06:37:07 06.12.2023
Stiri

Nicolae Negru // Concluzii preliminare după alegerile locale

Actualitate 06.11.2023 09:06 Vizualizări3434 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Concluzii preliminare după alegerile locale


Semne diacritice

Niște concluzii preliminare în baza rezultatelor preliminare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie:

*Prognozele catastrofiste pentru partidul de guvernământ nu se adeveresc, rezultatele obținute de PAS confirmă datele sondajelor de până la alegeri: că formațiunea fondată de Maia Sandu rămâne la ora actuală cea mai mare forță politică din Republica Moldova. PAS a obținut majoritatea în toate consiliile raioanele centrale și sudice (cu excepția Taracliei și Autonomiei Găgăuze) și o treime din mandatele Consiliului Municipal Chișinău.

*Ion Ceban a reușit, la limită, să se mențină în funcția de primar general al capitalei, dar influența sa politică nu trece peste hotarul municipiului Chișinău. Partidul creat de el, Mișcarea Alternativa Națională, nu a fost votat în alte localități din Republica Moldova. În Consiliul Municipal din Chișinău, MAN a obținut doar 20 de mandate, ceea ce va complica situația lui Ceban, îl va determina să formeze alianțe, să conlucreze cu foștii colegi socialiști, comuniști și, inevitabil, cu... PAS.

*„Sindromul” Șor (dragostea pentru tâlhari) continuă să se manifeste la Orhei, alegătorii de acolo au votat disciplinat candidata care a fost desemnată drept succesoare a sa de către liderul partidului „Șansă”, Alexei Lungu, scos din cursa electorală. Dacă orheienilor li se propunea să aleagă în funcția de primar scaunul lui Șor, ei s-ar fi conformat, ca și locuitorii Autonomiei Găgăuze.

*Partidul lui Renato Usatîi dă semne de revigorare, la Fălești, Bălți, Drochia, PLDM a înregistrat un scor răsunător la Telenești, datorat liderului local al acestei formațiuni.

*PSRM a supraviețuit în raioanele de nord. Cu toate astea, declarațiile Moscovei că majoritatea cetățenilor nu ar susține cursul proeuropean al actualei guvernări, preferându-l pe cel pro-Rusia, promovat de socialiști și comuniști, rămân a fi vise nerealizate.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md