22:59:35 28.09.2020
 
Stiri

Nicolae Negru // Cauza adevărată a desfacerii blocului ACUM

Politică 24.01.2020 09:20 Vizualizări4775 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Cauza adevărată a desfacerii blocului ACUM


Semne diacritice

Cauza desfacerii blocului ACUM, deplâns de multă lume, pare evidentă: nu mai e nevoie de această construcție bicefală. ACUM și-a îndeplinit misiunea, l-a dat jos pe Plahotniuc, instalându-l trainic pe Dodon, oferindu-i pe tavă toată puterea râvnită de el. Sigur, unii preferă să vadă doar înlăturarea lui Plahotniuc, dar e bine ca tabloul să fie prezentat în întregime, ca să știm unde ne aflăm.

Inițiativa separării PAS și PPDA vine din anturajul Maiei Sandu, pe când Andrei Năstase și ceilalți reprezentanți ai platformei DA și-au exprimat dorința menținerii unei singure fracțiuni ACUM atât în Parlament, cât și în Consiliul Municipal Chișinău. Să fie la mijloc vechea problemă cu două săbii care nu încap într-o singură teacă? Apropierea alegerilor prezidențiale să fi schimbat optica liderilor PAS?

Unii platformiști consideră că Maia Sandu i-a rămas datoare lui Andrei Năstase, după ce liderul PPDA s-a retras din campania prezidențială precedentă. Demisia inopinată, stupidă a Guvernului, provocată de Maia Sandu, fără să se consulte cu Năstase, a grăbit deznodământul, zgândărind vechea rană. Sfârșitul blocului ACUM a devenit inevitabil după ce PPDA a decis că va avea propriul candidat la prezidențiale, dacă forțele proeuropene nu identifică un candidat comun neafiliat politic. Aceasta însemna că PPDA nu o va susține pe Maia Sandu în campania prezidențială. A anticipat PAS acest moment când a decis să formeze propria fracțiune parlamentară?

De acum înainte, PAS și PPDA își pot urma propriile obiective programatice, care, de altfel, nu sunt atât de diferite, ambele aparținând aceleiași familii europene a PPE. Doar că în calea fuzionării, dorite de Bruxelles, stau nu numai visele liderilor PAS și PPDA de a deveni președinți. Rezultatele sondajului IRI, publicate recent, scot la iveală faptul că o mare parte din simpatizanții PAS nu agreează partidul lui Năstase, PPDA.

Întrebați pentru care partid ar vota, dacă duminica viitoare s-ar ține alegeri parlamentare, 21% din respondenți au numit PAS ca primă opțiune, iar 3% - au ales PAS în al doilea rând. PPDA este partidul primei opțiuni doar pentru 3% din respondenți, în schimb a fost preferat, ca a doua opțiune, de tocmai 10% din respondenți. Este logic să presupunem că votanții PPDA (3%) au ales PAS ca a doua opțiune (3%), în timp ce doar mai puțin de jumătate (10%, nu toți 21% ) din votanții PAS au declarat că ar vota cu PPDA, ca a doua opțiune, restul preferând PL, PLDM sau chiar neparticiparea la vot.

De ce o mare parte din simpatizanții PAS (care se regăsesc, putem presupune, și în anturajul Maiei Sandu) nu agreează PPDA nici măcar ca a doua opțiune? Din cauza lui Năstase, fără îndoială, care nu a strălucit la postul de ministru și nici în bătălia electorală pentru Chișinău. Ca tribun, lider al protestelor, el avea niște avantaje față de Maia Sandu, dar ca politician pierde în fața ei în mod evident.

O reflectă același sondaj IRI. 24 la sută au numit-o pe Maia Sandu printre primii trei politicieni în care au cea mai mare încredere, în timp ce Andrei Năstase a figurat în răspunsurile a 13 la sută din respondenți. Deoarece respondenții au avut posibilitatea să dea trei nume, procentajul obținut de Maia Sandu și Andrei Năstase ar fi putut să fie mai strâns sau chiar egal, dacă cei care au exprimat încredere față de Sandu ar fi avut încredere și în Năstase.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Chiril 10.02.2020 11:41

Dar ce ne facem daca vine comanda de sus de la Moscova si toata transnistria il voteaza pe Dodon?

sceptic 11.02.2020 02:29

Greșelile lui Năstase sînt de iertat. Ale Maiei - nu. Năstase o face din necunoaștere, Maia - cu rea voință.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md