renato Usatîi. O parte din electoratul său a votat cu Maia Sandu, dacă e să judecăm după rezultatele din primul tur. În Bălți, de exemplu, la alegerile din 1 noiembie, Maia Sandu a obținut 15,39%, iar în turul doi cu peste 24 puncte procentuale mai mult – circa 39 la sută, în raionul Glodeni 17,55% în turul întâi și 41,28 în turul doi. Doar Autonomia Găgăuză și Taraclia par să fi intrat într-o buclă temporală și nu își imaginează că ar exista viață și după Dodon.

Candiditul „independent” al socialiștilor a avertizat că își va apăra „victoria”, dar înfrângerea lui e atât de clară, încât Moscova, care striga că Occidentul se implică în alegerile din Republica Moldova, a rămas mută. Dodon nu are ce apăra, el nu se poate nici măcar consola că a luat mai multe voturi decât Maia Sandu „în interiorul” Republicii Moldova, cum a făcut după primul tur. Diferența totală e de peste 260 de mii de voturi! Se poate vorbi despre o mobilizare fără precedent, nu numai a alegătorilor plecați, ci și a celor rămași acasă, împotriva lui Dodon și în susținerea Maiei Sandu.

Dacă în primul tur Maia Sandu a obținut 487, 6 mii de voturi, în cel de-al doilea – circa 950 de mii de voturi, în timp ce rezultatele lui Dodon sunt cu mult mai mici: 440 de mii de voturi și, respectiv, 690 de mii de voturi. Comparativ cu primul tur, Maia Sandu a obținut suplimentar circa 460 de mii de voturi, iar Dodon – 250 de mii de voturi. E încă o dovadă că o parte din cei 315 mii de alegători care votaseră în primul tur cu reprezentantul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, și reprezentanta Partidului Șor, Violeta Ivanov, nu au acceptat să voteze cu Dodon, în pofida retoricii stângiste a acestuia. Atacul deloc subtil al lui Șor la adresa Maiei Sandu pare să fi avut un efect contrar asupra orheienilor, care au votat în proporție de peste 70 la sută cu lidera PAS.

Alegerile prezidențiale au fost un referendum împotriva corupției și politicii de izolare, de vasalitate față de Rusia, numită „politică externă echilibrată”. Dacă Dodon ar fi avut bun-simț, demnitate și onoare, dacă ar fi fost un președinte responsabil, după cum se pretinde, și-ar fi dat demisia după primul tur. Însă el a încercat să compenseze prin agresivitate, violență verbală, prin suscitarea urii, asmuțind o parte a societății împotriva celeilalte. Acum nu-i rămâne decât să-și calmeze dulăii și să se dea la o parte. Numai că, spre nenorocirea noastră, el se consideră de neînlocuit.

Maia Sandu a învins pentru că întruchipează și lupta cu corupția, și europenismul. Acum însă pentru lidera PAS începe etapa cea mai grea: asimilarea victoriei și îndeplinirea promisiunilor electorale. Ea înțelege, a și recunoscut, că victoria electorală nu aparține doar PAS-ului, că echipa pe care o va forma trebuie să fie reprezentativă pentru Republica Moldova, dar se vor împăca cu aceasta colegii ei de partid? Având de înfruntat rezistența trinomului Dodon-Plahotniuc-Șor, președinta Maia Sandu va comite o eroare dacă se va limita doar la potențialul de cadre al PAS. De azi înainte, ea are de plătit creditul de încredere obținut în ziua de 15 noiembrie, cel mai împovărător dintre toate creditele.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md