00:29:16 20.04.2024
Stiri

Nicolae Negru // Corupția și geopolitica

Actualitate 05.07.2021 09:25 Vizualizări8418 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Corupția și geopolitica


Semne diacritice

Declarația săptămânii trecute îi aparține lui Vladislav Kulminski, membru al Consiliului Suprem de Securitate de pe lângă președintele Republicii Moldova. Întrebat de un jurnalist dacă Unirea se va produce din cauza că Republica Moldova va eșua ca stat sau datorită faptului că, treptat, majoritatea cetățenilor vor dori Unirea cu România, el a răspuns: „Mă tem că, dacă noi vom eșua ca stat, în cazul ăsta o să avem război…”.

Explicația sa schematică e următoarea: ne aflăm într-o zonă geopolitică de „turbulență maximă”, unde se intersectează interesele multor state importante, iar dreptul internațional nu mai funcționează ca în perioada războiului rece și „nimeni” nu respectă nici măcar niște „reguli de bază”. Aceasta a dus la anexarea Crimeii de către Rusia, în pofida memorandumului de la Budapesta, semnat de SUA, Marea Britanie și Rusia însăși, garantându-i Ucrainei independența și integritatea teritorială. Dacă Republica Moldova va eșua și se va prăbuși ca stat, aceasta va atrage „corbii” internaționali, creându-se o situație periculoasă. De aceea, nu suntem în drept să admitem falimentarea statului nostru, care, din punctul de vedere paradoxal al domnului Vladislav Kulminski, „este foarte și foarte viabil”.

La prima vedere, e greu să găsești niște fisuri logice în ideea sa inedită, șocantă, sperietoare. Afirmațiile pe care le face cântăresc cu atât mai greu, cu cât aparțin unui „expert în domeniul analizei politice, planificării strategice, bunei guvernări și soluționării conflictelor”, cu influență asupra deciziilor luate de Maia Sandu. Totuși, la o privire mai atentă, simțim nevoia unor precizări, clarificări asupra legăturii pe care o vede de la înălțimea expertizei sale între Unire și război.

Când spunem că „nimeni” nu respectă regulile de bază, pe cine mai vizăm în afară de Rusia, care ocupă o parte din teritoriul nostru? Putem face o listă a statelor care vor tăbărî asupra Republicii Moldova în cazul eșuării sale ca stat? E România, Ucraina, SUA, Germania, Franța, Turcia, Polonia, Belarus, Bulgaria, Ungaria sau aceeași Rusie? De ce ne-ar ataca România, dacă oricum ne vom uni cu ea? Ucraina abia se menține pe linia de plutire și nu-și poate permite un război suplimentar. Răspunsul e Rusia, în primul rând, căci ea visează să „adune teritoriile Rusiei istorice”. Și atunci e neapărat să aștepte până Republica Moldova eșuează ca stat? Nu găsește un alt pretext, ca să-și realizeze „visul” revanșard?

În al doilea rând, când un stat se consideră eșuat? Probabil, atunci când nu-și îndeplinește funcțiile sale. Le îndeplinește Republica Moldova sau merge și-așa? Faptul că o treime din populație își caută fericirea în afară, că rata sărăciei absolute, conform BNS, constituie peste 25%, iar în mediul rural peste 34%, nu e suficient să declarăm statul nostru invalid? Și asta în condițiile când 15% din bugetul public, după cum recunoaște dl Kulminski, îl asigură UE. Să ne imaginăm în ce stare ar fi statul nostru fără împrumuturile și granturile UE, SUA, României… Ce mai așteaptă Rusia? De ce nu lovește? Cumva ne satisface modul cum își execută statul funcția judecătorească, economică, distributivă, de securitate etc.?

Dacă statul Republica Moldova este „foarte și foarte viabil”, înseamnă că până acum încă nu a eșuat. Totuși, ce l-a împiedicat timp de 30 de ani să-și manifeste vitalitatea mai convingător? Plahotniuc? Dacă un singur om e capabil să acapareze toate instituțiile statului, acționând din umbră, nu e ceva în neregulă cu acest stat? Optimismul domnului Kulminski s-o fi bazând pe sentimentul propriei bunăstări și siguranței sale în ziua de mâine. Dar numărul celor care se îndoiesc de funcționalitatea statului lor se apropie de 50 la sută. Ei văd singura cale de scăpare din gheara sărăciei, a fărădelegii în reunirea cu România. Ce va face Rusia, când numărul unioniștilor va trece peste jumătate din numărul alegătorilor? Când ne va ataca, înainte sau după referendum?

Dacă acesta poate fi singurul ei pretext de reocupație a Republicii Moldova (să admitem), nu am putea să o suspectăm că ar fi interesată de falimentarea statului nostru „foarte și foarte viabil”? Alți experți, cum ar fi generalul american Philipp Breedlove, comandantul forțelor aliate din Europa, avertiza, în 2014, că Rusia aplică scenariul războiului hibrid în Republica Moldova. Cele 11,5 milioane de dolari despre care scria Bild că le-ar fi alocat Kremlinul pentru alegerile prezidențiale de anul trecut nu alimentează acest război hibrid? Și atunci nu cumva cauza principală a infirmității statului moldav e în altă parte, decât o căutăm noi în aceste alegeri anticipate? Nu e cumva în geopolitica de care fugim în ultima vreme?


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md