13:34:05 13.08.2020
 
Stiri

Negocieri la Madrid: Moldovenii care muncesc în Spania ar putea beneficia de pensii

Social 25.11.2019 15:19 Vizualizări2837 Autor: Ziarul National
Negocieri la Madrid: Moldovenii care muncesc în Spania ar putea beneficia de pensii


Reprezentanți ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale și ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene s-au aflat săptămâna trecută la Madrid pentru a negocia cu autoritățile spaniole proiectul Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Regatul Spaniei..

Odată semnat, documentul ar urma să asigure cetăţenilor Republicii Moldova şi cetăţenilor Regatului Spaniei dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale din partea statului unde a lucrat legal.

CITIȚI și Mii de moldoveni care au muncit peste hotare primesc pensiile în R. Moldova și invers: Cei mai mulți – în România

Mai exact, persoanele asigurate vor avea posibilitate să primească pensie, indiferent unde vor domicilia în viitor. Procedura de totalizare a perioadelor de asigurare reglementată prin acordul negociat va permite cetăţenilor Republicii Moldova, care au lucrat legal în alte state, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani realizaţi în statul nostru, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în R. Moldova, dar nu şi dreptul la alocaţie socială.

Potrivit prevederilor Acordului, pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care aceasta va domicilia în acel moment.

Până acum, Republica Moldova a semnat 14 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus, care prevăd aceleaşi garanţii sociale pentru lucrătorii şi pensionarii migranţi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md