17:33:24 19.05.2024
Stiri

Nicolae Negru // Concluzii preliminare după alegerile locale

Actualitate 06.11.2023 09:06 Vizualizări4244 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Concluzii preliminare după alegerile locale


Semne diacritice

Niște concluzii preliminare în baza rezultatelor preliminare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie:

*Prognozele catastrofiste pentru partidul de guvernământ nu se adeveresc, rezultatele obținute de PAS confirmă datele sondajelor de până la alegeri: că formațiunea fondată de Maia Sandu rămâne la ora actuală cea mai mare forță politică din Republica Moldova. PAS a obținut majoritatea în toate consiliile raioanele centrale și sudice (cu excepția Taracliei și Autonomiei Găgăuze) și o treime din mandatele Consiliului Municipal Chișinău.

*Ion Ceban a reușit, la limită, să se mențină în funcția de primar general al capitalei, dar influența sa politică nu trece peste hotarul municipiului Chișinău. Partidul creat de el, Mișcarea Alternativa Națională, nu a fost votat în alte localități din Republica Moldova. În Consiliul Municipal din Chișinău, MAN a obținut doar 20 de mandate, ceea ce va complica situația lui Ceban, îl va determina să formeze alianțe, să conlucreze cu foștii colegi socialiști, comuniști și, inevitabil, cu... PAS.

*„Sindromul” Șor (dragostea pentru tâlhari) continuă să se manifeste la Orhei, alegătorii de acolo au votat disciplinat candidata care a fost desemnată drept succesoare a sa de către liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu, scos din cursa electorală. Dacă orheienilor li se propunea să aleagă în funcția de primar scaunul lui Șor, ei s-ar fi conformat, ca și locuitorii Autonomiei Găgăuze.

*Partidul lui Renato Usatîi dă semne de revigorare, la Fălești, Bălți, Drochia, PLDM a înregistrat un scor răsunător la Telenești, datorat liderului local al acestei formațiuni.

*PSRM a supraviețuit în raioanele de nord. Cu toate astea, declarațiile Moscovei că majoritatea cetățenilor nu ar susține cursul proeuropean al actualei guvernări, preferându-l pe cel pro-Rusia, promovat de socialiști și comuniști, rămân a fi vise nerealizate.


Top stiri
19.05.2024 10:33 522 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md