Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mers prea departe


Semne diacritice
Olga Cebotari, îndârjita viceprim-ministră în exercițiul interimar al unui stat suveran și independent, unsă cu alifie diplomatică moscovită, îi scrie o epistolă oficială autonumitului șef al așa-zisei diplomații tiraspolene, solicitând permisiunea deschiderii unor secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova. Pare absurd, nu-i așa?
Sigur, e absurd, e rușinos, e dezonorant să ceri unui unui lider separatist permisiunea să deschizi secții de votare pe propriul teritoriu! Dar dacă ești în disperare, dacă riști să pierzi puterea și ai nevoie de câteva mii de voturi salvatoare, care să încline balanța în folosul partidului tău, noțiunile de suveranitate, demnitate se relativizează, se reduc până la dimensiunile interesului personal.
Și-apoi, după ce Dodon, în perioada cât a fost șef de stat, l-a primit, la reședința de
Dacă nu e posibil, atunci trebuie să se renunțe la deschiderea acestor secții de votare. Trebuie să se renunțe și dacă pentru deschiderea lor e nevoie de pemisiunea separatiștilor, fiindcă solicitarea unei asemenea permisiuni înseamnă recunoașterea dreptului lor asupra teritoriului nostru, adică recunoașterea separatismului. Ne putem imagina vreun guvern sănătos la cap să solicite unor structuri ilegale, autoproclamate, nerecunoscute să deschidă o secție de votare pe teritoriul său?
Solicitările de acest fel se adresează doar unor guverne străine, pentru deschiderea secțiilor de votare din afara hotarelor statului respectiv. Și Dodon, și Olga Cebotari calcă în mod premeditat Constituția, o transformă într-un document fără valoare, în ficțiune. Și mai pretind că sunt „stataliști”! Cu „pași mici” s-a mers prea departe.
Instituțiile statului nostru, dacă ele există și dacă statul nu e o ficțiune, ar trebui să intervină imediat, ca să-i aducă în simțire pe acesti „avangardiști”, care împing Republica Moldova în sfera de control a Rusiei, sub talpa lui Putin. Aureliu Ciocoi, ca prim-ministru interimar în primul rând, dar și președinta Maia Sandu, care „reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale”, sunt solicitați să-și exercite funcțiile. Dacă aceste instituții eșuează, există justiția, care asigură supremația legii, există Curtea Constituțională care „garantează supremaţia Constituţiei”. Fierbințeala electorală care a cuprins-o pe Olga Cebotari, de voie sau de nevoie, nu justifică dezmățul și relativismul constituțional.













































































